RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
PORAZ RIJEČANA

‘Bili smo kažnjeni za propuste, a ovakve momčadi nemaju milosti! Žao mi je najviše zbog jedne stvari‘

Riječani nisu uspjeli peti put u devet uzastopnih godina osigurati europsku jesen
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 28. kolovoz 2021. 08:10

Unatoč eliminaciji Rijeke i propuštenoj prilici za još jednom, petom europskom jeseni u posljednjih devet godina, nije bilo previše razočaranja na Rujevici. PAOK je bio bolji, vidjeli su to i osjetili i domaći navijači, koji su popunili tribine (bilo je 6720 gledatelja na utakmici!) i nakon završetka dvoboja pjesmom su ispratili svoje nogometaše u svlačionicu.

Naravno da nije bilo osmijeha na licima, ali kad se izgubi od objektivno kvalitetnijeg suparnika, nema se baš za čim previše žaliti. Ostala je tek gorčina što je sve bilo odlučeno nakon velike pojedinačne pogreške (Escoval), deset minuta prije kraja dvoboja, kad je još postojala šansa da se utakmice odvede u neizvjesne vode, u produžetke...

- Šteta je što je tako završilo, kad smo već došli do doigravanja. Međutim, izgubili smo od bolje momčadi i jedino me boli što nismo znali iskoristiti trenutke u kojima smo mogli utakmicu okrenuti na našu stranu. No, nismo bili dovoljno spretni u nekim situacijama u kojima smo morali poentirati i za to smo bili kažnjeni, prave momčad nemaju milosti i takve propuste naplaćuju – rekao je jutro nakon europske eliminacije riječki strateg Goran Tomić.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

I Grci se slažu da je PAOK odigrao bolje nego u Solunu, bila je ovo njihova najbolja ovosezonska utakmica...
- Da, početak je sezone, rastu u formi i nije im naudila odgoda početka grčkog prvenstva. Iskusna je to momčad, tehnički izvanredna, zajedno je dvije-tri godine i uigrana je do automatizma. Stvarno su odlično odigrali i čestitam im na prolazu.

Ipak, bilo je, za ovakvu utakmicu, protiv ovako jakog suparnika, previše pojedinačnih pogrešaka vaših igrača?
- I to me najviše boli... Pogotovo taj drugi primljeni zgoditak, imali smo u 80. minuti još uvijek aktivan rezultat, svašta se u nogometu može dogoditi u tom završnom razdoblju dvoboja. No, poklonili smo im situaciju za zgoditak i na ovoj se razini natjecanja takve pogreške ne opraštaju. PAOK je uzeo ponuđeno i sve je bilo gotovo. Za prolaz smo pogreške morali svesti na minimum, nismo u tome uspjeli...

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Biste li, s ovim iskustvom, nešto promijenili u taktičkom smislu?
- Vjerojatno bi bilo nekih promjena... Imali smo ideju da iz „plitkog” defenzivnog bloka odmah krećemo u protunapade, zato sam naprijed stavio Tomečaka, Abassa i Princea, brze igrače koji su to trebali provoditi u djelo. Uostalom, na taj smo način i došli do svoje najbolje zgode, koju Tomečak, na žalost, nije iskoristio. Nadalje, ljutilo me što u nekim trenucima nije bilo kompaktnosti, povukla nas je želja i otvorili smo Grcima prostor...

Tako je i izgledalo, gdjekad vam se momčad nepotrebno razvukla, poput „kobasice”, od 16-erca do 16-erca! A tada je teško sve pokriti, pa srednji braniči ostaju na čistom prostoru...

- Da, to se najbolje vidjelo kod prvoga pogotka, koji je baš bio plod takve razvučenosti momčadi. Da smo bili zgusnuti, ne bi Schwab onako lako mogao doći pred naš kazneni prostor. Nedostajalo nam je strpljenja i kompaktnosti, pojedinačno smo ispadali iz rasporeda i od početka se PAOK nametnuo.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Schwab i Kurtić držali su sve niti igre na sredini...
- Obojica su vrhunski igrači, reprezentativci svojih zemalja i doista su odigrali na visokoj razini. Zamislili smo da Abass pomaže Pavičiću i Lepinjici u pritisku na tu dvojicu igrača već oko centra, trebali smo biti još agresivniji i čvršći, ali to se nije dogodilo.
Kakvo je raspoloženje bilo u svlačionici nakon dvoboja?

- Svima nam je ova eliminacija teško pala, osjetilo se to i vidjelo na igračima. Međutim, suparnik je ipak bio prejak i moramo se okrenuti prema dolazećim iskušenjima. Uvijek je nakon ovakvih poraza dobro da već za nekoliko dana slijedi nova utakmica, tako da nema vremena za tugovanje, niti za beskorisno „razbijanje glave” razmišljanjem o propuštenoj šansi, nego se odmah stvara prilika da se pobjedom ispere ovaj gorak okus. A nakon okršaja s Hajdukom slijedi reprezentativna stanka, svima će nam to dobro doći – kaže Tomić.

Linker
23. travanj 2024 12:38