Dinamo je osvojio titulu prošle sezone, a vodi i na ovosezonskoj ljestvici

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
KONAČNA ODLUKA

UEFA izbacila Ruse i učinila veliku uslugu HR prvaku! A Rijeka i Hajduk sada će navijati za Francuze, evo i zašto

Jasno je da će prvak u Europi krenuti od 2. pretkola Lige prvaka, a osvajač Kupa mogao bi u EL.
Piše: HINA/SNObjavljeno: 02. svibanj 2022. 19:34

Ruski nogometni klubovi neće igrati u europskim natjecanjima sljedeću sezonu, pa ni u unosnoj Ligi prvaka, objavila je u ponedjeljak UEFA, koja je također odlučila zamijeniti Rusiju Portugalom na ženskom Europskom prvenstvu koje se od 6. do 31. srpnja održava u Engleskoj.

"Nijedan ruski klub neće sudjelovati u UEFA-inoj sezoni klupskih natjecanja 2022-2023" koja počinje u srpnju, odnosno Ligi prvaka, Europskoj ligi ili Konferenciji Europske lige", stoji u priopćenju UEFA-e u kojem se navodi popis mjera poduzetih protiv Rusije nakon invazija na Ukrajinu.

Osim što je diskvalificirala Rusiju s Europskog prvenstva za nogometašice, UEFA je uklonila Rusiju i iz kvalifikacija za svjetsko prvenstvo koje je na rasporedu sljedeće godine.

UEFA je također zabranila Rusiji da se kandidira za europsko prvenstvo za nogometaše 2028. i 2032. godine, a ruskim klubovima neće biti dopušteno sudjelovanje u europskim natjecanjima sljedeće sezone.

Hrvatski prvak u boljoj poziciji

Izbacivanje ruskih klubova iz Europe za hrvatskog prvaka ima itekako pozitivan odjek. Naime, ruskom suspenzijom postalo je jasno da HNL-prvak sigurno preskače prvu stepenicu u kvalifikacijama Lige prvaka i uključuje se u drugom pretkolu, neovisno o tome tko osvoji Ligu prvaka ove sezone.

Nadalje, hrvatski osvajač Kupa sada mora čekati samo jedan uvjet za to da se plasira u Europsku ligu, drugo po rangu europsko nogometno natjecanje. Rusija je ostala na ledu, a Rijeka ili Hajduk (ne budu li Splićani prvaci) sada moraju navijati za to da Konferencijsku ligu ove sezone osvoji klub koji je plasman u skupinu Lige prvaka već izborio kroz nacionalno prvenstvo, pa mu stoga neće trebati mjesto u skupini Europske lige.

Budući da Roma, Feyenoord i Leicester, kao polufinalisti KL ne mogu kroz prvenstvo do Lige prvaka, a da Marseille to još može, ne bi bilo zgorega da Rijeka (ili Hajduk, ako ne osvoji prvenstvo) navijaju za Francuze da dođu do kraja i uzmu pehar Konferencijske lige. Ako se to ne dogodi, osvajač Kupa ide u 3. pretkolo Konferencijske lige, a ostale dvije momčadi koje izbore plasman kroz prvenstvo kreću iz 2. pretkola KL.

Linker
15. travanj 2024 16:44