Nasser Al Khelaifi

 JAKOV PRKIC Cropix
KREĆE ISTRAGA

Superbogati gazda PSG-a: Je li to što su radili u Barceloni legalno? Nisam siguran! Sve ćemo provjeriti...

Član Izvršnog odbora UEFA-e dao je naznake za to da će Barcelonine aktivnosti biti pod istragom.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 28. rujan 2022. 23:33

Jedan od najbogatijih vlasnika nekog nogometnog kluba na svijetu, gazda Paris SG-a Nasser al-Khelaifi žestoko se obrušio na ovoljetnu tržišnu politiku Barcelone. U ekskluzivnom intervjuu kojeg je dao časopisu Politico, Khelaifi je izrazio sumnje u leaglnost poslova koje su Katalonci realizirali u prijašnjim mjesecima.

Podsjetimo, Barca je, da bi namaknula sredstva koja su kasnije korištena za kupovine skupocjenih pojačanja (Lewandowski, Kounde...) prodavala prihode od TV-prava za sljedeće radzbolje od 25 godina, ali i mnogobrojne vrijednosne papire, odnosno udjele na tržištu koji još nisu ostvareni. Drugim riječima, prodavala je budući prihod, što još nije zabilježeno u nogometnom svijetu. Tako se odjednom, od kluba koji je bio u teškoj financijskoj krizi i neimaštini, pretvorila u klub koji je dovodio uistinu vrijedne igrače i na kraju ih sve registrirao po pravilima španjolske lige.

Khelaifi će reći da će se tek ispitati je li sve bilo po nogometnim zakonima u Barceloni:

- Je li to pošteno? Ne, nije pošteno. Je li legalno? Nisam siguran - jasno je poručio katarski tajkun po pitanju prodaje komercijalnih udjela i TV-prava američkim firmama koje se uglavnom bave kriptovalutama.

- Ako je to dopušteno, to će dalje raditi i drugi klubovi. UEFA ima svoje financijske statute, naravno da će se ovo sve tek provjeravati - dodao je Al Khelaifi.

Zna katarski multimilijarder što priča. Na koncu, nije on samo predsjednik PSG-a. One je čelnik Europske udruge klubova (ECA), gazda katarskog multimedijskog carstva beIN Media Group te član UEFA-ina Izvršnog odbora.

- Novi plan za financijsku stabilnost klubova je u pozitivnoj fazi razvoja, ali moramo biti pažljivi. Opasne razine duga i magično izravnavanje računa nisu održiv način.

Linker
23. travanj 2024 12:18