PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia
PRVAK ŠKOTSKE

‘Više mi nije uzor Messi, nego jedan drugi igrač! Veselim se i Poljudu, jedva čekam te Francuze...‘

‘Malo smo se zezali, malo smo se i previše zezali...Došla mi je i cura da proslavimo zajedno‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. svibanj 2022. 10:06

Celtic slavi 52. naslov škotskog prvaka, potvrdio ga je kolo prije kraja na gostovanju kod Dundee Uniteda, a s navijačima feštao na svom Parkheadu na utakmici s Motherwellom kojeg je svladao s čak 6:0. Josip Juranović uživa u najboljoj etapi karijere jer i lani je bio prvak, tada Poljske s Legijom, da bi potom na Euru izborio mjesto u prvoj postavi Vatrenih.

- Što se mene tiče, to su dvije najbolje godine - jasan je Juranović.

Navijači, dobrim dijelom i momčad, dali su si oduška već danima. U srijedu su iz Dundeeja stigli izravno na svoj stadion u Glasgow gdje su ih dočekale tisuće pristaša, a Josip se javio suigračima preko Instagrama iz automobila uz Pitbullovu pjesmu Fireball pojačanu “do daske” i još ponešto.

Malo se previše zezali...

- I ja sam bio u Dundeeju i gledao susret, budući da zbog ozljede nisam mogao igrati, proslavio sam tamo s ekipom, ali natrag sam išao automobilom s fizioterapeutom. Da, točno je da smo se malo zezali, malo smo se i previše zezali... - smije se Josip kojem su kolege pisali komentare u stilu - odrasti.

- To je naša zafrkancija, imamo dobro društvo. Nema tu zle namjere, samo sreća što smo vratili pehar prvaka tamo gdje mu je mjesto. No, vrhunac veselja je ipak bio ovaj subotnji tulum na utakmici… Došla mi je i cura da proslavimo zajedno.

Od sredine travnja je izvan nastupa zbog zadnje lože.

- Ozljeda je prošlost, to je glavna vijest. Trenirao sam svaki dan, ali nisam mogao igrati, a najgore je kad gledate svoju momčad, a ne možete ništa napraviti. Spreman sam, međutim trener mi je kazao da je u zadnjem kolu s Motherwellom morao dati šansu igračima koji nisu igrali puno, a usto dvojica su se oprostili od kluba, stoga nisam bio u ekipi. Oni su imali prioritet da na dostojan način dobiju priznanje od navijača. Meni je ključno što sam sada zdrav i jedva čekam da se priključim reprezentaciji za Ligu nacija.

image
ANDY BUCHANAN Afp

Glasgow Rangers je lani prekinuo niz od deset Celticovih kruna, no brzo se to okrenulo... Koliko je teško bilo osvojiti prvenstvo ispred ekipe koja je zadivila kontinent i igrat će u finalu Europske lige?

- Malo smo lošije ušli u prvenstvo, bili smo šest bodova u zaostatku kad sam ja došao. U jednom trenutku spustili smo se i na minus sedam. Ali poslije utakmice s Livingstonom u kojoj smo na gostovanju poraženi 0:1 u drugoj polovici rujna, nismo imali niti jedan poraz u prvenstvu. Eto 32 susreta smo potom odigrali, svega nekoliko je bilo remija, a sve ostalo pobjede. Nismo se zamarali s Rangersom, okrenuli smo se sebi, gledali svoja posla, nizali uspjehe i na kraju zasluženo osvojili titulu.

Dugo ste mirni jer naslov je bio prilično izvjestan.

- Kad smo igrali protiv Rangersa prvu utakmicu dobili su 1:0, ali u svim ostalim susretima bili smo puno bolji. Prekretnica nam je bila na Ibroxu kad smo ih svladali 2:1.

Bez ikakvih neugodnosti

U kampanji škotske lige Juranović ima 26 nastupa, tri gola i jednu asistenciju, a dobar dio vremena igrao je na neprirodnom mjestu lijevog beka.

- Je, prvih dvanaest-trinaest utakmica igrao sam na lijevom beku budući da nam se ozlijedio igrač čija je to pozicija. Nakon što se vratio preselio sam se na desnog braniča.

O suparništvu Celtica i Rangersa puno se zna, igrači Celtica ne govore baš previše javno o najljućem rivalu, a viđa li se kad s Bornom Barišićem?

- Najviše u reprezentaciji, u Glasgowu smo se možda vidjeti dvaput. No, moram reći da se to veliko rivalstvo najbolje osjeti na utakmicama kad igramo jedni protiv drugih. Ovako, kad izađem u grad, nikad nisam imao nikakvih neugodnosti. Sve je bilo prijateljski. Uživam koliko god mogu.

Nema dobacivanja od fanova Rangersa...

- Ne, ne, nema toga ovdje.

Jesu li vam planovi i dalje vezani za Celtic?

- Ciljeve si uvijek stavljam visoko. Sretan sam, imam podršku navijača i igram u jako dobroj ekipi, idemo izravno u skupinu Lige prvaka. Ali vidjet ćemo što će biti. Moja budućnost je u menadžerovim rukama. On se o tome brine. Moje je da igram kako najbolje znam…

Imate li neku ligu u kojoj biste se najviše voljeli okušati?

- Dvije. Engleska i Španjolska. Svi znamo kakav je nogomet u Premier ligi. Tek nakon toga dolazi Bundesliga. Te dvije su najbolje na svijetu.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Za Vatrene je Juranović igrao 16 puta. Iako je debitirao još 2017. na turniru u Kini, to je bila B ekipa, a za pravu A vrstu prvi je put na teren izašao u Puli u prijateljskom ogledu s Gruzijom 2019. godine. No, od studenoga 2020. krenulo je njegovo doba.

- Nadam se da ćemo se svi zdravi okupiti za Ligu nacija. Vidio sam kako je Daniel James uletio Mateu Kovačiću, to je zaista bilo žešće nego što je potrebno, pa dok se god igraju utakmicu kao prvo gledamo da svi izađemo čitavi. Želim da budemo u kompletnom sastavu jer to će biti dobro iskustvo prije Svjetskog prvenstva.

Jako dobar ždrijeb

Suparnici su Austrija, Francuska i Danska, igraju se četiri utakmice jer s Francuzima su dva ogleda. Koliko bodova bi vas zadovoljilo?

- Nemam očekivanja takve vrste, u svakom nastupu idemo na pobjedu, tako ćemo i u ta četiri. Odmjerit ćemo snage s Francuskom što nam je najbitnije, jak ispit bit će i Danska, a tu je i Austrija koja ima kvalitetu i respektiramo je. Moramo napraviti sve što je u našoj moći da razveselimo navijače i da se u dobroj atmosferi nakon toga pripremamo za Svjetsko prvenstvo.

Izbornik je odmah poslije ždrijeba istaknuo želju da se revanširamo Francuskoj za sve poraze, da jednom konačno i Hrvatska dobije utakmicu. Jeste li spremni za to?

- Mislim da smo spremni tako da jedva čekam tu prvu utakmicu s njima u Splitu da vidimo što će biti. Vratit ću se na Poljud i velika mi je želja da se veselimo kao i zadnji put s Rusijom.

Kakve ste dojmove donijeli iz Katara s posljednje akcije?

- To je više bio team-building. Išli smo po dvije pobjede, to nismo uspjeli, ali napravili smo najvažnije, bili smo sretni što smo zajedno.

Vatreni su remizirali sa Slovenijom, te potom pobijedili Bugarsku. Nakon tog turnira obavljen je ždrijeb Svjetskog prvenstva. Kako komentirate skupinu u kojoj su još Belgija, Maroko i Kanada?

- Jako je dobra skupina. Odmjerit ćemo snage s Belgijom u zadnjoj utakmici, a prije toga u prve dva susreta moramo ući koncentrirano i osvojiti šest bodova. Dužnost nam je proći skupinu. Moramo pokazati da smo mi Hrvatska, imamo jako puno odličnih igrača, ne trebamo se bojati nikoga nego igrati našu igru.

Kažu mnogi da Hrvatska ima dobar vezni red, a kakvu ima obranu?

- Ja kažem da vezni red nije dobar nego jedan od najboljih na svijetu, a obrana? To ćete vi bolje moći reći nego ja, koji sam izravno involviran. Postoji poveznica mladosti i iskustva pa mislim da bi sve trebalo biti u najboljem redu.

'Uzor mi je bio Messi, a sad je Dani Alves'

Jeste li se pomirili da ste branič i da vam je to sudbina? Da nema povratka...

- Jesam, bek sam, to je sada definitivno tako. Kad sam počeo igrati nogomet uzor mi je, vjerujem kao i svima, bio Lionel Messi, ali poslije Hajduka i trenera Damira Burića koji me stavio na beka, moj novi uzor je Dani Alves. Okrenuo sam se braničima.

Tako vam je Burić promijenio život od veznog stvorio defenzivca.

- Igrali smo europske kvalifikacije protiv Slovana iz Libereca, ozlijedio se desni bek i pitao me mogu li to pokriti. Ispalio sam kao iz topa - mogu! Radio sam to na treninzima i sve ostalo je povijest.

Neopisivo slavlje u Glasgowu

Možete li usporediti titule u Poljskoj s Legijom i ovu u Škotskoj?

- Jednako su mi drage, ali moram reći da mi je prva bila posebna. Nekako sam bio sretniji jer kad prvi put postaneš prvak to se najviše pamti. Ovdje, gdje igramo pred takvim sjajnim navijačima, zadovoljstvo je svaka utakmica. Nije važno u koliko sati počinje, tko je suparnik, na stadionu je šezdeset tisuća ljudi. S nestrpljenjem čekam svaki put da istrčim u takvu arenu, a ovo slavlje je bilo jedinstveno. Neopisivo.

Pratite li i dalje poljska zbivanja. Legia je imala lošu sezonu, a na vrhu su Lech Poznanj i Rakow koji je osvojio Kup.

- Itekako pratim Legiju, ali ne znam što bih rekao. Od početka nisu igrali dobro, potom su napredovali, sada su, ajmo reći, sigurni da neće ispasti. Opet, nije to mjesto gdje se Legija Varšava treba nalaziti. To je najbolji klub u Poljskoj, nadam se da će sljedeće sezone ponovno biti tamo gdje su navikli.

Zdrava konkurencija sa Šimom Vrsaljkom

Šime Vrsaljko vratio se u konkurenciju, iako je često ozlijeđen. No, kad je spreman on je vaš izravan suparnik za mjesto desnog beka.

- Uvijek postoji borba za poziciju, radujem se tome da se vidimo u reprezentaciji i da popričamo. Nadam se da su ozljede prošlost.

Bit će između vas divovska borba?

- To je zdrava konkurencija - nasmijao se Josip.

Petorica Vatrenih imali su tijekom sezone po tri asistencije u jednoj utakmici, a samo Mario Pašalić tri gola. Bolje reprezentativcima idu dodavanja nego golovi.

- Doći će i oni kad ćemo ih najviše trebati - zaključio je Juranović.

Linker
17. travanj 2024 03:46