Okršaj je okončan uzimanjem West Hamovog navijačkog transparenta, što u navijačkom svijetu spada pod trijumfalno ostvarenje, odnosno poniženje.
 PRIVATNA ARHIVA
‘SAMO ŠAKE, NEMA BJEŽANJA‘

Boysi oteli ‘ponos West Hama‘ pa onda upali na Dolac! Otkrivamo nove detalje trodnevne bitke u Zagrebu

‘Bila je to prava šora. Samo šake, Old school. I naša pobjeda‘, prepričava nam svjedok događaja.
Piše: Tomislav Juranović/Jutarnji listObjavljeno: 17. rujan 2021. 20:59

Navijački, Dinamo je pobijedio. Kao u ona stara vremena, kada se slavilo navijanje, jer igrački Dinamo nije mogao puno. Takvih se trijumfa Maksimir itekako nagledao. A četvrtak je vratio vrijeme... Da, paradoksalno, lani, dok nije bilo navijača na tribinama, Dinamo je pisao jedne od najljepših stranica svoje povijesti, a sada, kada su se vratili, eto ti Šerifa, West Hama, svega onoga što smo gledali prije četiri sezone, pa unatrag. Momčad blijeda, a navijači na euro-razini. Da je njih mogao gdjekad prodati, Mamić bi zgrtao milijune... Velik dio njih, ipak, nije bio na prodaju.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Uglavnom, za razliku od terena, koji je nažalost bio jednosmjerna ulica, u navijačkom svijetu ovo je bio pravi derbi. Koji je, jasno, eskalirao i fizičkim obračunima. Krenulo je već na društvenim mrežama nakon izvlačenja skupina, užarilo se početkom tjedna, a eskaliralo je već u srijedu, kada se u Tkalčićevoj dogodio prvi incident, odnosno kada su engleski navijači "pod parom" napali domaće navijače, od kojih je jedan s teškim ozljedama završio u Vinogradskoj. Srećom, pukom srećom, ostao je jedini...

- To su ipak huligani u smokinzima - javio se jedan od viđenijih ljudi u navijačkom svijetu danas poslijepodne. - Nema tu lanaca, boksera, nedajbože noževa. Samo šake, nisu oni klošari poput nekih - aludirao je na varšavsku huligansku legiju koja je koji tjedan prije u paketu s domaćim tifozima kreirala kaos u Dubravi.

image
'Congratulations,...'
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Uglavnom, uz periodične ispade, te tu pobjedu na tribinama, začinjenu transparentom "Congratulations, You Have Just Met... Bad blue boys", kao parafrazu na inače jednu od najskrupuloznijih i najozloglašenijih huliganskih ekipa, onu Inter City Firm (IFC), koja je uz sklonost West Hamu ipak primarno stvarala kaos, da bi "žrtvama" nakon tuče u usta stavljala vizitku, na kojoj je pisalo "Congratulations, You Have Just Met the ICF" (Čestitamo, upravo ste upoznali ICF), činilo se da su BBB-i u tom trodnevnom navijačkom dvoboju imali još jedan okršaj.

image
'...You Have Just Met... Bad blue boys', poručili su Boysi gostima na Maksimiru
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Naime, uoči utakmice, ispred maksimirskog juga, slučajno su nabasali na ekipu navijača West Hama...

- Bila je to prava šora - prepričava svjedok događaja. - Samo šake, bez bježanja od sukoba. Old school. I naša pobjeda. Bez sranja i "žrtava". samo klasični fajt.

Koji je okončan uzimanjem jednog navijačkog transparenta, što u njihovu svijetu spada pod trijumfalno ostvarenje, odnosno poniženje. Jer "krpe" su sveta stvar...

Dakle, glasnicama, ali i nečim drugim, što nije za glorificiranje, ali nemojmo biti naivni, Boysi su ostvarili ono što nisu njihovi miljenici na terenu. A onda je, ipak, sijevnuo obračun i danas poslijepodne, na Dolcu, u jednom pubu, kada se desetak Dinamovih huligana zaletjelo prema Englezima i uz štetu od 300-injak eura razbilo nekoliko žardinjera, stolova, stolaca, čaša... no nasreću brzo je intervenirala interventna policija, a okršaj je završio bez težih ozljeda.

Sve je počelo napadom na navijače Dinama u Tkalči

Nasilje se, naravno, ne može ničim opravdati. Ono na stadionu bilo je fantastično, sve drugo običnom svijetu nije. Posebna navijačka subkultura će, međutim, poratne događaje opravdati. Konačna je bilanca, dakle, bila pobjeda na tribinama, i ono drugo, ne baš tako divno: nekoliko desetaka privedenih, protiv kojih će biti podignute prekršajne, pa i kaznene prijave, te kao posljedica jedan teško ozlijeđeni mladić. I on je, jasno, previše. Puno previše.

Sve ovo, pak, sugerira da će i u Londonu biti vatreno. Nadamo se, samo na stadionu. Engleska, uostalom, pamti velebna izdanja BBB-a. Old Trafford, Emirates, White Hart Lane...

- Mi imamo novac i možemo kupiti sjajne igrače, ali dali bismo sve za ovakve navijače - kazali su 2006. čelnici Arsenala.

Neka i ovoga puta sve ostane samo na tome.

Linker
02. travanj 2024 17:26