DANIEL MIHAILESCU Afp
FRANCUSKA U ŠOKU

Apsolutna senzacija! Svjetski prvaci Francuzi ispali s EURA, Mbappe tragičar cijele nacije!

U istom danu na Euru ispali su svjetski prvaci i doprvaci! Švicarci srušili Tricolore u Bukureštu.
Piše: Sportske novosti/HinaObjavljeno: 28. lipanj 2021. 23:47

FRANCUSKA - ŠVICARSKA 3:3 (4:5 na penale) (Benzema 57', 59', Pogba 75' / Seferović 15', 81', Gavranović 90')

FRANCUSKA (3-4-1-2): Lloris - Varane, Lenglet (od 46. Coman 6,5; od 112. Thuram), Kimpembe - Pavard, Pogba, Kante, Rabiot - Griezmann (od 88. Sissoko -) - Benzema (od 94. Giroud), Mbappe.

ŠVICARSKA (3-4-1-2): Sommer - Elvedi, Akanji, Rodriguez (od 87. Mehmedi) - Widmer (od 73. Mbabu), Freuler, Xhaka, Zuber (od 79. Fassnacht -) - Shaqiri (od 73. Gavranović) - Seferović (od 96. Schär -), Embolo (od 79. Vargas -).

Raspucavanje: Gavranović - 0:1, Pogba - 1:1, Schär - 1:2, Giroud - 2:2, Akanji - 2:3, Thuram - 3:3, Vargas 3:4, Kimpembe - 4:4, Mehmedi - 4:5, Mbappe - Sommer brani


Reprezentacija Švicarske priredila je veliko iznenađenje plasiravši se u četvrtfinale EP-a nakon što je u susretu osmine finala u Bukureštu boljim izvođenjem jedanaesteraca pobijedila Francusku sa 5:4.

Utakmica je nakon 120 minuta završila 3:3. Golove za Francusku zabili su Karim Benzema (57, 59) i Paul Pogba (75), dok su strijelci za Švicarsku bili Haris Seferović (15, 81) i Mario Gavranović (90).

Švicarska je pri vodstvu 1:0 imala jedanaesterac, no Rodriguez ga nije iskoristio.

image
DANIEL MIHAILESCU Afp

Prilikom izvođenja jedanaesteraca odluka je pala u petoj seriji. Mehmedi je zabio, a Sommer obranio udarac Mbappeu.

Prije toga za Švicarsku su zabili Gavranović, Schar, Akanji i Vargas, a za Francusku Pogba, Giroud, Thuram i Kimpembe.

image
DANIEL MIHAILESCU Afp

Švicarska je povela u 15. minuti golom Harisa Seferovića. Steven Zuber je ubacio s lijeve strane, a napadač Benfice zabio glavom za 1:0. Nastavak prvog dijela protekao je u dominaciji Tricolora, no do konca poluvremena rezultat se više nije mijenjao.

U 52. minuti Švicarska je imala sjajnu priliku za povećanje vodstva, no Ricardo Rodriguez nije iskoristio kazneni udarac. Njegov udarac sjajno je zaustavio Hugo Lloris. Jedanaesterac je izborio Zuber kojeg je Pavar oborio, a argentinski sudac Fernando Rapallini nakon asistencije VAR-a pokazao na bijelu točku.

image
FRANCK FIFE Afp

Umjesto vodstva 2:0, Švicarska je u razmaku od svega dvije minute primila dva gola, a oba je zabio Karim Benzema. U 57. minuti je zabio za 1:1 na asistenciju Kyliana Mbappea, a dvije minute kasnije napadač Real Madrida je doveo svjetske prvake u vodstvo na dodavanje Antoinea Griezmanna.

U 75. minuti je Pogba fantastičnim udarcem s više od 20 metara pogodio za 3:1, nadu Švicarcima vratio je Seferović smanjivši na 3:2 u 81. minuti, a na 3:3 je izjednačio napadač zagrebačkog Dinama Mario Gavranović udarcem s ruba kaznenog prostora u 90. minuti.

Kako u dodatnih pola sata nije bilo golova, pitanje pobjednika je razriješeno udarcima s bijele točke.

Švicarska će u četvrtfinalu, 2. srpnja u St Peterburgu igrati protiv Španjolske koja je u ludoj utakmici nakon produžetka pobijedila Hrvatsku sa 5:3.


PRIJENOS UŽIVO:

MBAPPE NE ZABIJA - SOMMER BRANI! Nevjerojatan rasplet, Švicarska je u četvrtfinalu!

4:5 - Mehmedijeva lopta u jednu, Lloris u drugu stranu!

4:4 - Zabija i Kimpembe, nastavak drame!

3:4 - Vargas! Zabio je, ali jako blizu je bio Lloris. Imao je to na ruci.

3:3 - Thuram zabija, Sommer je bio blizu!

2:3 - Akanji siguran, miran...

2:2 - Francuzi precizni i u drugoj seriji.

1:2 - Zabija i Schär, Švicarska opet vodi.

1:1 - Pogba u rašlje!

0:1 - Gavranović zabija!

0:0 Čekamo prvu seriju...

120' Jedanesterci! Nema golova u pola sata produžetka, bit će ih u raspucavanju.

119' Giroud puca glavom, Sommer to čupa! Nova dobra situacija za njega, ali snalazi se švicarski vratar.

115' Nova dobra akcija Francuza! Opet je Pogba povukao, Thuram sada po lijevoj strani, kakva lijepa lopta na Girouda, ali nema niti kornera... Loš udarac napadača Chelseaja.

112' Morao je ući Marcus Thuram, ne može ipak Coman.

110' Mbappe! Kante je napravio pola posla, dao na lijevo za Comana, ovaj vratio na dvadesetak metara prema Mbappeu, nedostajalo je snage u tom udarcu. Već u sljedećem napadu bilo je snage, ali ne i preciznosti. Kakva je to bila lopta Pogbe...

image
FRANCK FIFE Afp

108' Žuti karton je sada dobio Akanji zbog prekršaja nad Pogbom na sredini terena.

105' Kraj prvog produžetka. Još 15 minuta do kraja, a onda ćemo možda i po prvi puta na ovom Euru pogledati raspucavanje kaznenih udaraca.

image
FRANCK FIFE Afp

102' Prerano smo zaključili da se Coman ozlijedio toliko da neće moi nastaviti. I dalje je u igri... Probao je Sissoko maločas iz voleja, nije tu loptu dobro stisnuo, otišla je preko gola.

99' Problemi za Francusku, ne može nastaviti Coman... Ušao je na poluvremenu, ali morat će izaći zbog problema sa zadnjom ložom.

97' Izlazi Seferović sada, ulazi Fabian Schär. Dvostruki strijelci su vani... U igri je Gavranović, sada je on najistureniji Švicarac...

image
JUSTIN SETTERFIELD Afp

95' Kakva obrana Sommera! Pavard je bio blizu gola, dobro se snašao nakon ubačene lopte, ali fantastična reakcija švicarskog vratara.

94' Izlazi Karim Benzema, dvostruki strijelac danas... Umjesto njega u igri je Olivier Giroud.

91' Krenut će dodatnih pola sata u Bukureštu. Zaista, ovaj dan zaslužuje jedan poseban dokumentarni film...

KRAJ: Idemo u produžetak!

90+4' GREDA! Coman gađa vratnicu iz poluvoleja. Nevjerojatno, sviran je kraj spektakla u Bukureštu, idemo u dodatnih pola sata.

90+3' Igra se treća od četiri minute sudačke nadoknade. Čeka nas novi produžetak, kakav je ovo dan. Imali su Švicarci novu veliku šansu, umalo je Mehmedi šokirao Francusku još jednom.

90' GOOOOOOL! Gavranović za 3:3!!!! Kakva drama u Bukureštu! Neobranjivo, u malu mrežicu! Asistirao je Granit Xhaka, strašna utakmica.

image
MARKO DJURICA Afp

image
JUSTIN SETTERFIELD Afp

87' Kako je blizu bila Švicarska... Sada Mehmedi mijenja Rodrigueza kod Švicarske, a za Francusku ulazi Sissoko umjesto Griezmanna.

85' Gol, ali poništen! Gavranoviću je suđeno zaleđe... Kakva nesreća za Švicarsku... Provjeravalo se to, tiha provjera rekla je - nema pogotka!

83' Ne predaju se Švicarci, a sada Rabiot upućuje novi projektil prema Sommeru, otišlo je to preko gola.

81' GOOOOOL! Evo Švicaraca, evo opet Seferovića! Mbabu je asistirao i ubacio, Seferović je bio na pravom mjestu. Varane i Kimpembe kasne, nije još gotovo u Bukureštu!

79' Još dvije švicarske promjene. Ulaze Fassnacht i Vargas umjesto Zubera i Embola.

77' Kako je ovo odsjelo u švicarskoj mreži... Švicarci se raspadaju, sada je i Coman mogao zabiti, ali pogodio je samo švicarskog vratara.

image
MARKO DJURICA Afp

75' GOOOOOL! Pogba, kakva bomba! Nestvarno... Ali, od početka smo ga vidjeli u mreži. Nikakve šanse nije imao Sommer.

73' U igru ulaze Gavranović i Mbabu, a za danas se pozdravljamo sa Shaqirijem i Widmerom.

70' I dalje traje opsada švicarskog gola. Svi su igrači na njenoj polovici, Pogba je na kraju pucao, bit će novi korner za francusku reprezentaciju. Lijepa kombinatorika svjetskih prvaka.

image
MARKO DJURICA Afp

67' Prilika za Švicarsku! Shaqiri je ubacio, Widmer je bio na lopti, ali argentinska sudačka postava sudila je prekršaj Seferovića na Varaneu pa pogodak ne bi ni vrijedio, da je i bio postignut.

64' Dojam je da će sada Tricolori nastaviti u petoj brzini do kraja, ne bi li spriječili neko novo iznenađenje.

61' U tri minute raspala se Švicarska. Bilo je jasno da će ih Tricolori kazniti nakon nerealiziranog jedanaesterca, ali nismo to očekivali tako brzo.

59' GOOOOOOOL! Evo ga opet, Benzema postavlja na 2:1. Coman je driblao nakon Pogbine osvojene lopte, dupli pas Griezmanna i Benzeme za 2:1.

image
DANIEL MIHAILESCU Afp

57' GOOOOOOOL! Benzema postavlja na 1:1. Nevjerojatan povratak Francuske! Evo Benzeme, svjetski prvak se vraća.

56' Mbappe! Evo Francuza, sad će se razgoropaditi. Pogbina majstorija, prodao je lažnjak Švicarcima, a onda je našao Mbappea koji gađa suprotni kut Sommerova gola, ali ga ne pogađa.

54' Nema gola! Rodriguezov udarac brani Lloris. Pročitao ga je francuski vratar.

image
DANIEL MIHAILESCU Afp

52' Penal za Švicarsku? Možda i za Francusku? Zuber je po lijevoj strani slomio Pavarda, ovaj ga ruši, ali sudac Rapallini ne svira jedanaesterac. I na drugoj strani se dogodio pad u kaznenom prostoru, VAR to provjerava, a Rapallini to ide pogledati sam... Jedanaesterac za Švicarsku!

50' KAKVA PRILIKA ZA ŠVICARSKU! Embolo je napravio dar-mar u francuskoj obrani, dao unutra za Seferovića no ovaj ne uspjeva preusmjeriti loptu u mrežu. Spasio je Pavard. Ovo je bila meč-lopta za Švicarce!

49' Francuzi su dakle, u formaciji 4-4-2, na taj će način pokušati nešto napraviti... U prvom dijelu vidjeli smo svega jedan udarac u okvir gola, bio je to Seferovićev pogodak.

46' Počelo je drugo poluvrijeme u Bukureštu. Deschamps je odlučio mijenjati, u igri je Kingsley Coman, a iz igre je izašao Lenglet. Francuzi prelaze na igru s četvoricom otraga.

POLUVRIJEME: Sudar glavama Rabiota i Embola, morali su švicarski liječnici ulaziti na teren i ukazivati pomoć ponajboljem švicarskom igraču. Ide se na odmor u Bukureštu. Francuzi u zaostatku. A što ćemo s ovim?

45' Igrat će se još dvije minute sudačke nadoknade. Opet je bilo opasno pred francuskim golom, no nekako su se obranili. Kakve probleme Embolo radi Tricolorima...

43' Pokušaj Mbappea, tražio je i prekršaj, ali argentinski sudac to nije svirao. Lopta je upućena visoko preko gola, Mbappe se poskliznuo.

41' Bliži nam se kraj prvog dijela, momčad Vladimira Petkovića stoji izvrsno na terenu. Neprepoznatljivi Francuzi...

38' Cooling break! Vruće je u Bukureštu pa je sudac Rapallini poslao igrače na kratak predah.

36' Francuska još nije uputila udarac u okvir švicarskih vrata. Je li vrijeme da netko upali zvono za uzbunu? Ima još do kraja, ali...

31' Prvi žuti karton sada je dobio Raphael Varane. Švicarcima sada mnogo toga ide na ruku.

image
DANIEL MIHAILESCU Afp

29' Rabiot! Sijeva sa svih strana sada, i ovoga puta bio je to udarac iz daljine, prošlo je to malo bliže Sommerovom golu, ali nema udarca u okvir gola.

26' Mbappe! Nije prošlo živi zid kod slobodnog udarca s lijeve strane, s kakvih 25 metara, ali od odbijanca ide pored gola.

22' Traže Tricolori priliku, Rabiot ubacuje, a netko od Švicaraca uz Sommera skida to s glave Benzeme.

18' Tko bi se ovome nadao? Jako neočekivano, nisu izgledali Francuzi loše, mada smo naveli da su prepustili loptu protivnicima.

15' GOOOOOOL! Švicarska vodi! Zabio je Haris Seferović. Kakav početak za Švicarsku, potpunog autsajdera. Zuber je nabacio, Seferović je nadskočio svog čuvara i zabio.

image
MARKO DJURICA Afp

13' Nema žurbe kod Deschampsovih izabranika, čak su Švicarcima sad zakratko i prepustili posjed.

10' Izvukla se Švicarska iz početnog pritiska, ubacio je Freuler s desne strane, Zuber je malo zakasnio.

6' Fin ubačaj Griezmanna na Benzemu, odbila se lopta do Pogbe čiji pokušaj završava u bloku. Ne misle Francuzi dugo biti na trenutnom, početnom rezultatu.

image
FRANCK FIFE Afp

4' Imali su i Švicarci korner, Widmer jest došao do lopte, ali udarac prema vratima Llorisa je izostao.

2' Odmah su Francuzi jurnuli iz startnih blokova... Mbappe i Griezmann radit će Švicarskoj gomilu problema, već Tricolori imaju prvi korner. Varane glavom - preko gola.

21.00 Utakmica je počela.

20.00 Poznati su sastavi za drugu današnju partiju osmine finala Eura. Francuska ide na Švicarce u najjačem sastavu, Mario Gavranović s druge strane ostao na klupi.

Linker
16. travanj 2024 13:22