COVID U DEŽELI

U Sloveniji opet veliki broj zaraženih i rekordan broj umrlih, Janša: ‘Čeka nas duga zima‘

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 2025 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 29 oboljelih od Covida-19
Ljubljana
 Blaz Samec/Delo/Cropix

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 2025 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 29 oboljelih od Covida-19, što je najviše do sada, no predstavnik vlade izrazio je u srijedu optimizam da će se drugi val epidemije smiriti "na dugi rok" jer pada reprodukcijski broj širenja zaraze.

Govoreći na konferenciji za novinare u Ljubljani glasnogovornik vlade Jelko Kacin je kazao da je postotak potvrđenih zaraza i dalje velik, jučer je iznosio 32 posto, ali da ohrabruje što se reprodukcijski broj, koji govori koliko jedan oboljeli zarazi drugih ljudi, smanjuje iz dana u dan.

Prije tri dana reprodukcijski broj iznosio je 1,21, dan kasnije 1,17, a sada je 1,14, te će se za nekoliko idućih dana spustiti na jedan, kazao je Kacin, dodavši da to znači da će jedan inficirani moći zaraziti samo još jednu osobu, što je vrlo indikativno i pozitivno jer pruža uvjete za smirivanje epidemije "na dugi rok" i svjedoči da mjere koje su donesene djeluju.

Kacin je naglasio da to ne smije biti signal za opuštanje jer se djelomična normalizacija stanja i relaksacija mjera mogu očekivati negdje u drugoj polovici prosinca, a do tada slijedi najmanje mjesec dana borbe s koronavirusom i pridržavanja mjera kojih se moraju pridržavati svi.

Po njegovim riječima djelomično ohrabrenje daju i signali da će se postupno smiriti prijem novih bolesnika u bolnice, jer rast hospitalizacija više nije tako strm kao ranijih tjedana.

"Slijedi još nekoliko mjeseci nesigurnosti i stanje u bolnicama je još uvijek ozbiljno, ali mjere daju rezultat", kazao je Kacin, dodavši kako je uvjeren da Slovenci mogu izaći kao pobjednici u borbi s epidemijom.

Prema podacima ministarstva zdravstva, s novim potvrđenim zarazama u zadnja 24 sata ukupan broj zaraza od početka epidemije povećao se na 39.408, od čega je aktivnih slučajeva 23.417, a 14-odnevna incidencija, odnosno broj zaraza na 100.000 stanovnika u zadnja dva tjedna, iznosi 1.117.

Trenutačno je hospitalizirano 979 pacijenata primljenih zbog Covida-19, od čega ih je 158 na intenzivnim odjelima covid bolnica.

U zadnja 24 sata umrlo je još 29 ljudi, pa se broj preminulih od početka epidemije povećao na 441.

Janša: Čeka nas duga zima

Premijer Janez Janša sinoć je u obraćanju građanima putem video poruke kazao da slijedi mjesec teške borbe s koronavirusom i "duga zima" u kojoj će biti potreban oprez. Istaknuo je da vjeruje kako će Slovenci Božić i Novu godinu dočekati u normalnijim okolnostima nego što je trenutna situacija, ako se svi budu pridržavali propisanih epidemioloških mjera i vladinih odluka, među kojima su i policijski sat tijekom noći, te "zaključavanje" unutar općina boravišta.

Donesene drastične mjere zaustavljanja dijela društvenog života bile su potrebne kako bi se spriječio raspad zdravstvenog sustava, naveo je Janša, pozvavši na solidarnost i odgovornost u uvjetima zimskog razdoblja kako bi se sadašnji drugi val epidemije zaustavio.

U Sloveniji je od početka epidemije potvrđeno više pod 39.000 zaraza, no Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ) u svojoj je novoj ocjeni naveo kako je vjerojatno u zemlji trenutno oko 90.000 zaraženih koronavirusom, odnosno da je inficiran svaki 22. stanovnik.

NIJZ navodi kako se procjenjuje da će vrh drugog vala epidemije biti dosegnut krajem ovoga tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:54