Zajednička fotografija momčadi pripadnika Crvenog križa i azilanata
 Privatna arhiva
KAKVI HAKLERI

IT STRUČNJAK IZ NIGERIJE, BIVŠI JUNIOR BEŠIKTAŠA, TRGOVCI, IRAČANI, IRANCI... Upoznajte najneobičniju momčad Kutije: 'Samo da prođemo prvo kolo'

Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. studeni 2019. 13:35

To već postaje tradicija – treću godinu uzastopno, naime, za nastup na cijenjenom malonogometnom turniru “Kutija šibica” prijavila se i momčad hrvatskog Crvenog križa, sastavljena od useljenika tražitelja azila. Voditelj ove neobične “haklerske” družine je Tomislav Marjanović, inače zaposlenik Crvenog križa, u kojem je voditelj Odjela za zaštitu useljenika.

- Iznimno nam je drago što smo i treći put zaredom sudionici “Kutije”. Rezultat je to odlične suradnje s organizatorima ovog natjecanja, primaju nas na turnir bez kotizacije. U dosadašnja smo dva nastupa, na žalost, ispali u 1. kolu, ždrijeb nam je, naime, dodijelio objektivno jače suparnike, ali sad se nadamo da ćemo napokon preskočiti tu prvu prepreku i plasirati se u 2. kolo - kaže Marjanović i objašnjava kako je uopće došlo do stvaranja momčadi azilanata:

- U svom prihvatilištu Crveni križ provodi projekt “Psihosocijalne usluge i podrška tražiteljima međunarodne zaštite”, u sklopu kojeg imamo i sportske aktivnosti, uz ostalo i mali nogomet. Voditelj tih sportskih aktivnosti je Darko Mohač, koji je ranije i igrao na “Kutiji”! Inače, dečki imaju jednom tjedno termin u dvorani na Velesajmu, redovito dolaze i igraju, mjesečno ih dođe 30-ak, a onda napravimo selekciju i na turnire ide momčad u kojoj je deset igrača.

Iz kojih zemalja su igrači ove godine?

- Dolaze iz Turske, Iraka, Irana i Nigerije, ovom Nigerijcu bit će to drugi nastup na “Kutiji”, inače je u svojoj zemlji radio kao IT stručnjak. A ostali su trgovci, građevinari... Većina njih zatražila je politički azil u Hrvatskoj, ali ima i tražitelja ekonomskog azila. Od desetorice koji će igrati na “Kutiji”, trojica su zaposleni u Zagrebu. Iako su još uvijek u procesu traženja azila, mogu dobiti OIB i zaposliti se devet mjeseci nakon što zatraže azil.

Je li netko od njih ranije igrao nogomet u svojoj zemlji?

- Dečko iz Turske igrao je za juniore istanbulskog Bešiktaša. A u to je vrijeme sadašnji Dinamov igrač Izet Hajrović već igrao za A momčad tog turskog kluba! Ostali su igrali nogomet za svoj “gušt”, nisu bili u klubovima.

Je li se taj Turčin možda sad upoznao s Hajrovićem?

- Koliko znam, nije. Nije baš ni iskazao nekakvu želju za susretom, iako idemo redovito na Dinamove utakmice. Od utakmice posljednjeg kola Prve HNL Dinamo – Hajduk, stalno smo na maksimirskim tribinama, odlično surađujemo sa zagrebačkim klubom. Snimili smo zajedno, uostalom, i promotivni spot za hvalevrijednu kampanju “Fair-play na tribinama”, u tom se spotu pojavljuju i djeca tražitelja azila iz našeg prihvatilišta u Dugavama (bivši hotel “Porin”) - kaže Marjanović.

Privatna arhiva
Trening Bijelih i Crvenih, djelatnika Crvenog križa i azilanata

Nastup na “Kutiji” otvorio je azilantima vrata sudjelovanja i na nekim drugim turnirima izvan Zagreba u razdoblju oko Božića i Nove godine. Uvijek su bili dobro primljeni i nikad nije bilo nikakvih incidenata na njihovim utakmicama. A imaju i svoje navijače...

Dečkima to puno znači

- Od organizatora dobijemo i određeni broj ulaznica, pa momčad s tribina bodre djelatnici Crvenog križa i ostali azilanti. I lokalna nas je zajednica dobro primila, a nastupi na ovakvim turnirima dečkima uistinu mnogo znače. I valjda ćemo ove godine napokon preskočiti to nesretno 1. kolo - nada se Marjanović.

Linker
14. travanj 2024 20:26