Fran Tudor (desno)
 FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp
HIT POLJSKE LIGE

Bivši hajdukovac daje veliku prednost Modrima: Dinamo će izdominirati Legiju, a evo kako će proći Osijek

‘Pa mi smo s Legijom odigrali al-pari utakmicu. Nije da će biti lako, ali našima dajem prednost.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. srpanj 2021. 15:03

Osijek u četvrtak igra s Pogonom u Gradskom vrtu uzvrat drugog pretkola Konferencijske lige, a Dinamo će se u trećoj kvalifikacijskoj rundi Lige prvaka sučeliti s varšavskom Legijom. Hrvatski klubovi u Europi idu na treću, te potom na prvu momčad poljskog prvenstva protekle sezone, a drugi u tamošnjoj ligi bio je Rakow naših Frana Tudora i Zorana Arsenića.

- I Dinamo i Osijek su blagi favoriti - kazao nam je Tudor, nekadašnji igrač Zagreba, Panathinaikosa i Hajduka.
Za Rakow je nedavno zabio gol u Superkupu u kojem su svladali Legiju 5:4 udarcima s bijele točke. U dresu tog kluba odigrao je 53 utakmice, u njima dao 3 pogotka i realizirao 11 asistencija. Igra po desnoj strani, u vezi, nekad i kao branič ili krilo. Oni danas (četvrtak) imaju uzvrat drugog pretkola Konferencijske lige s litavskom Suduvom. U prvom susretu bilo je 0:0.

- Nadamo se prolazu u sljedeće kolo u kojem bi nas čekao Rubin iz Kazanja. Nemamo imperativ, igramo s ciljem da napravimo što više možemo. Vjerujem da ćemo biti jaki, igrali smo s ozbiljnim suparnicima na pripremama. Pobijedili smo Šahtar iz Donjecka, igrali 2:2 s Red Bull Salzburgom… Neće biti lako Rubinu s nama, dođe li do tih utakmica. Volimo visoki presing...

Kontrolirana igra

Rakow nikad nije bio bolji. U gradu Czestochowa, koji ima 220 tisuća stanovnika, nogomet je hit.

- Napravili smo najbolji rezultat u povijesti kluba koji je lani slavio sto godina postojanja. Dosad im je najveći domet bilo sedmo mjesto, a sad smo bili drugi, osvojili Kup i nedavno Superkup. Prvi put Rakow igra u Europi. Zadovoljan sam i svojim igrama i rezultatima koje postižemo.

Tudor odlično poznaje Legiju i Pogon i odličan je sugovornik da usporedi te ekipe s našima.

- U oba dvoboja dajem malu prednost hrvatskim klubovima jer imaju kvalitetnije pojedince, ali mislim da će posao biti težak. Vjerujem da će Dinamo dominirati protiv Legije, a ona će čekati brze tranzicije i centaršuteve s poludistance. U susretu Osijeka i Pogona očekujem taktičko nadmudrivanje. Pogon ne voli ofenzivan nogomet, preferira kontroliranu igru… Osijek ima nešto veću individualnu vrijednost.

Smatrate, dakle, da su Modri bolji od Legije?

- Mislim da jesu. Moj Rakow je sad odigrao s njima al pari utakmicu u kojoj smo bili bolji u prvom poluvremenu, a oni u drugom. Iako smo mi imali sve zajedno puno više izglednih prilika. Definitivno dajem prednost Dinamu.

image
Fran Tudor u dresu Hajduka
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Opasni skakači

Koje su Legijine najveće kvalitete, a što su joj slabosti?

- Najveća vrijednost im je što imaju vrlo dobru tranziciju igre u sustavu 3-5-2 ili 3-4-3. Dosta toga im ovisi o bokovima jer igraju jako puno preko Juranovića i Srbina Mladenovića. Usto posjeduju tri dobre špice koje su izvrsne u skoku, posebno tu mislim na Emrelija i Lopesa, a opasan je i Luquinhas iz sredine koji može napraviti razliku. Na malom prostoru se zna osloboditi igrača i nezgodan je za čuvanje. Mane su im u obrani jer nisu previše defenzivno jaki, niti uigrani. Ta zadnja linija koju čine trojica stopera je Dinamova šansa. Tu im se može napraviti dar-mar. Dosta griješe...

Drugačija je filozofija igre nego nekad zato što nema pravila gola u gostima, domaćin može biti opušteniji.

- To će više odgovarati Legiji jer uzvrat igra doma, ali ništa ne mora značiti.

Josip Juranović igrao je na Euru za Vatrene, doživio svoje najbolje trenutke, koliko je važan za Legiju?

- Igra jako ofenzivno i to mu paše, to ga je poguralo prema reprezentaciji. On je desni bočni u toj formaciji 3-5-2. Josip je bitan igrač za Legiju, puno toga baziraju na njemu i Filipu Mladenoviću.

Osijek i Pogon vole pragmatičan nogomet. Navijačima Bijelo-plavih to je poruka da se naoružaju strpljenjem. Osim ako ovaj put više riskiraju i ponude pojačanu ofenzivu.

- Ne bi me čudilo da ta utakmica ode u produžetke. Recimo da bude 0:0. Ipak, Osijek može riješiti susret na individualnu kvalitetu, jedan potez zna biti odlučujući u takvim dvobojima - zaključio je Tudor.

Linker
12. travanj 2024 16:13