RONALD GORSIC/CROPIX
MR. TROFEJ ZA SN

‘Dinamo je čista ljubav, možda se jednom i vratim, ali jedna me stvar ovog proljeća jako zasmetala...‘

‘Ukoliko Kek postane trener, Dinamo je napravio jako dobar potez. Ima karizmu i autoritet!‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. srpanj 2020. 14:32

Mario Gavranović (30) oprostio se od Dinama 24. lipnja. Odradio je posljednji trening, spakirao stvari, pozdravio se sa svima i otputovao u nove nogometne izazove. Gavranović je u dvije i pol godine, koliko je proveo u Dinamu, osvojio tri titule, jedan Kup i jedan Superkup. U Maksimir je stigao u siječnju 2018. godine iz Rijeke, bez odštete, jer mu je tada aktualni ugovor istjecao za šest mjeseci. Za Dinamo je odigrao 88 utakmica, zabio 28 golova i skupio 11 asistencija. Odigrao je 21 europsku utakmicu u kojima je zabijao dva puta.

Uhvatili smo ga na odmoru u Francuskoj...

- Neću biti dugo na odmoru, samo sedam dana - kazao nam je u uvodu dobro raspoloženi Gavranović.

Pitali smo ga ima li što novoga, je li u međuvremenu pronašao klub u kojem će nastaviti sjajnu karijeru?

- Ne, još nema ništa novoga. Ali naravno da ću igrati i dalje, rano je još da se oprostim od nogometa.

Kad smo ga priupitali koliko dugo još misli biti na travnjaku, samo se nasmiješio:

- Koliko god bude išlo. Još uvijek se dobro osjećam, volim to što radim, igrat ću toliko dugo dok god osjećam da mogu igrati na visokoj razini.

Ima li kakvih ponuda?

- Imam ponuda, ali, iskreno, nisu me još zadovoljile. Zato ću pričekati da se završe prvenstva, držim da će onda svaki klub znati svoju situaciju, pa će onda stvari biti jasnije.

Dinamo je nešto drugo

Dinamo će Gavranovića pamtiti samo po dobrom, bio je napadač koji je rješavao bitne utakmice, a isto tako je bio omiljeni lik svlačionice, pravi profesionalac. Dinamovi navijači će ga posebno pamtiti po tome što je bio ‘krvnik’ vječnog suparnika Hajduka. Odlučio je četiri derbija sa Splićanima, a najvažniji je onaj u finalu Kupa 2018. godine, kad je zabio za pobjedu od 1:0, ali isto tako su bila itekako važna dva gola na Poljudu koja je postigao u travnju 2018. kad su Modri zapravo riješili prvenstvo, a nakon tih pogodaka Torcida ga je gađala sa stolicama.

Na vječnoj listi Dinamovih nogometaša koji su zabijali Majstorima s mora, dijeli osmo mjesto sa šest pogodaka, toliko su Hajduku zabili još Marko Mlinarić, Mario Mandžukić i Junior Fernandes. Upravo su njegov pogodak i asistencija Oršiću protiv Spartaka iz Trnave Dinamu donijeli europsko proljeće nakon 49 godina!

El Arabija Hilala Soudanija nazvali smo Mr. Derby jer je svojim pogocima odlučivao derbije. Marija Gavranovića smo nazvali Mr. Trofej. Njegova dva pogotka Hajduku na Poljudu donijela su Dinamu prvenstvo, njegov pogodak u finalu protiv istog protivnika donio je Kup, a njegov pogodak i asistencija Spartaku osigurali su Modrima europroljeće. Definitivno, njegovo ime ostat će zapisano u modrim spomenarima. Na oproštaju od modrog dresa bilo je iznimno emotivno, a klub mu je poklonio njegov dres s brojem 11.

- Svi klubovi u mojoj karijeri bili su posao. Čisti profesionalizam. I za svaki sam davao cijelog sebe jer drugačije ne znam. No, Dinamo je bio nešto drugo. Dinamo je bio čista ljubav i ostvarenje dječačkog sna. Biti dijelom momčadi koja je u dvije sezone donijela toliko veselja i sreće svojim navijačima je nešto posebno.

Tim emotivnim riječima mahnuo je na pozdrav zagrebačkom klubu.

- Dinamo je klub za koji sam oduvijek navijao. Od dana kad sam bio klinac. Normalno je da sam se htio od svog kluba oprostiti lijepim riječima. Uostalom, tko zna, možda jednog dana opet budem u Dinamovoj svlačionici, nikad se ne zna.

Jedna stvar zasmetala

Zanimalo nas je što misli o aktualnim događajima, brzoj smjeni Igora Jovićevića koji brzo nakon njega također otišao iz Dinama?

- Ne bih to komentirao. Nije na meni da o tome pričam, nisam više u Dinamu. Jedino bih kazao samo nešto... Dinamo mi je ostao u sjajnoj uspomeni, ali ima jedna stvar koja mi je zasmetala. Nisam bio u kadru momčadi koja je u Gorici trebala osvojiti naslov prvaka, matematički. Nismo ga tad osvojili jer je završilo 0:0. Ali svejedno. Najviše me zaboljelo što sam saznao da nisam u kadru preko SMS poruke. To je jedina situacija u Dinamu koja mi nije sjela, koja mi se nije svidjela, držim da to nije bilo u redu. Bilo bi bolje da sam to od trenera saznao izravno, da mi je to kazao u lice. No, dobro, ne bih sad previše o tome, bilo pa prošlo, nikako to ne može pokvariti sve te divne trenutke koje sam doživio u Maksimiru.

Kako Gavro gleda na mogućnost da Dinamo preuzme Matjaž Kek? S njim je Gavranović osvojio dva trofeja u Rijeci, prvenstvo i Kup.

- Ukoliko Matjaž Kek postane trener, Dinamo je napravio jako dobar potez. Kek ima karizmu i autoritet. Zna svoju ideju prenijeti igračima, definitivno će moj bivši klub dobro izabrati ako se to dogodi.

Kako je surađivao s Kekom?

- Došao sam u Rijeku iz malo teže situacije, nakon ozljede. Brzo sam se vratio na visoku razinu, tako da o Keku mogu govoriti samo najljepše rečenice. Dobio sam poziv za reprezentaciju Švicarske dok sam bio u Rijeci, osvajao sam trofeje, sve je bilo odlično kad se radi o suradnji s Matjažem Kekom.

Ipak, ako dođe, neće Keku biti isto raditi u Rijeci i Dinamu. Svi znamo da u Maksimiru vladaju ipak neke druge ambicije i odnosi. Hoće li mu u Dinamu biti teže?

- Normalno da će biti drukčije, totalno drukčije. Dinamo je uvijek pod pritiskom. Moraš pobjeđivati, osvajati trofeje, igrati dobro... Baš je uvijek pritisak.

Nije lako predvidjeti

Može li Kek u slučaju dolaska dostići one rezultate koje je imao Nenad Bjelica?

- Teško je odgovoriti na to pitanje. Kek je napravio velike stvari s Rijekom, ali teško je uspoređivati. Bjelica je s Dinamom napravio povijesne dosege, nešto što nije uspjelo mnogim drugim trenerima. Ukoliko potpiše za Dinamo, Keku neće biti jednostavno napraviti ono što je napravio Bjelica. Isto tako nije bilo lako treneru Jovićeviću preuzeti momčad nakon svih onih sjajnih rezultata Bjelice. Zato nije lako predvidjeti što će se dalje zbivati. Jedino znam da ću i dalje pratiti Dinamo u kojem imam puno prijatelja, uvijek ću navijati za Dinamo. Nadam se i da će hrvatski klubovi uhvatiti mjesta u grupnim fazama europskih natjecanja. Hrvatska liga je kvalitetna, sad to treba pokazati i u Europi. Prošle sezone samo je Dinamo uhvatio grupnu fazu Lige prvaka, svi ostali nisu ušli u Europsku ligu - zaključio je Gavranović.

‘Vjerujem da će Petković napraviti dobar transfer‘

Vi ste otišli, mnogi špekuliraju da bi mogao otići ovog ljeta i Bruno Petković. Može li Dinamo nadoknaditi odlazak takvih napadača?

- U Dinamu je uvijek velika konkurencija. O Petkoviću se nema što puno pričati. Reprezentativac je Hrvatske koja je druga na svijetu. Vjerujem da će napraviti dobar transfer i dalje biti uspješan. Sjajan je dečko, a ove sezone bio je jedan od naših najvažnijih igrača. Mladi Sandro Kulenović ima sve pred sobom, ima veliki potencijal i može napraviti jako dobru karijeru.

GAVRANOVIĆ ZA DINAMO:

U LIGI
58 odigranih utakmica
21 postignuti pogodak

U KUPU
8 odigranih utakmica
5 postignutih pogodaka

U SUPERKUPU
1 odigrana utakmica
0 postignutih pogodaka

U EUROPI
21 odigrana utakmica
2 postignuta pogotka

UKUPNO
88 odigranih utakmica
28 postignutih golova

Linker
22. travanj 2024 02:49