CHRISTOF STACHE Afp
GIGANTI NA MUKA

Velikani u neviđenim problemima! ‘Što više reći o utakmici kad 2000 djece izviždi reprezentaciju‘

Njemačka i Engleska, u ovom izdanju Lige nacija još uvijek nisu uspjele upisati trijumfe
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. lipanj 2022. 10:45

Engleski tabloidi dočekali su ‘zicer’. Bolji komentar utakmice s Italijom u Ligi nacija (0:0) i nije bio potreban.

- Što više reći o utakmici kad 2000 djece izviždi reprezentaciju - poentirao je The Sun.

Da, u ‘revanšu’ finala lanjskog Eura Englezi su zbog UEFA-ine kazne Talijane ugostili pred, nominalno, praznim tribinama Moulinex stadiona u Wolverhamptonu. Bila su na njemu tek djeca u pratnji roditelja, a ti zvižduci iz uvijek iskrenih dječjih usta stvarno su dovoljan komentar. Premda, zaključit će otočki mediji, nije to bio najgori 0:0 remi kojeg smo vidjeli u životu.

Voda na mlin kritičarima

Bilo je dosta šansi, pogotovo u prvom dijelu, mogao je susret otići na engleske stranu, ali - nije. I nakon tri dvoboja u Ligi nacija Tri lava ozbiljno kašlju. Poraz i dva remija, samo jedan postignut pogodak u 270 minuta. Svakako zabrinjavajuće i voda na mlin kritičarima, koji još od tog finala Eura imaju ‘pick’ na izbornika Southgatea.

- Nema veze, Southgate će ovog puta izbjeći kritike, jer je poslušao navijače i gurnuo od prve minute Jacka Grealisha na teren. No, ispalo je da mu niti to nije donijelo ništa - pišu neki medijski komentatori, koji se malčice i naslađuju. Engleska, doista, rijetko gubi utakmice, međutim, baš je stoga i čudno da još u Ligi nacija nema pobjedu.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

A Katar je sve bliže. Još samo tri utakmice ima Southgate na raspolaganju za eksperimente da bi do prve utakmice s Iranom doveo momčad u optimalno stanje.

- Favoriti za Katar? U ovom trenutku ne izgledamo tako... - slažu se engleski navijači na raznim društvenim platformama. Ali, ima ipak poneki ‘ali’.

Iako su do Mundijala još samo tri utakmice, od kojih je prva u utorak protiv Mađarske na rasprodanom Wembleyju, ipak je do tada još pet mjeseci. U kojima se svašta može promijeniti. Neki će izaći iz forme, neki se u nju vratiti, možda i neko novo ime dođe u prvi plan. Zato niti sam Southgate nije previše očajavao nakon ova tri remija.

- U fazi smo sezone u kojoj je igračima nevjerojatno teško nakon dva vrlo zahtjevan gostovanja igrati utakmicu bez navijača. Raspoređujem minutažu kao u predsezoni, koja je nevjerojatno komplicirana kada želite usavršavati i uigravati momčad. Pokušavamo pronaći najbolji mogući način da prođemo kroz ove utakmice, naučimo i napravimo što više, naravno, želimo i pobijediti. Ali, postoji veći cilj na kraju godine, važnije od pobjeda u ovom trenutku jest da momčad igra dobro i napreduje pred Svjetsko prvenstvo. Za mene je bilo jako važno vidjeti te igrače i s čime raspolažemo - kazao je engleski izbornik nakon remija s Talijanima.

Odmarao je Southgate i Harryja Kanea, koji je ušao s klupe u 65. minuti. I baš je to ono što brine Engleze, kako igrati bez njega, tko je taj koji će ga zamijeniti? Moraju moliti za njegovo zdravlje da izdrži do Katara bez ozljede. Puno otvorenih pitanja, od samog sustava igre do pojedinih igrača i unatoč Southgateovu optimizmu i dalje dvojba hoće li do Katara uspjeti posložiti momčad.

A kako Englezima, tako i Nijemcima. Niti njihov izbornik Hansi Flick nije još našao recept za pobjedu u ovom izdanju Lige nacija, ipak, za razliku od Southgatea, upisao je Elf ipak tri remija. Triput po 1:1, protiv Italije, Mađarske i Engleske.

image
TOBIAS SCHWARZ Afp

Korak unatrag

- Što se tiče rezultata i načina na koji smo pristupili utakmici, to je za nas bio korak unatrag. Bili smo previše tromi u izgradnji igre i olakšali smo protivniku da bude kompaktan - rekao je Flick poslije remija s Mađarima.

No, ono što brine Nijemce jest razlog zašto reprezentacija izgleda tako u zadnje vrijeme. Je li to samo pitanje umora ili Flick još uvijek bezuspješno traži neke odgovore. Ili među svim tim odličnim igračima ipak nedostaje prava klasa, koja će preuzeti na sebe ulogu vođe nove šampionske generacije? Da, šampionske, jer to je cilj s kojim Nijemci stižu u Katar, nakon onog neočekivanog debakla u Rusiji.

- Želimo tamo napraviti rezultat, ali po ovome što sad pružamo, ne čini se to baš izvjesnim - prevladavajući je zaključak u njemačkim medijima nakon Mađarske.

Ipak, glavni menadžer reprezentacije, Oliver Bierhoff, odagnao je sumnje.

- Na kraju, na cijelu stvar gledam pozitivno. Nismo izgubili nijednu utakmicu. Planirali smo više, ali taj korak možemo i moramo napraviti protiv Italije na svom terenu. Ne, nismo zabrinuti zbog SP-a, bez obzira na rezultate, naravno da znamo da još imamo vremena raditi i trenirati u rujnu. A pravi pritisak rezultata bit će tek u Kataru - poručio je Bierhoff.

Sad je na redu Italija. Utakmica koja može Nijemcima promijeniti perspektivu, puno je poboljšati, ali je i poremetiti. Naime, pobijedi li Elf Azzurre, imat će izglede i za prvo mjesto u Ligi nacija. A ako izgubi, mogao bi i ispasti iz prve jakosne skupine.

Ipak premalo

- Neće biti lako, ali normalno da potičemo momčad da ode s pobjedom na odmor i pripremamo se za trijumf - miran je Flick.

Inače, dosad je 12 puta vodio momčad s klupe, startao je s osam pobjeda, a u zadnje četiri utakmice upisao je remije. Prije Lige nacija remizirala je Njemačka 1:1 s Nizozemskom u prijateljskoj utakmici. Nema Flick još poraz, a u svakoj utakmici pod njegovim vodstvom Njemačka je zabila barem gol. Dakle, nije tako crno, premda, za Njemačku premalo.

Linker
25. travanj 2024 02:15