Razradili sve scenarije

Velicki: Plasirat ćemo 7000 tona jabuka, od čega 65 posto u izvoz

Očekuju solidnu cijenu jer je urod u zemljama koje su jake u toj proizvodnji, poput Poljske i Njemačke, ove godine, zbog mraza, ispod prosjeka
Nikola Velicki
 Vlado Kos/Cropix

Tvrtka Rabo, vlasnik jednog od najvećih hrvatskih voćnjaka, koji se prostire na površini većoj od otprilike 115 hektara u okolici Kneževih vinograda, ove će godine na tržište staviti oko 7000 tona svježih jabuka, od čega će se 60 do 65 posto izvesti. Rabo izvozi na tržišta Srbije, BiH, Makedonije, Slovenije, Italije, Belgije, Austrije, Njemačke, Nizozemske i Skandinavije, ali i u neke od zemalja Afrike te Bliskog i Dalekog istoka...

Od domaćih kanala prodaje najznačajniji im je najveći dalmatinski maloprodajni lanac, Tommy, s kojim posluju sedam godina.

- Naš rast je organski. Ove je godine s mladih nasada došao ozbiljniji urod. Zadovoljni smo jer imamo standardno visok prinos. Mjesec dana smo se borili s mrazom i u cijelosti smo uspjeli - ističe Nikola Velicki, direktor tvrtke iz Kneževih vinograda.

Za jabuke očekuju solidnu cijenu jer je urod, zbog mraza, u najrazvijenijim zemljama koje se bave proizvodnjom jabuka, poput Poljske, Njemačke i Austrije, ove godine ispod prosjeka. A, kako se prisjećaju upućeni u stanje na tržištu, malo je lošiji bio i prošle godine, tako da spomenute zemlje nemaju značajnijih zaliha.

- Očekujemo i dobru prodaju. Sve to trebalo bi utjecati na jednostavniju prodaju i distribuciju te na bolju cijenu jabuka - naglašava Velicki.

Brojni zastoji

Ove je godine, napominje, bilo puno problema zbog globalne pandemije koronavirusa. Prema njegovim riječima, zastoji su bili brojni i u distribuciji i u transportu.

- Kako je za distribuciju i prodaju presudna kvaliteta, i ove godine uspjeli smo održati koliko-toliko normalno poslovanje. U svijetu je sigurno pala potrošnja jer su vrtići i hoteli samo djelomično otvoreni, a nema niti okupljanja na koje se dostavlja hrana. Tvrtke se trebaju braniti od ove pandemije, koja je duboko ušla u društvo - kaže on.

- Ovo je trebala biti odlična sezona. Veliko je pitanje kako će ova pandemija utjecati na potrošnju i potrošačku moć građana. To, naravno, definira i cijene, a pitanje je i kakav će biti režim u svijetu i hoće li biti zastoja. Teško je bilo što čvrsto prognozirati jer je sve neizvjesno zbog pandemije - pojašnjava Nikola Velicki te dodaje da na poslovanje tvrtke Rabo utječu globalni procesi.

Razvoj situacije

Prema njegovoj ocjeni, sada je situacija pod kontrolom jer imaju iskustvo. Pripremili su se, pojašnjava, za sve moguće scenarije i kako reagirati u svakom od njih.

- Otprilike znamo kako bismo se trebali postaviti, ali sve još ovisi o razvoju situacije. Neke se stvari još ne mogu predvidjeti - naglašava direktor tvrtke Rabo. Investicija su trenutačno po strani.

- Čekamo rasplet situacije kako bi odredili prioritete i strateške pravce u zaokruživanju nekih cjelina, širenja, otvaranja nekog područja, povećanja kapaciteta. Poduzetnik mora imati želju za rastom i razvojem. Imamo realne razvojne ambicije te ambicije u podizanju dodatne vrijednosti postojećih proizvoda. U ovakvoj situaciji je nužan oprez - zaključio je Velicki.

U automatizaciju proizvodnje uložili 7,6 milijuna kuna

Osim po voćnjacima, tvrtka Rabo je poznata i po najvećoj rasadničarskoj proizvodnji u ovom dijelu Europe. U listopadu 2013. realizirala je investiciju od gotovo 30 milijuna kuna u gradnju objekta za preradu i skladištenje voća, koja je sufinancirana sa 11,2 milijuna kuna iz pretpristupnog fonda programa IPARD.

Prije nepune dvije godine u proširenje kapaciteta i modernizaciju uloženo je gotovo 20 milijuna kuna. Investirano je i u proizvodnju, a prije svega u skladišnu infrastrukturu te proširenje i unapređenje kapaciteta pakiranja, čime su se dobile nove mogućnosti za širenje poslovanja i otvaranje novih stranih tržišta. To je ulaganje sufinancirano novcem iz Fonda za ruralni razvoj, u vrijednosti od 7,6 mil. kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 01:51