AFP
SUDAR VELIKANA U BRAGI

(Ne)moguća misija za ‘Furiju‘?! Španjolcima igra jedino pobjeda, a Portugal nisu dobili punih 12 godina

Dva velika rivala sutra će se boriti za prvo mjesto i plasman na Final Four
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 26. rujan 2022. 18:26

Međusobnom utakmicom sutra u 20.45, Portugal i Španjolska će u Bragi na stadionu Municipal de Braga odlučiti pobjednika skupine 2 Lige A i člana Final Foura Lige nacija. Portugal je u posljednjem kolu potpuno nadigrao Čehe u gostima, te upisao pobjedu rezultatom 4:0 i tako preskočio Španjolce na vrhu tablice. Iskoristili su domaći kiks Furije, koja je u Zaragozi izgubila od Švicarske 1:2

Na dan kada je Fernando Santos napunio osam godina kao izbornik Portugala, strateg je vodio svoju momčad do velike pobjede uz četiri zabijena pogotka u Pragu protiv Češke.

- Najbolje tek dolazi - rekao je Santos jasno aludirajući na svoja velika očekivanja od Selecaa na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022.

Odraditi posao

- Igrali smo protiv momčadi koja je ovdje remizirala protiv Španjolske i to su gosti izjednačili u zadnjoj minuti, te sastava koji je pobijedio Švicarsku. Odigrali smo dobru utakmicu i igračima treba čestitati. Cijelo vrijeme smo kontrolirali prostore, poveli smo 2:0 i mogli smo zabiti više golova u prvom poluvremenu. Češkoj smo dopustili samo jedan trenutak opasnosti - rekao je o velikoj pobjedi svojih nogometaša izbornik Portugala, Fernando Santos.

U međuvremenu, igrač utakmice Diogo Dalot rekao je da će, unatoč tome što im je potreban samo remi da završe na prvom mjestu skupine 2 Lige nacija, Portugal tražiti još jednu pobjedu protiv Španjolske u utorak u Bragi.

- Španjolska izgubila od Švicarske? Ah, dobro. Ipak, naše će razmišljanje biti isto, pobijedila Španjolska ili ne. Ući ćemo u utakmicu u Bragi da je dobijemo. Bit će to izuzetno teška utakmica, ali mi ćemo igrati na pobjedu, svjesni da će biti komplicirano i da ćemo morati odraditi svoj posao da prođemo u daljnju fazu natjecanja - rekao je o zadnjoj utakmici grupne faze Lige nacija dvostruki strijelac protiv Češke, Diego Dalot.

Gore od tromosti

Drugačije raspoloženje vladalo je u stožeru njihovog protivnika u utorak, Španjolske. Bio je to prvi poraz Španjolske u skupini u pet utakmica, a razotkrila je njihovu obrambenu krhkost iz prekida. Manuel Akanji i Breel Embolo zabili su oba gola nakon kornera.

- Igrali smo protiv suparnika koji su bili jako agresivni, pritiskali su, fizički vrlo jaki, koji su nas sprječavali da igramo naš stil nogometa. Bili smo tromi, ne, nešto što je i gore od tromosti. Imali smo najlošiju prvu polovicu utakmice u mom angažmanu kao izbornika. Međutim, ovaj poraz uopće ne uvjetuje ništa uoči Svjetskog prvenstva. Uvijek je dobro doći u formi na Svjetsko prvenstvo, ali ja potpuno vjerujem u momčad - rekao je trener Španjolske, Luis Enrique.

Dok će neriješen rezultat biti dovoljan za Portugalce da se plasiraju u finale Lige nacija, za Španjolsku će biti dovoljna samo pobjeda. A rezultati posljednjih susreta ne pružaju razlog za optimizam da Španjolci mogu osigurati pobjedu koja im je potrebna. Nisu pobijedili Portugal u 90 minuta u nešto više od 12 godina.

- Ove dvije momčadi uvijek igraju na pobjedu. Ne vjerujem da će Španjolska mijenjati igru, a ni Portugal neće promijeniti stil igre. Sada razmišljamo o pobjedi i to ćemo kao ekipa ostvariti - dodao o idućoj utakmici branič Furije i Villarreala, Pau Torres.

Linker
25. travanj 2024 14:20