STUART FRANKLIN Afp
TUGA U KOPENHAGENU

Fantastičan preokret Belgije! Kralj asistencija se vratio i majstorijama u 15 minuta srušio Dance

Belgijci su se oporavili od ranog šoka i s dva pogotka u drugom poluvremenu došli do tri boda
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 17. lipanj 2021. 19:55

DANSKA - BELGIJA 1:2 (Poulsen 2' / T. Hazard 55', De Bruyne 70')

DANSKA: Schmeichel - Chistensen, Kjaer, Vestegaard (od 84. Olsen) - Wass (od 61. Stryger), Höjbjerg, Delaney (od 72. Jensen), Maehle - Braithwaite, Poulsen (od 61. Norgaard), Damsgaard (od 72. Cornelius). Izbornik: Kasper Hjumland.

BELGIJA: Courtois - Aiderweireld, De-nayer, Vertonghen - Meunier, Dendoncker (od 59. Witsel), Tielemans, T. Hazard (od 90. Vermaelen) - Mertens (od 46. De Bruyne), Lukaku, Carrasco (od 59. E. Hazard). Izbornik: Roberto Martinez.


Utakmicu visokog tempa odigrali su Danska i Belgija. Prvih 45 minuta domaćin je odigrao u nevjerojatnom ritmu, uništili su Belgiju, sveli je na jedan udarac. Visoki presing zbunio je Martinezovu momčad, koja je činila netipične pogreške za njih.

Iz jedne takve Danska je došla do vodstva, Denayerov dodavanje presjekao je Höjbjerg, vezni igrač Tottenhama napravio je korak-dva, dodao je Poulsenu koji je ušao kazneni prostor i sa 15 metara pogodio suprotni donji kut nemoćnog Courtoisa.

Bio je to drugi najbrži pogodak na Europskim prvenstvima, napadač RB Leipziga zabio je nakon 99 sekundi, jedini brži od njega bio je 2004. Rus Kiričenko koji je protiv Grčke zabio nakon 65 sekundi.

Nastavi li su domaći u istom ritmu, prijetili su Poulsen i Damsagaard. Nakon 15 minuta malo su stali na loptu, ali Belgija nije pronalazila put prema Schmeichelu koji je imao samo jednu intervenciju u prvom dijelu. Za kraj je još Braithwaite imao dobar pokušaj.

Jasno, Roberto Martinez bio je primoran mijenjati već u poluvremenu, umjesto nevidljivog Mertensa koji je upisao 100. nastup za Crvene vragove, ušao je Kevin de Bruyne. Na početku nastavka opet su domaći imali prigodu, Delaney sa 18 metara puca pored gola. Nakon toga Belgija se pribrala i bivala sve opasnija, a u 55. minuti stigli su do izjednačenja. Lukaku je povukao kontru, ušao u kazneni prostor, dodao De Bruyneu koji je sjajno podvalio loptu za Thorgena Hazarda kojem nije bilo teško sa šest metara poentirati.

Uveo je Roberto Martinez nakon toga najtežu artiljeriju, ušli su Witsel i Eden Hazard, a Belgija je došla do preokreta u 70. minuti. Bila je to perfektna akcija Crvenih vragova, Lukaku je dugo mučio dvojicu braniča na desnom krilu, proslijedo je loptu Tielemansu na rub kaznenog prostora, ovaj odmah Thorgenu Hazardu, mlađi brat dao je loptu Edenu, a ova je ostavio De Bruyneu koji sa 17 metara pogađa uz vratnicu.

Do kraja utakmice Danci su imali nekoliko šansi za izjednačenje, ali prvenstveno Braithwaite, nisu bili precizni.


KRAJ UTAKMICE!

90 + 5' Schmeichel je istčao u napad, gol je ostavio praznim, no ne koriste to Belgijci.

90 + 4' Izlazi T. Hazard, ulazi Vermaelen.

90 + 4' Žuti karton za T. Hazarda zbog prekšaja nad Skov Olsenom.

90' Igrat će se 5 minuta sudačke nadoknade.

90' Potegnuo je Jensen! Prohujalo je to iznad gola. Dobar pokušaj s nekakvih 17-18 metara...

87' Trese se okvir gola! Braithwaite je skočio, sjajno ispratio centaršut, ali lopta odsjeda na gredi. Hvataju se Danci sada za glavu...

86' - Pogled na statistiku: 53% - 47% posjed lopte u korist Belgije. 17 (6) - 5 (4) u udarcima za Dansku.

85' Nova promjena kod Danske. Izlazi Vestergaard, na travnjak će Skov Olsen.

81' Požutio je Jensen.

75' Po jedna prilika s obje strane, ali mreže ovoga puta miruju.

72' Izlaze Damsgaard i Delaney, a ulaze Cornelius i Jensen.

70' GOOOL! Potpuni preokret Belgije i još jedna sjajna akcija! Kombinirala su braća Hazard, a onda je lopta došla do De Bruynea koji s lijeve strane, s ruba šesnaesterca matira Schmeichela.

image
HANNAH MCKAY Afp

69' Žuti karton za Damsgaarda. Sudac Kuipers procijenio je da se radio o simuliranju.

>>> Zanimljiv podatak: Kralj asistencija Kevin De Bruyne jedini je europski igrač koji je upisao asistenciju na svakom od posljednja četiri velika turnira (svjetska i europska prvenstva).

62' Dvostruka izmjena i kod Danske. Izlaze strijelac Poulsen i Wass, a ulaze Norgaard i Stryger Larsen.

59' Žuti karton za Wassa.

59' Mijenja ponovno Martinez. Igru napuštaju Carrasco i Dendoncker, a na teren će E. Hazard i Witsel.

55' GOOOL! Vratila se Belgija u igru! Sjurio se Lukaku u šesnaesterac, proigrao De Bruynea, on pak gura loptu do usamljenog T. Hazarda koji nema težak posao te iz blizine trese mrežu.

image
HANNAH MCKAY Afp

49' Konačno nešto i od Belgije. Meunier je ispratio precizan ubačaj Tielemansa, no njegov pokušaj glavom nije bio dovoljno dobar.

48' Delaney je povukao i odlučio pokušati s nekakvih 25 metara, no ide to pored gola.

46' Nastavlja se utakmica u Kopenhagenu, Roberto Martinez radi prvu izmjenu - izlazi Mertens, ulazi De Bruyne.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA! Danci - sjajni, Belgija - neprepoznatljiva i sa samo jednim udarcem prema golu! Danska ih, s druge strane, ima već devet.

>>> Zanimljiv podatak: Pogodak Youssufa Poulsena drugi je najbrži u povijesti europskih prvenstava. Za vodstvo protiv Belgije trebalo mu je 99 sekundi. Samo je Dmitrij Kiričenko bio brži od njega, on je na utakmici Rusije i Grčke iz 2004. godine zatresao mrežu za točno 65 sekundi.

35' Uff, ovo je bilo blizu! Damsgaard se sjajno oslobodio, namjestio na udarac s nekih 15-ak metara, no nije tu bilo dovoljno preciznosti i lopta je prošla pored lijeve stative.

26' Wass puca snažno s velike udaljenosti, ali otišlo je to malo iznad okvira gola.

23' Belgija je malo primirila igru. Čini se da su se oporavili od početnog šoka

17' Pritišću Danci, već su nekoliko puta došli pred gol Belgije, no za novi pogodak nedostajalo im je preciznosti i konkretnosti u završnici.

10' Podrška za Eriksena! Igra je nakratko zaustavljena. Slijedi trenutak posvećen Christianu Eriksenu koji je u prvom kolu na utakmici Danske i Finske doživio srčani udar. Veliki aplauz s terena i tribina. Tko zna, možda je to Christian i čuo jer nalazi se u bolnici udaljenoj svega nekakvih 400 metara od stadiona.

image
HANNAH MCKAY Afp

image
STUART FRANKLIN Afp

6' Brani Courtois! Uzdigao se i glavom pucao Wass, ali spreman je vratar Belgije.

5' Belgija je uzdrmana! Nova velika prilika za Dance, slalom Maehlea zaustavljen je u posljednjim trenucima!

2' GOOOL! Kakvo otvaranje za Dance! Neoprezni su bili Belgijci, Hojbjerg je uposlio Poulsena koji je primio loptu, napravio nekoliko koraka i matirao Courtoisa!

image
HANNAH MCKAY Afp

1' Počela je utakmica u Kopenhagenu

Linker
24. travanj 2024 03:02