Aleksander Čeferin
 RICHARD JUILLIART Afp
ZASAD BEZ KAZNI

Barca, Real i Juve mogu odahnuti, no ne zadugo: Švicarci donijeli ključnu odluku, sprema li FIFA odmazdu?

Ne smije biti pokretanja procesa pred sudovima, ali nogometne organizacije ih mogu kazniti.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 08. lipanj 2021. 08:02

Od kazni pred vanjskim sudovima za tri preostala "kluba-odmetnika" koji su još uvijek na ovaj ili onaj način vezani uz projekt (zasad) propale Superlige, neće biti ništa. Mogu odahnuti iz madridskog Reala, Barcelone i Juventusa, ako su uopće i bili napeti oko eventualnih sankcija koje su za njih pripremali pred drugim tijelima iz FIFA-e i UEFA-e. Ključnu je odluku donijelo švicarsko Ministarstvo pravosuđa koje je izrijekom ukazalo na to da nogometne organizacije nemaju nikakvu osnovu za kažnjavanje klubova na europskim sudovima.

Podsjetimo, ovoga je proljeća zaživjela ideja o tome da neki od najjačih europskih nogometnih klubova osnuju svoje, polu-zatvoreno natjecanje, europsku Superligu. No, već dan-dva kasnije 9 od 12 klubova iz tog je kolektiva odlučilo istupiti, a za preostalo troje najavljivale su se drakonske kazne zbog "otuđivanja" od nogometne matice.

Iako je predsjednik krovne nogometne federacije FIFA-e, Aleksander Čeferin inzistirao na kaznama za Barcu, Real i Juve, proces na nekom sudu ne može ni biti pokrenut. Švicarsko, ali i španjolsko pravosuđe, kako javlja Cadena SER protiv su toga da se klubovi kažnjavaju zbog neosnovanih detalja.

Procesi se dakle, mogu voditi samo unutar samih kuća, FIFA-e i UEFA-e pa je za očekivati da će Čeferin i društvo posezati za financijskim sankcijama ili oduzimanjem prava nastupa na pojedinim natjecanjima. Procesi na pravosudnim tijelima neće se ni pokretati, nakon mišljenja visokih institucija o njihovoj neosnovanosti.

Kreće li odmazda UEFA-e i FIFA-e i kakve će to reperkusije imati na klubove, ali i same organizacije, ostaje za vidjeti.

Linker
20. travanj 2024 10:02