REAKCIJE IZ AMERIKE

Trump i Biden osudili napade u Beču: ‘Svi moramo ustati protiv mržnje i nasilja‘

Poginule su dvije osobe, petnaest je ozlijeđenih, a od posljedica ranjavanja tijekom noći preminula je jedna žena
 Joe Klamar/AFP

Američki predsjednik Donald Trump osudio je u utorak napade u središtu Beča istaknuvši da "napadi zla" moraju prestati, a njegov protukandidat na predsjedničkim izborima, demokrat Joe Biden, pozvao je na jedinstvo u suprotstavljanju nasilju.

Trump je na Twitteru osudio "još jedan ružan teroristički čin" u Beču dodavši da "napadi zla" moraju prestati.

"Sjedinjene Države stoje uz Austriju, Francusku i cijelu Europu u borbi protiv terorista, uključujući i radikalne islamističke teroriste", napisao je aktualni predsjednik i republikanski kandidat uoči izbora. "Ti napadi zla na nedužne moraju prestati", dodao je.

Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden poručio je da "nakon strašnih terorističkih napada" u Beču "svi moramo ustati protiv mržnje i nasilja".

Napade je osudio i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien. "Nema opravdanja za ovakvu mržnju i nasilje", poručio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost O'Brien nakon napada u Beču.

U ponedjeljak navečer u simultanim napadima u središtu Beča poginule su dvije osobe, od kojih je jedna napadač. Petnaest ozlijeđenih prevezeno je u bolnicu, a od posljedica ranjavanja u bolnici je tijekom noći preminula jedna žena. Među ozlijeđenima je i policajac koji je izvan životne opasnosti.

Ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer rekao je televiziji ORF da je više napadača otvorilo vatru na šest lokacija blizu središnje bečke sinagoge. Nakon napada policija je blokirala područje, ispraznila centar grada te stvorila sigurnosni perimetar.

Nehammer je na konferenciji za novinare pozvao građane Beča da u utorak ostanu kod kuće te da izbjegavaju središte grada. Potvrdio je da je jedan napadač ubijen, a da se još "najmanje jedan" nalazi u bijegu. Ubijeni napadač na sebi nije imao prsluk s eksplozivnom napravom kao što se sumnjalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:41