Kovačiću se smiješi još jedan veliki trofej u velikoj karijeri (arhiva)

 JAVIER SORIANO Afp
OD BOKŠIĆA DO KOVAČIĆA

Vatreni oduševio na velikoj sceni, smiješi mu se i Zlatna lopta u utakmici za prvaka svijeta: ‘To bi bilo fantastično!‘

‘Nije bilo lako doći do finala, morate se kvalificirati za Ligu prvaka, osvojiti je i onda dobiti i polufinale‘.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 10. veljača 2022. 17:52

Na Klupskom svjetskom prvenstvu koje se ove godine pod službenim nazivom FIFA Club World Cup UAE 2021 održava u Abu Dhabiju, sve se odvija bez senzacija. Odrađena su polufinala i u završnom dvoboju koji će se odigrati u subotu 12. veljače s početkom u 17.30 sati po hrvatskom vremenu na stadionu Mohammed bin Zayed susrest će se aktualni prvaci Europe i Južne Amerike. Chelsea i Palmerias nisu dopustili iznenađenja i pobjedama protiv svojih arapskih suparnika borit će se za svjetsku krunu. Londončani su s 1:0 golom Romelua Lukakua svladali azijskog prvaka, predstavnika Saudijske Arabije, Al Hilal, dok su momci iz Sao Paula s 3:1 svladali egipatski Al Ahly, posljednjeg osvajača Afričke lige prvaka.

image
JED LEICESTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Jed Leicester/Shutterstock Editorial/Profimedia

Hrvatska će još jednom imati svog predstavnika u finalu Klupskog SP-a. Mateo Kovačić službeno je proglašen za najboljeg igrača utakmice protiv Al Hilala, nezgodnog suparnika koji namučio klub iz Engleske. Imali su Saudijci sa šestoricom stranih igrača i portugalskim trenerom Leonardom Jardimom nekoliko dobrih prilika, ali u srijedu je kao pobjednik ipak izašao Zsolt Low. Mađarski trener je pomoćnik Thomasa Tuchela, koji nije mogao doći u Ujedinjene Arapske Emirate jer je u samoizolaciji zbog koronavirusa. Palmeiras je posao odradio dan ranije u također neizvjesnom meču s klubom iz Kaira.

- U poluvremenu smo telefonom razgovarali s Tuchelom i to nam je jako pomoglo - otkrio je Low.

Tomislav Ivić je 1987. kao trener Porta pobjedom protiv Penarola u Tokyju došao do trijumfa u Interkontinentalnom kupu, natjecanju koje je preteča današnjeg Klupskog SP-a. Prvi od desetorice hrvatskih igrača koji su postali klupski prvaci svijeta postao je Alen Bokšić 1996. godine, kad je njegov Juventus bio bolji od River Platea, a posljednji Luka Modrić 2018. kad je njegov Real Madrid s finalnih 4:1 protiv Al Aina, čiji je trener bio Zoran Mamić, došao do trećeg uzastopnog trofeja svjetskog prvaka. Prethodna dva je s Modrićem osvojio i Kovačić, koji se u finalima nije naigrao. Protiv Kashime Antlers 2016. (pobjeda 4:2 nakon produžetka) u igru je ušao u 106. minuti upravo umjesto Modrića, a protiv Gremija 2017. ostao je na klupi. Na kraju te sezone je otišao u Chelsea, upravo zbog nezadovoljstva minutažom, i sada je na pravom putu da osvoji trofej s puno debljim vlastitim potpisom.

Kovačić je u polufinalu proglašen za igrača utakmice, kao i Modrić u polufinalu protiv Al Jazire 2017. kada je na kraju proglašen i za najboljeg igrača turnira ispred klupskog suigrača Cristiana Ronalda nakon što je redoslijed prve dvojice 2016. bio obrnut. Kako je krenuo, Kovačić bi vrlo lako mogao postati druga hrvatska Zlatna lopta na Klupskom SP-u.

- Napravio sam neke neprisiljene pogreške koje inače ne radim, ali na kraju sam zadovoljan - krenuo je 27-godišnji hrvatski veznjak s dozom samokritike pa u nastavku posebno pohvalio jednog suigrača:

- Kepa Arrizabalaga je vratar svjetske klase. Blagoslovljeni smo što imamo trojicu vratara svjetske klase i jako smo sretni što Kepa brani na takvoj razini. Navikli smo na tu, nije to ništa novo. Bila je to teška utakmica, polufinale Klupskog SP-a i naravno da je to uvijek zahtjevan dvoboj. Trebali smo zabiti taj drugi gol koji bi nas opustio, ali jako smo sretni što smo prošli dalje.

Chelsea je drugi put u finalu SP-a, no prvi put se nije proslavio. U finalu 2012. godine u Yokohami, Corinthians je golom Paola Guerrera slavio s 1:0, Tite je dobio trenerski obračun s Rafaelom Benitezom. U posljednjih 14 finala ovog natjecanja, to je jedini poraz nekog europskog kluba. Palmeiras, pak, nikad nije bio u finalu Klupskog SP-a i tek je jednom igrao Interkontinentalni kup. I za njemu je u lošem sjećanju ostao Japan u čijem je glavnom gradu Tokiju 1999. izgubio od Manchester Uniteda. Jedini strijelac bio je Roy Keane, pobjednike je vodio Alex Ferguson, poražene Luiz Felipe Scolari.

- Znamo kako su strastveni brazilski navijači. Očekujemo tešku utakmicu, jako tešku, ali jako joj se veselimo i naši brazilski igrači Jorginho, Thiago i Kenedy dat će nam važne savjete. Bilo bi fantastično pobijediti u još jednom finalu. Nije bilo lako doći do njega, morate se kvalificirati za Ligu prvaka, osvojiti je i onda dobiti i polufinale. Sad je pred nama još samo jedna utakmica. Neće biti lako, no dat ćemo sve da uzmemo trofej. Jako ga želimo, jer bismo tako postali prva momčad Chelseaja u povijesti koja ga je osvojila - zaključio je Kovačić.

Njemu bi to bio četvrti u dresu Chelseaja, nakon Europske lige 2019. te Lige prvaka i Europskog superkupa lani. Ukupno ih u seniorskoj klupskoj karijeri ima 17, s Dinamom pet, s Real Madridom devet. Plus Zlatna lopta Klupskog svjetskog prvenstva? Uopće nije nemoguće.

Linker
24. travanj 2024 18:51