FRANCK FIFE Afp
ČUDNA NOGOMETNA VEČER

Iznenađenja u Ligi nacija: Francuska poražena, Belgija doživjela nezapamćenu katastrofu na domaćem terenu

Nije kiksala samo Hrvatska. Francuska je u našoj skupini izgubila od Danske uoči dolaska na Poljud
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. lipanj 2022. 23:25

Francuska - Danska 1:2 (Benzema 51' / Cornelius 68', 88')

FRANCUSKA: Lloris - Kounde (od 90. Diaby), Varane (od 61. Saliba), Hernandez - Coman (od 90. Clauss), Kante, Griezmann (od 78. Rabiot), Tchouameni, Hernandez - Bezema, Mbappe (od 46. Nkunku). IZBORNIK: Stephan Guy.

DANSKA: Schmeichel - Andersen, Nelsson, Vestergaard (od 60. Kristensen), Maehle - Hojbjerg, Delaney (od 85. Jensen) - Wass (od 60. Damsgaard), Eriksen, Skov Olsen (od 84. Braithwaite) - Dolberg (od 59. Cornelius). IZBORNIK: Kasper Hjulmand.

SAINT DENIS Stade de France. Sudac: Felix Zwayer (Njemačka).


Danska je na Stade de Franceu srušila svjetske prvake! Junak utakmice bio je napadač Danaca Andreas Cornelius, čovjek koji je u igri ušao nakon sat vremena igre zamijenivši Caspera Dolberga.

Zabio je Cornelius dva pogotka i bio je autor velikog preokreta jer su Francuzi do 68. minute golom Benzeme vodili s 1:0. Tako su eto u našoj skupini Lige nacija na domaćim terenima poraženi finalisti posljednjeg Svjetskog prvenstva u Rusiji, Francuska i Hrvatska.

Poraženima sad slijedi popravni ispit, u ponedjeljak na prepunom Poljudu. Tko će se prvi oporaviti od šoka koji je doživljen na startu Lige nacija? Uglavnom, sad taj okršaj u Splitu dobiva još na većem značaju, jer dva uzastopna poraza Francuske ili Hrvatske na početku natjecanja dovela bi ih u vrlo tešku poziciju kad se radi o ukupnom plasmanu. Dakle, na Poljudu se može očekivati 'spektakl gubitnika', jedni i drugi će se boriti za bodove ali i za image.

Danci su bolje krenuli na samom startu. Joakim Maehle je već u četvrtoj minuti primio točan pas u šesnaestercu, odmah je pucao, ali je lopta pogodila vratnicu. Nakon toga Tricolori preuzimaju kontrolu utakmice, imaju posjed zahvaljujući kratkim dodavanjima, traže rupe u obrani Danaca.

Prvu priliku imao je Antoine Griezmann, ali je pucao po sredini gola, tako da Casper Schmeichel nije imao problema. Nešto kasnije je Karim Benzema pucao glavom kraj gola, pa je i zabio, ali je pogodak poništen zbog zaleđa. Desetak minuta prije konca prve dionice, Kylian Mbappe je pao nakon duela u šesnaestercu, ali je sudac samo odmahnuo rukom.

Početkom druge dionice, Francuska je povela. Bila je to solo akcija u njegovom stilu, prošao je kroz obranu, ušao u šesnatesterac i - pogodio! Nakon tog pogotka, Francuzi su djelovali opasnije, ali nije bilo nekih konkretnijih prilika.

A onda slijedi - poravnanje! Pierre-Emile Holbjerg je poslao precizan centaršut u šesnaesterac, Cornelius je prihvatio loptu zakucavši je u donji lijevi kut. Poravananje je desetak minuta primirilo igru, ali onda, u 81. minuti, N'Golo Kante puca s nekih 25 metara i pogađa vratnicu.

Da je ušlo, bio bi to spektakularan pogodak. Ubrzo i Nkunku prijeti, ali ne pogađa. Tri minute prije kraja, Christian Eriksen je imao jako dobru priliku, ali je loše pucao s ruba šesnaesterca, bezopasno za Llorisa, Kad se činilo da će završiti neodlučeno, šok za Francuze.

Cornelius je ispratio savršen centaršut koji je duboko u šesnaesterac uputio Joakim Maehle, poslao je loptu u samo rašlje, bila je to prava golčina za veliku pobjedu Danaca.



Belgija doživjela katastrofu u Bruxelessu

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Domaću katastrofu su u Bruxelessu doživjeli Belgijanci, koji su s čak 1-4 izgubili od Nizozemske. Nizozemci su susjede šokirali golovima Stevena Bergwijna (40), Memphisa Depaya (51, 65) i Denzela Dumfriesa (61). Počasni gol za Belgiju postigao je Mitchi Batshuayi u trećoj minuti nadoknad (Hina)

Linker
16. travanj 2024 11:25