PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix
EKSKLUZIVNO ZA JL

Igor Štimac: ‘Pod svaku su nas cijenu nastojali onemogućiti! A to što sam radio dio je mojeg rituala‘

‘HNL? Dinamo je favorit, vidjet ćemo koliko su ga Osijek, Rijeka i moj Hajduk u stanju ugroziti‘
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 18. listopad 2021. 18:02

Igor Štimac, s reprezentacijom Indije, osvojio je prvenstvo Južne Azije, odigranom na turniru na Maldivima. Indijci su najprije u polufinalu bili bolji od Maldiva s 3-1, a u finalu su svladali Nepal s 3-0. Upravo u trenutcima prije polijetanja s Maldiva, s otoka Hulhule, na kojem je glavni grad te državice Male, Štimac se javio:

- Prirodno je da sam zadovoljan, jer su nas pod svaku cijenu nastojali onemogućiti da zaigramo finale. Protiv Maldiva smo imali baš vulgarno domaćinsko suđenje, ipak, nisu nas mogli zaustaviti…

A i vi ste dobili drugi žuti, to jest crveni karton, valjda zbog vašeg plesa poslije vodećeg gola?

- Ma ne, nije tako, to što sam plesao, na svoj način, dio je mojeg rituala. Sudac me potjerao na tribine zbog prigovaranja, bilo je neizdrživo… Finale protiv Nepala vodio sam s tribina.

image
ANDY CLARKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Andy Clarke/Shutterstock Editorial/Profimedia

Indija je u finalu svladala Nepal, glatko, s 3-0, golovima Sunila Chhetrija, Suresha Wangjama i Sahilsa Abdul Samada. Uspjeh je popraćen velikim slavljem brojnih Indijaca na tribinama.

Favoriti na Maldivima

- Na turniru smo uživali bučnu podršku Indijaca, koji su na Maldivima brojni, mnogi ovdje rade. Došli smo na Maldive kao favoriti, jer Indija je dosad sedam puta osvajala prvenstvo Južne Azije. No, moram kazati da nam nije bilo lako, jer je sezona u Indiji praktično zaustavljena još u ožujku. U stvari, šest mjeseci su igrači bili bez trenažnog procesa, ali smo ih u tri tjedna dobro pripremili. Fizički smo bili superiorni, Luka Radman je, kao pravi stručnjak, odradio svoj dio posla.

Statistika rječito potvrđuje o dominaciji indijske reprezentacije, činjenica je da su protivnici na pet posljednjih utakmica uputili svega šest udaraca na vrata Gurpreeta Singha. Njega je pripremao Frane Serdarev, pravi trenerski znalac za rad s vratarima.

- Ipak, naš glavni igrač je 37-godišnji Chhetri, on je pravi golgeter, dosad je postigao 79 golova za reprezentaciju. Pretjerano ga je uspoređivati s Ronaldom, kako pretendiraju indijski mediji, jer i Chhetri također ima 37 godina. U svojoj karijeri, kako igračkoj tako i trenerskoj, rijetki su bili takvi veterani s neopisivom strašću za dokazivanjem.

image
YANGYUANYONG/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA Yangyuanyong/Xinhua News/Profimedia

Povjerenje vodstva

Štimac nastavlja svoj posao, bez obzira na određene kritike koje su nakon kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru pratile reprezentaciju (u svojoj grupi Indija je bila treća sa sedam osvojenih bodova, čak 15 manje od prvog Katara, odnosno jedanaest od Omana).

- Pandemija je ovdje praktično zaustavila sve nogometne aktivnosti, sad me čeka vođenje olimpijske reprezentacije, idemo na kvalifikacijski turnir u Emiratima. Uživam povjerenje vodstva, vjerujem da će sada situacija biti znatno bolja. Napravili smo mnogo posla, reprezentacija je pomlađena, uveli smo brojne novosti u radu, rezultati će sigurno doći na vidjelo u sljedećim sezonama.

image
AMLAN BISWAS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Amlan Biswas/Zuma Press/Profimedia

Štimac je za izbornika Indije angažiran u svibnju 2019., ugovor mu je produžen do ljeta 2022…

- Ne brinem se oko moje pozicije. Naše selekcije napreduju, ali činjenica je da pod uvjetima pandemije, kad dugi niz mjeseci nema nogometa, baš i nije lako raditi.

"Blue tigers", kako od milja u Indiji zovu svoju reprezentaciju, prema uvjerenju izbornika Štimca, tek će u skoroj budućnosti pokazati svoje vrijednosti. Inače, Štimac pozorno prati događanja u našem nogometu, tako je uvjeren da će reprezentacija Hrvatske uspješno zaključiti kvalifikacije za SP sljedeće godine ("računam na to da ću u Splitu svjedočiti pobjedi protiv Rusije"), a što se tiče našeg prvenstva:

- Dinamo je favorit, imaju kvalitetniji igrački roster od drugih. No, držim da su im trenutačno u prvom planu europski zadaci. Tek na proljeće će se vidjeti koliko su Osijek, Rijeka pa i moj Hajduk u stanju ugroziti "modre".

Linker
12. travanj 2024 15:19