JORGE GUERRERO Afp
Zvijezda otvorila dušu

Bila je to kap koja je prelila čašu! Suarez otkrio zašto je otišao iz Barce: ‘Kada su mi to rekli...‘

Sjajni urugvajski napadač otvoreno je priznao koliko ga je pogodio potez katalonskog diva
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 24. veljača 2021. 14:39

Poznati urugvajski napadač Luis Suarez otvorio je dušu novinaru France Footballa, progovorio je o detaljima svog odlaska iz Barcelone prošlog ljeta, te je otkrio što ga je pritom najviše zasmetalo. Već sama činjenica da ga se odriče klub kojem je toliko toga dao bila je teška, no posebno ga je pogodio razlog kojeg su u katalonskom velikanu naveli kao glavni za rastanak sa slavnim urugvajskim golgeterom, koji je na Camp Nou proveo šest godina, odnosno razdoblje od 2014. do 2020.

U međuvremenu je Suarez svoju sreću pronašao u redovima nekad ljutog rivala, Atletico Madrida, iako mu preseljenje obitelji nije nimalo lako palo. Trener Madriđana, Argentinac Diego Simeone, radosno je u svoju momčad primio klasnog napadača koji je dokazao da i sa 34 godine na leđima i dalje može biti vrhunski i da napadačke ambicije momčadi mogu počivati na njegovim leđima.

- Ono što me doista zasmetalo u Barceloni bilo je kada su mi rekli da sam prestar i da više ne mogu igrati na visokoj razini, da više ne mogu biti na visini zadatka u nekoj velikoj momčadi. To mi se nije nimalo svidjelo - izjavio je Luis Suarez za France Football.

image
DANIEL MIHAILESCU Afp

Upravo takva formulacija ga je u cijeloj priči najviše razočarala kada se rastao s katalonskim klubom, a nije tajna da je takva odluka teško pogodila i njegovog prijatelja Lionela Messija. Argentinac je takav potez čelnika Barcelone opisao kao ‘ludost’, a s time se svi mogu složiti kad pogledaju kako trenutačno izgleda Barcelonin napad, te kako Suarez igra za Atletico.

Drži se da je Suarezov odlazak također i pridonio Messijevoj želji da i on napusti Camp Nou. To je odgođeno, a Messijeva sudbina bit će poznata ovog ljeta.

- Da nisam napravio ništa u klubu kao što je Barcelona u tri ili četiri sezone, razumio bih takav odnos prema meni. Međutim, u svakoj sezoni u Barci postigao sam više od 20 pogodaka. Oduvijek sam imao dobru statistiku po kojoj sam bio odmah iza Messija.

Dotaknuo se neizravno i igrača koji su ga trebali zamijeniti u golgeterskom učinku, ali zasad u tome nisu uspjeli.

- Danas možemo vidjeti da nije lako igrati u Barceloni. Puno igrača koji su potpisali ugovore nisu došli na razinu koja se od njih očekivala. Ja sam za Barcu igrao šest godina i cijelo vrijeme sam držao određenu razinu i ispunjavao ono što se od mene očekivalo. Okolnosti su se u Barceloni promijenile, klub je trebao promjene, i to prihvaćam. Jedino što me smeta je način na koji se sve to dogodilo. Mislim da sam zaslužio barem malo respekta - požalio se Urugvajac.

Njegova najefikasnija sezona bila je 2015/16., kad je u svim natjecanjima postigao čak 59 pogodaka za Barcelonu. Nadmašio je tada i Messija, te je postao Zlatna kopačka Europe. Sezonu kasnije sprašio je 36 golova, potom 31. U posljednje dvije sezone brojke su se malo smanjile, na 23 i 21 pogodak, a bilo je i dosta kritika na račun njegove igre u fazi obrane. A s dvojicom takvih igrača u sastavu (drugi je Messi) ostatak momčadi mora biti vrlo jak kako bi se pronašla potrebna ravnoteža.

- Bila je to odluka koju nisam mogao spriječiti. Osjećao sam se kao da se na mene više ne računa, stoga sam ponosno sam sebi rekao da ću nastaviti dokazivati koliko sam vrijedan. Tako je stigla i ideja o odlasku u Atletico, koji je kompetitivna momčad.

Jasno je da se o odluci Barcelone može raspravljati nadugačko i naširoko. No, ono što se ne može poreći je činjenica da Suarez pod Simeoneovim zapovjedništvom igra odlično, te je sa svojih 16 golova u 20 utakmica dao izuzetan doprinos Atleticovu položaju na ljestvici La Lige. A Madriđani su vodeći, s tri boda više i utakmicom manje u odnosu na drugoplasiranog gradskog rivala Real.

Ljutnja zbog načina rastanka svakako je Suarezu predstavljala dodatni motiv. Doduše, u posljednjim tjednima Colchonerosi su malo pali u formi, ali su i dalje u vrlo dobroj poziciji za osvajanje prvog naslova prvaka Španjolske nakon 2014. godine

Linker
14. travanj 2024 21:20