POLICIJSKI SAT

Čačić o Milanoviću: ‘Često je u pravu, ali postoje stvari u kojima se uopće ne slažemo‘

‘Ja sam prvi rekao da treba uvesti policijski sat. To što se on ne slaže s mojim mišljenjem niti je prvi put niti je zadnji‘
Radimir Čačić
 Robert Fajt/Cropix

Varaždinski župan Radimir Čačić ponovio je u petak kako smatra da je vrijeme da se uvedu strože mjere za kontrolu širenja koronavirusa, a za predsjednika Zorana Milanovića, koji misli suprotno, rekao je da su se često razilazili u razmišljanju, ali uvijek su dobro surađivali.

Na konferenciji za novinare u Varaždinu Čačić je rekao da su sve zemlje u Europi koje su do jučer imale lošije rezultate, a "danas više nisu ni lošiji jer smo ih, nažalost, uspjeli stići, donijele puno strože mjere“.

„Jednostavno smo u situaciji kad moramo postupati na način da nam se ne događaju situacije kakva je na primjer bio Split, a da nitko ne zna da će se tisuće ljudi okupiti bez ikakve zaštite i poštovanja bilo kakvih mjera“, izjavio je Čačić i dodao kako se to ne smije događati u ozbiljno organiziranoj zemlji.

Ponovio je kako misli da se raspao sustav kontrole praćenja i samoizolacije.

„Ne postoji nitko u Hrvatskoj tko tvrdi drukčije jer mi danas više ne znamo što su nositelji. To je naš najveći problem i zato treba stati na loptu i cijelu priču zaustaviti dok još možemo“, poručio je varaždinski župan, ističući da smo u problemu pucanja zdravstvenog sustava.

„Nama u Varaždinskoj županiji na dnevnoj razini se povećava broj teže i teško oboljelih koji pune našu bolnicu preko svih kapaciteta, koji su na kisiku i na respiratorima“, rekao je.

Izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića da „ljude koji spominju policijski sat treba strpati u maricu“, Čačić je komentirao riječima da se predsjednik slikovito izražava.

„Ja sam prvi rekao da treba uvesti policijski sat. To što se on ne slaže s mojim mišljenjem niti je prvi put niti je zadnji“, rekao je i dodao da su kao premijer i prvi potpredsjednik Vlade odlično surađivali.

„Postoji puno stvari gdje dijelim njegovo mišljenje, smatram da govori istinu i da je u pravu, a postoje stvari u kojima se uopće ne slažemo i ovo je jedna od takvih stvari“, rekao je Čačić.

„Ako 80 posto europskih zemalja misli ovako kao što ja preporučujem da i mi počnemo postupati, i sva struka, skloniji sam vjerovati tome, nego ovome što kaže Zoran“, zaključio je varaždinski župan.

Na konferenciji za novinare bio je i državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, donedavno zamjenik varaždinskog župana. Komentirao je uvođenje strožih mjera u održavanju nastave, ističući da škole nisu žarišta širenja virusa te da nema potrebe za jednostranim uvođenje online nastave.

„Povremeno dolazi do ispada nekih razrednih odjela, a nekad i cijele škole idu na C varijantu, online nastavu, pa se vraćaju. Udio zaraze i u populaciji učenika se širi kao i u općoj populaciji, ali je još ispod jedan posto“, izjavio je Paljak.

Dodao je da je, prema jučerašnjim podatcima, 72 posto škola isključivo na A modelu, klasičnoj nastavi uživo, te da raste postotak kombinacije A i C modela, dijela učenika u školi, a dijela online.

„Špekulacija oko odluke da svi idu online nema i nepotrebne su. I zemlje koje imaju djelomični lockdown ne zatvaraju škole“, rekao je Paljak te dodao da je ministarstvo, ako se to ipak dogodi, spremnije za online nastavu nego u ožujku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:57