VLADO KOS/CROPIX Cropix
DOBRA I LOŠA VIJEST

Bjelica u Europi ostao bez dokapetana, ali dva kapitalca ostaju, Vatreni čak do kraja karijere!?

‘Ovi potpisi su pokazatelj onoga što želimo postići i ove i sljedećih sezona‘, kaže Nenad Bjelica.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 28. srpanj 2021. 15:22

Lošu vijest dobio je Nenad Bjelica pred uzvratnu utakmicu protiv Pogona u Gradskom vrtu. Zbog ozljede je iz konkurencije otpao igrač od njegova velikog povjerenja, dokapetan Mihael Žaper. Bila je to, očito, cijena pobjede na Poljudu.

- Žaper je u sudaru s Krovinovićem zadobio ozljedu mišića tako da neće konkurirati za momčad - obznanio je Bjelica lošu vijest pred uzvrat protiv poljske momčadi u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu.

Prva utakmica nije ponudila šefu struke u Gradskom vrtu drugačije spoznaje o protivniku od onih koje je već imao, Pogon je odigrao upravo onako kako je Bjelica i očekivao.

- Pogon je u prvoj utakmici pokazao kako je jedna jako dobra, ozbiljna momčad koja ima jasan stil igre. Dugo igraju u istom sustavu sa istim trenerom. Vrlo su u svojoj igri nepredvidivi jer njihovi ofenzivni vezni igrači često mijenjaju pozicije i to može dovesti do određene pomutnje na terenu. Mi smo to dobro kontrolirali u Szczecinu i nismo dozvolili protivniku da nas previše ugrozi - kazao je.

Osijek domaćinima u Szczecinu nije dao ništa, no ni Bijelo-plavi nisu ozbiljnije ugrozili gol protivnika. To bi se u Gradskom vrtu trebalo promijeniti.

- Nadam se kako ćemo ih i u Gradskom vrtu imati defanzivno pod kontrolom, a da ćemo u ofanzivi biti opasniji nego u Poljskoj - rekao je trener Osijeka.

Ukidanje pravila gola u gostima mogla bi biti psihološka prednost za nogometaše Osijeka nakon 0:0 u Poljskoj jer više nema "mača nad glavom". Bjelica, međutim, ne razmišlja na taj način, za njega je svaka iduća utakmica nova prilika za pobjedu. Takav stav prenio je na svlačionicu. Imponira samopouzdanje svlačionice pred europski izazov.

- Igrat ćemo na pobjedu kao i protiv svakog protivnika do sada bez obzira na njegovo ime. U 90 ili 120 minuta moraš biti bolji od suparnika za jedan pogodak, a mi ćemo poduzeti sve da pobijedimo. Ova ekipa ima taj pobjednički gard, vjeruje u sebe, ima tu kvalitetu da ni u jednoj utakmici ne odustaje što govori o njezinoj mentalnoj snazi - kazao je.

Trener Osijeka očekuje kako je njegova momčad naučila lekcije iz prethodnih utakmica u koje je nešto slabije ušla. Prvo poluvrijeme protiv Hajduka nešto je što ne želi da se više ponovi.

- Napravili smo analizu sa ekipom da u slici vide što nije bilo dobro. Bilo je u Splitu jako puno dobrih stvari, ali i lošijih stvari. Čak bih rekao kako je ova utakmica na Poljudu na taktičkom planu bila lošija nego ona u Szczecinu gdje smo se uglavnom držali dogovora. Vjerujem da su igrači svjesni svojih grešaka - kazao je.

Protiv Pogona želi vidjeti sliku svoje momčadi iz posljednje trećine utakmice protiv Hajduka.

- Težit ćemo da budemo disciplinirani, organizirani i agresivni kao što smo bili od 65. minute na Poljudu. Ne mogu reći da do tada nismo imali veliku dozu agresivnosti, međutim puno smo trčali u prazno zbog taktičkih problema. Očekujem da će momčad biti puno kompaktnija nego što je do sada bila. Iz te dobre organizacije vjerujem da ćemo doći do pozitivnog rezultata - kazao je.

U odnosu na utakmicu u Poljskoj Nenad Bjelica će izvjesno korigirati sastav, možda i sustav, i to ne isključivo silom prilika zbog ozljede Žapera. Trener Osijeka, naravno, nije želio otvoriti sve karte, ali nagovijestio je promjene u momčadi.

- Moguće je da će biti promjena. Često puta ističem kvalitetu našeg kadra i sigurno je da su svi igrači opcija, a tko će od njih zaigrati još ću vidjeti. Poslat ćemo na teren momčad koja će biti spremna 90 minuta se boriti, 90 minuta biti agresivna i igrati dobar nogomet - poručio je Bjelica

Potencijalno rješenje možda će biti i Petar Bočkaj koji u uvodne tri utakmice sezone nije bio starter, a u dvije je utakmice dobio priliku s klupe. "Bombardero" je, međutim, na Poljudu bio jedan od inicijatora velikog preokreta, a odličnom utakmicom možda je i "kupio" svoje mjesto u najboljih 11 protiv Pogona.

- Perin status je dobar. Nameće se na treninzima i svojim igrama. I ne samo on! Bili smo jako sretni na prvom treningu po povratku iz Poljske kada smo vidjeli kako treniraju igrači koji nisu nastupili u Szczecinu. To je frcalo na sve strane! A kada vidiš kako dečki treniraju, onda se uopće ne bojiš dati im priliku. Pero je jedan od njih, stvarno dobro trenira, strpljivo čeka svoju šansu, protiv Hajduka je jako puno pridonio našoj pobjedi dobrim pasovima, promjenama strane, šutevima... Bio je vrlo konkretan i sigurno da je ozbiljna opcija za utakmicu protiv Pogona - zaključio je Bjelica.


image



VLADO KOS/CROPIX Cropix

Škorić i Ivušić u Osijeku do 2025!

Osijek je napravio sjajan posao i produžio ugovore dvojici svojih ključnih igrača - kapetan Mile Škorić i vratar Ivica Ivušić potpisali su za Bijelo-plave do 2025! Prethodni ugovor im je, inače, isticao u ljeto 2023.

- Obojica su u prošlosti dali jako puno Osijeku, vjerujem da će u budućnosti dati još i više. Jako smo sretni što smo se uspjeli dogovoriti s njima i produžili suradnju do 2025. godine Nadam se da će ih zdravlje poslužiti i da će još dugo biti s nama. Klub time pokazuje svoju ambiciju da s jednim aktualnim reprezentativcem i drugim potencijalnim produžuje ugovor i poboljšava im uvjete igranja u Osijeku. I to je pokazatelj onoga što želimo postići i ove sezone, pa i u onima koje će uslijediti - prokomentirao je Nenad Bjelica.

Mile Škorić s produženjem vjernosti bijelo-plavima potvrdio je svoje mjesto među klupskim legendama.

- Mislim da imamo petog za mural na početku Wilsonove - prokomentirao je Bjelica novi ugovor svoga kapetana.

Asocirao je, naravno, trener Osijeka na mural s klupskim ikonama na kojem se nekoć nalazilo i njegovo lice. Još iste večeri nakon što je ustoličen kao trener Dinama je precrtan, jutro kasnije njegov lik je i prekrečen, ostao je samo okvir u kojem se nalazio.

Ostane li Mile Škorić u Osijeku do kraja ugovora to će vjerojatno značiti i kako će karijeru završiti u bijelo-plavom. Kapetan je već trinaest sezona vjeran klubu s kojim je proživio i najteže padove i najveće uspone, odigrao je 292 utakmica i još mu svega 36 utakmica nedostaje da postane nogometaš s najviše nastupa u dresu Osijeka otkako je HNL.

- Doživio sam već puno pozitivnih stvari do sada u svom klubu. Već sam tu dugi niz godina, kapetan momčadi iz koje sam došao i do reprezentacije. Prelijepo mi je produžiti ugovor i mogu se zamisliti ovdje i do kraja igračke karijere. Mislim da je ovo veliki korak upravo ka tome - rekao je Škorić po potpisivanju ugovora.

Jedno je sigurno, kod njega nikada neće nedostajati motiva.

- Još uvijek, što je najbitnije, istim žarom prolazim kroz Wilsonovu ulicu dolazeći na trening i nadam se da će tako biti sve dok budem ovdje - rekao je kapetan Bijelo-plavih.

Ivica Ivušić došao je u Osijek u ljeto 2018. na mala vrata, a u Gradskom vrtu postao kandidat za reprezentaciju. Bio je četvrti izbor Zlatka Dalića među vratarima za nedavni Euro. Nakon kratke epizode u grčkom Olympiakosu na stolu je imao nekoliko ponuda, a odabrao je onu iz Gradskog vrta iako je u tom trenutku bio ne prvi, već drugi, možda čak i treći izbor za vrata. Pokazalo se kako nije pogriješio u izboru.

Prvu sezonu je presjedio na klupi, a kada je napokon zgrabio "jedinicu" više nije bilo dvojbi oko njegova statusa. Danas drži nekoliko klupskih rekorda među vratarima. Njegovih 489 prvenstvenih minuta bez primljenog gola najduži je niz nekog Osijekovog golmana sačuvane mreže. Klupski je rekorder i po broju utakmica bez primljenog pogotka u jednoj sezoni. Pretprošle sezone sačuvao je mrežu svoje momčadi u 18 od 36 prvenstvenih utakmica, a prošle je uspio i nadmašiti taj učinak - imao je čak 20 utakmica bez primljenog gola. Ne računajući niže rangove natjecanja od prvoligaškog, u nogometnom svijetu samo su trojica vratara prošle sezone u više navrata sačuvali svoju mrežu, u europskim ligama njih tek dvojica.

- Osijek mi je puno dao, zahvalan sam mu na tome... Samo ekipa može izbaciti pojedinca i jako sam sretan što sam dio ovog Kluba. Svi smo sada maksimalno fokusirani da prođemo u sljedeći krug Konferencijske lige. Većeg motiva od toga nema i stvarno ćemo napraviti sve da to i ostvarimo - komentirao je Ivušić.

Linker
17. travanj 2024 00:01