Chaker Alhadhur je danas morao braniti za svoju reprezentaciju

 KENZO TRIBOUILLARD Afp
ORGANIZORI BEZ MILOSTI

Nevjerojatan skandal na Afričkom kupu nacija - Komori u šesnaestini finala igrali bez vratara i izgubili

Komori nemaju niti jednog od tri vratara, a na vrata je tako stao 30-godišnji igrač Ajaccija Chaker Alhadhur.
Piše: S.N.Objavljeno: 24. siječanj 2022. 22:25

Ovogodišnji Afrički kup nacija iz dana u dan donosi zanimljive priče. Ima tu onih nogometnih, poput odličnih igara Gambije, ali i onih van terena koji ukazuju na svu nelogičnost u organizaciji ovog natjecanja. U dvije takve priče danas su u naslovnim ulogama male reprezentacije koje su igrale šesnaestinu finala ovog natjecanja, Malavi i Komori. Domaćin afričkog Kupa nacija Kamerun plasirao se u četvrtfinale kontinentalnog prvenstva nakon što je u dvoboju osmine finala u Yaoundeu teškom mukom sa 2-1 pobijedio Komore kojima je na vratima stajao branič.

Komori su utakmicu protiv domaćina Kameruna morali početi bez vratara jer AFCON, afrička inačica UEFA-e, nije dozvolila njihovom vrataru Ali Ahamadi nastup bez obzira na to što je on na jutrošnjem testiranju bio negativan na koronavirus. Ahamada je bio pozitivan na testiranju u subotu pa se AFCON drži pravila po kojem igrač mora biti u karanteni najmanje pet dana prije nego izađe s eventualnim negativnim testom. Komori su tako ostali bez vratara jer je Salim Ben Boina ozlijeđen, a Moyadh Ousseini također pozitivan na koronavirus. Na vrata je tako stao 30-godišnji igrač Ajaccija Chaker Alhadhur. AFCON nije dopustio Komorima niti da pozovu zamjenskog vratara.

image

Alhadhur je na utakmicu izašao u vratarskom dresu na koji je trakom ispisao svoj broj 3

KENZO TRIBOUILLARD Afp

Kamerunu je put do pobjede olakšalo i isključenje Nadjima Abdoua već u sedmoj minuti utakmice. Etiopski sudac Bamlak Tessema Weyesa je provjerio video snimku i potvrdio svoju odluku.

S igračem manje i bitno oslabljeni, Komori, koji su prvi put u povijesti nastupili na afričkom prvenstvu, pružili su sjajan otpor, no Kamerun je na koncu slavio sa 2-1.

Jedan od favorita prvenstva je poveo u 29. minuti golom napadača Lyona Karla Toko Ekambija, a na 2-0 je povisio Vincent Aboubakar u 70. minuti svojim šestim golom na prvenstvu. Tračak nade Komorima je donio Youssouf M'Changama sjajnim golom iz slobodnog udarca u 81. minuti. No, za više od toga nije bilo dovoljno snage i vremena.

Situacija s Komorijem nije bila jedina, Naime, izbornik Malavija, rumunjski trener Mario Marinica optužio je organizatore da protežiraju velike reprezentacije nauštrb manjih, poput njegove.

"Sigurno nećete vidjeti kako Sadio Mane pere svoje rublje i vješa ga na grmlje kako bi se osušilo. E pa, moji igrači su to morali raditi jer nam organizator nije omogućio ni perilicu za rublje u našem hotelu", rekao je Marinica dodavši kako je i Gambija imala sličan problem.

"Neka pitanja se moraju postaviti - zašto se ovakve stvari događaju samo malim reprezentacijama, zašto samo Gambiji, Komorima ili nama."

To nije jedini problem s kojim se Malavi susretao na ovom natjecanju koje se igra u Kamerunu.

"Šokirani smo smještajem kojeg su nam domaćini pripremili. Pojedine dane nismo imali dovoljno hrane pa je hrana bila loša, nisu nam dali ni mlijeko za kavu. Ali, nismo se predali", rekao je Marinica koji će svoju momčad sutra povesti u dvoboj šesnaestine finala protiv Maroka.

Linker
19. travanj 2024 06:57