strateška akvizicija

Salesforce preuzeo Slack za 27,7 mlrd. dolara

Inicijalne su procjene bile da će transakcija težiti oko 20 milijardi dolara, a na kraju je izdašnije preuzimanje napravio samo IBM kupnjom Red Hata za 34 milijarde dolara
 Stephen Lam/AFP

Salesforce je preuzeo Slack za 27,7 milijardi dolara, što je druga najveća akvizicija u IT industriji dosad. Inicijalne su procjene bile da će transakcija težiti oko 20 milijardi dolara, a na kraju je izdašnije preuzimanje napravio samo IBM kupnjom Red Hata za 34 milijarde dolara.

Salesforce je najveća cloud CRM platforma na svijetu. Prva je tvrtka koja je softver počela prodavati kroz pretplatu. U njoj je skovan termin "cloud". Slack je, pak, alat koji je najveći konkurent nizu novih servisa za udaljeni rad, od MS Teamsa preko FB Workplacea, Googleova Currentsa, Ciscova WebExa, Zooma i SAP-a.

Kate Leggett, analitičarka Forrester Researcha, kaže da su ključnu ulogu u akviziciji odigrali Microsoft i pandemija. Microsoft jer je tržišno napao i Slack i Salesforce, a pandemija zbog povećane potražnje za alatima koji omogućuju rad na daljinu. "Zoomići, Slackovi i Teamsi su nam novi dijelovi radne okoline", kaže ona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:21