Simon Rožman dok je bio trener Rijeke
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
PUN POGODAK

Bivši trener Rijeke: Trenirao sam ga, znam ga još kad je imao 15. Hajduk je doveo pravo pojačanje!

‘Hajduk je posložio jako respektabilnu momčad koja se sigurno može umiješati u borbu na vrhu‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. srpanj 2021. 19:16

Simona Rožmana uhvatili smo prije početka Slovenske nogometne lige, njegov Maribor igrao je u nedjelju kod Celja u prvom prvenstvenom kolu. No, glavne teme, jasno, ipak su bile HNL-ovske. Slovenac je bivši trener Rijeke s kojom je igrao i Europsku ligu, u Mariboru je, pak, trenirao Jana Mlakara, koji je nedavno došao u Hajduk. U svakom slučaju, na startu nove ligaške sezone u Hrvatskoj, čovjek sa strane može objektivno promotriti i prognozirati HNL-sezonu.

- Ne mogu reći da pratim detaljno sva događanja u HNL-u, ali, generalno, ostao sam u tijeku. Dakle, ove četiri najbolje momčadi su i u ovom prijelaznom roku najviše dobile ili barem nisu puno izgubile, ostale su na razini od lani - priča Rožman.

Jako dobar potez

Kao i mnogi, bez obzira na početni senzacionalni posrtaj s Farmaceutima, opet vidi Dinamo u glavnoj ulozi kad je borba za naslov u pitanju.

- Dinamo je ponovno favorit, pod uvjetom da ne proda jako puno igrača. Tada bi došao u situaciju da više ne mora biti razumljivo da će osvojiti naslov, međutim, u ovom trenutku je i dalje veliki favorit. Osijek vidim u poziciji da može držati lanjski kontinuitet, a to će isto ovisiti o Ramonu Mierezu. On je ostao i to je veliki dobitak za Osječane, ako ga neće prodati. Mierez je pravi golgeter, kakvog treba svaka momčad koja želi naslov prvaka i trofeje.

Dakako, Rožman najbolje poznaje Rijeku, bivši trener aktualnu momčad s Rujevice vidi u otprilike jednakoj snazi kao i dosad.

- Rijeka je izgubila u dijelu karaktera i kvalitete Franka Andrijaševića, ali je dobila ono što je trebala, više brzine u završnici napada.

I onda, stigli smo do Hajduka. Splićani slažu jaču momčad od lanjske, a jedan od novih igrača jest i Rožmanov bivši pulen Jan Mlakar.

image
Jan Mlakar
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Kako, dakle, Rožman vidi Hajduk i svog bivšeg igrača u njemu, koji je teško mogao i zamisliti bolji individualni start od dva gola u Kranjčevićevoj...

- Hajduk je, nema sumnje, posložio jako respektabilnu momčad, to je momčad koja se sigurno može umiješati u borbu na vrhu. Što se tiče Mlakara, poznajem ga jako dugo, još kao mladog igrača od 14-15 godina iz Domžala. Hajduk je napravio jako dobar potez, on je igrač koji može igrati na sve tri pozicije naprijed, jako je zahvalan za trenera jer je discipliniran u obje faze igre. Uhvatio je sad kontinuitet koji je bio malo izgubio, bio je prvi strijelac Slovenske lige. Mlakar je dobro pojačanje za Hajduk. A i on može, odnosno mora, napraviti neki iskorak u HNL-u, ako želi ići dalje, u neku jaču ligu. Znam da je jako ambiciozan, pa vjerujem da će to i pokazati. Kažem, dobro pojačanje za Hajduk, a na njemu je da pokaže potencijal. Ono što ga također krasi jesu radna etika i profesionalizam, te odlike su mu na vrlo visokoj razini.

Kako vidi ostalih šest momčadi, od Gorice do Hrvatskog dragovoljca?

- Ove četiri najjače momčadi iskaču, a od ostalih ne sumnjam da će svi treneri napraviti dobar posao, a bit će svima jako teško na gostujućim terenima, više će šanse imati u domaćim utakmicama. Moja je prognoza da ćemo gledati opet dobar nogomet te da će prvenstvo ponovno biti neizvjesno, kao i lani.

Novi projekt

Za kraj i malo o Mariboru, koji je poput Dinama već odradio prvu europsku obvezu i u Konferencijskoj ligi eliminirao armenski Urartu, dvaput ga minimalno svladavši. Kako teče slaganje nove momčadi?

- Idemo po planu, ušli smo u novu priču, novi projekt. Čak 10 igrača je otišlo, počeli smo s dosta mladih, ima puno potencijala, nedostaje nam iskustvo. Spremni smo se žrtvovati da bi ovaj projekt preživio i na kratki i na dulji rok. Vjerujem da ćemo biti konkurentni i u Sloveniji, uz malo sreće i u Europi. Mlada smo i potentna momčad, nedostaje iskustva, ali spremni smo to istrpjeti. Svakim treningom smo bolji, treba nam vremena, prvi dio sezone bit će težak, ali kad se uigramo i krenemo, vjerujem da ćemo biti dobri.

Poznato je i da je Rožman htio na posudbu neke igrače iz Dinama, ima li što novo po tom pitanju?

- Ne, zasad još ništa - kazao je Rožman.

Linker
25. travanj 2024 07:44