Luka Modrić - deveti put iznad svih
 PAUN PAUNOVIC/CROPIX
TROFEJ NOGOMETAŠ

Izabrali sami igrači: Najbolji Hrvat opet Luka Modrić, drugi Oršić, na trećem mjestu - Ivan Rakitić!

Osim Modrića, sve druge nagrade dobili su dinamovci. Osim jedne, one za najboljeg trenera HNL-a...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. lipanj 2021. 20:00

Luka Modrić u sljedećoj će sezoni imati jedan veliki dodatni motiv. Imat će priliku osvojiti i deseti Trofej Nogometaš u nizu. Veznjak Vatrenih i Real Madrida proglašen je najboljim nogometašem Hrvatske u sezoni 2020./21. U devet izbora, koliko je do sada organizirala Hrvatska udruga Nogometni sindikat (HUNS), Modrić je devet puta slavio i svih devet puta iznimno uvjerljivo, toliko da mu svi ostali kandidati u ukupnom zbroju nisu bili ni blizu...

Tajnu Modrićeve dominacije doista nije teško dokučiti. Uvršten je u najbolju momčad sastavljenu od 23 igrača iz netom završene Lige prvaka. Na SofaScoreu je ocijenjen kao sedmi najbolji igrač LaLige. U brojnim utakmicama Real Madrida bio je ocijenjen kao najbolji na terenu ili barem kao najbolji igrač Real Madrida.

Španjolski mediji divili su mu se iz tjedna u tjedan, apostrofirajući da usprkos 35 godina i dalje terenom dominira njegov fantastičan spoj tehnike, sjajnih rješenja, eksplozivnosti, ali i energije. Kad gledaš utakmice Vatrenih, lako je spoznati da Hrvatska igra vrhunski nogomet samo ako je Modrić u pravom izdanju.

Interovci i Kovačić

Stoga naši prvoligaški igrači nemaju previše dvojbi kad sjednu za stol i krenu s popunjavanjem HUNS-ovih izbornih listića. Svi nabrojani argumenti očito su prevladali kod naših prvoligaških igrača da mu daju glas, iako Real Madrid rezultatski nije imao uspješnu sezonu. Ove sezone najveća su mu prijetnja bili Dinamov krilni fenomen Mislav Oršić, te Ivan Rakitić, koji se sa Sevillom do posljednja dva kola borio za naslov prvaka Španjolske.

Oršića je tako visoko lansirala nezaboravna i doslovno nevjerojatna izvedba koju je pokazao u osmini finala Europske lige protiv Tottenhama. Tri sjajna gola, od kojih je treći izgledao kao neki od najboljih Messijevih golova, doslovno su zapanjili nogometnu Europu. Međutim, ta je utakmica bila samo šlag na tortu Oršićeve sjajne sezone u kojoj je u 51 utakmici zabio 24 gola uz devet asistencija. Posebno dojmljivo izgleda šest golova u 12 utakmica Europske lige.

image
Mislav Oršić
GORAN MEHKEK/CROPIX

Ivan Rakitić na prvi pogled nije bio tako dojmljiv u Sevillinom dresu, ali sezonu je zaključio s osam golova i pet asistencija. Plus što su igrači dajući mu glas evidentno respektirali sve što je do sada napravio tijekom karijere... Žao nam je što na ovom popisu nema Ivana Perišića i Marcela Brozovića, koji su s Interom ipak senzacionalno osvojili naslov prvaka, a tijekom kompletne sezone bili su ne samo standardni, nego i nositelji Interove kvalitete.

Što tek reći za Matea Kovačića, koji je oduševljavao izvedbama u dresu novog prvaka Europe Chelseaja. U završnom dijelu sezone zaustavila ga je ozljeda, ali usprkos tome Mateo je bio jedan od lidera fenomenalne priče Chelseaja.

Petković u HNL-u

Bruno Petković također se može dičiti s činjenicom da je obranio naslov najboljeg igrača Prve HNL. Mislav Oršić ga je s brojem glasova pretekao u utrci za najboljeg igrača Hrvatske, ali sjajni centarfor ‘uzvratio’ mu je na HNL terenima. Svi koji smo gledali Petkovića nećemo sporiti o tome da je nagrada otišla u prave ruke. Iako bi isto to i rekli i potpisali da su nagradu osvojili već spomenuti Oršić ili Arijan Ademi, kojeg je trener Damir Krznar javno podvukao kao ipak ključnog igrača Dinama.

Iz redova Dinama dolazi i najbolji golman Hrvatske Dominik Livaković, a maksimirski dragulj Joško Gvardiol zaslužio je titulu najboljeg mladog igrača lige. Da sve nagrade ne završe u Maksimiru pobrinuo se Nenad Bjelica, koji je i treći put slavio u ovom izboru. Prva dva puta kao trener Dinama, a sad i kao trener Osijeka...

Najbolja momčad HNL-a

image
Momčad sezone HNL-a
SN

Najbolji igrač HNL-a: BRUNO PETKOVIĆ

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Bruno Petković (26) drugi je put pobijedio u izboru za najboljeg nogometaša Prve HNL. U 25 nastupa zabio je devet golova. Ramón Miérez zabio je 22 u 31 nastupu, a svejedno gleda u leđa centarfora rođenog u Metkoviću. Nije to, međutim, slučajno jer Bruno Petković je igrač koji radi daleko najveću razliku na HNL terenima. Petković je među rijetkim centarforima na svijetu koji ne mora zabiti gol u pet utakmica u nizu, a u svakoj od njih biti najbolji. Petković nije samo centarfor, on je i sjajan vezni igrač koji fantastično čuva loptu da bi je u pravom trenutku sa sjajnim dodavanjem proslijedio suigraču koji ulazi u gol šansu. Momčad koja ima Petkovića uvijek ima pregršt napadačkih opcija, a stoperi su na sto muka, jer često ne znaju kako ga čuvati zbog njegovih 'izleta' koji znaju završiti i blizu kaznenog prostora njegove momčadi. U trenutku dok napadaju... HNL već tri sezone ima privilegiju uživati u Petkovićevim majstorijama. Teško ćemo i četvrtu jer on sa svojom klasom može igrati u bilo kojoj momčadi na svijetu. Igrači to znaju bolje od svih i zato su ga nagradili drugu sezonu u nizu. Znaju da za njega nitko nema recept kako ga zadržati.

Najbolji mladi igrač: JOŠKO GVARDIOL

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Joško Gvardiol (19) za mnoge je najtalentiraniji hrvatski igrač koji se na sceni pojavio unazad 10 godina kad smo uživali u talentu Matea Kovačića. Gvardiol je stoper koji fantastično igra i na poziciji lijevog beka, a uvjereni smo da bi bio sjajan i kao zadnji vezni. Gvardiol ima sve. Moćno tijelo, odličnu brzinu, veliko tehničko znanje, taktičku lucidnost, agresivnost i drskost, sposobnost da bude jednako doba u kontrama, u gustom prostoru, u obrani, u napadu, u asistencijama ili realizaciji. Nevjerojatan igrač... U Leipzigu bi u novoj sezoni od prvog dana trebao biti nositelj, toliko je dobar.

Najbolji trener: NENAD BJELICA

image
TEO KAMOV/CROPIX

Nenad Bjelica (49) treći je put u nizu izabran za HNL trenera godine. Iako nije osvojio ni prvenstvo ni Kup, Bjelica je opet napravio impresivan posao. Ovaj put ne u Dinamu, nego na klupi Osijeka. Malo je trenera koji su u stanju raditi slične stvari u dva različita kluba potpuno različite kvalitete i mogućnosti. Bjelica je to napravio. Premda Osijek ni igrački, ni organizacijski, ni financijski nije ni blizu Dinama, Bjelica je u iznimno kratkom vremenu u Gradski vrt preslikao sve što je radio u Maksimiru. Kad Osijek izađe na teren svi vidimo odlično posloženu momčad u kojoj baš svak igrač disciplinirano, ali i maksimalno energično radi svoj dio posla, uvijek stavljajući interes momčadi u prvi plan. Kod Bjelice ni u Osijeku na terenu nema mjesta za igrača koji će imalo kalkulirati, ili taj dan odraditi posao s 99 posto truda. Ili daješ baš sve od sebe, ili u svakom duelu ideš do kraja, ideš 'u meso', ili nećeš imati mjesto u momčadi. Damir Krznar je na klupi Dinama sjedio prekratko, u Dinamovim uspjesima najvažnije je postulate ipak usadio Zoran Mamić, koji pak nije vodio momčad u završnom dijelu sezone. Stoga u ovom izboru zasluženo gledaju u leđa Nenadu Bjelici. Krznar će priliku da ga skine s trona čekati u novoj sezoni...

Najbolji golman: DOMINIK LIVAKOVIĆ

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Na vratima Dinama branio u 48 utakmica, a u gotovo pola (23) od njih nije primio pogodak. U sedam nastupa za Vatrene primio je devet golova. Na početku sezone iskazivao je određene slabosti, ali brzo se ustabilio i pokazao zašto je već treću sezonu u nizu najbolji hrvatski golman. Fantastičan na liniji, sve bolji u istrčavanjima, sve sigurniji u igri s nogom. Uz još jednu iznimno važnu osobinu: što je utakmica teža i značajnija, to je Livaković bolji. Posebno smo to vidjeli u europskim utakmicama Dinama. Stoga na Transfermarktu i ima cijenu od 15 milijuna eura, a kako mu je tek 26, jasno je da njegove najbolje golmanske sezone još uvijek nisu viđene.

Najbolji travnjak: Maksimir

U svih prethodnih osam izbora stadion na Rujevici pokupio je nagradu kao onaj koji ima najbolji travnjak u Prvoj HNL. Samo Modrić i Rujevica bili su nedodirljivi. Međutim, Rujevica je ove sezone po prvi put morala priznati da postoji i bolji travnjak u HNL-u, onaj u Maksimiru. Mi pak možemo biti sretni što mnogi tereni u ligi imaju doista vrhunske terene. I ako maksimirski želi i sljedeće sezone slaviti, ekipa koja ga održava nema pravo na opuštanje...

Zdravlje igrača na prvom mjestu, zato svečane dodjele laureatima neće biti

Zaposlenici HUNS-a Mario Jurić, Ivica Landeka, Olivera Peroli Žodan i Sandro Šoronda redom su da bi prikupili glasove posjetili sve klubove: NK Varaždin, NK Istra 1961, NK Lokomotiva Zagreb, HNK Šibenik, HNK Hajduk Split, NK Slaven Belupo, HNK Rijeka, HNK Gorica, NK Osijek i GNK Dinamo Zagreb.

Svi su glasovi prebrojani i zapečetirani uz prisustvo javnog bilježnika. Nažalost, ni ove sezone neće biti svečane dodjele nagrada, jer zdravlje igrača je na prvom mjestu. U konačnici, čeka ih nastup na Euru i bilo kakav rizik od moguće zaraze nije dolazio u obzir.

Linker
17. travanj 2024 19:16