SN arhiva
NIKADA NIJE BILA TEMA

Jedna od ključnih osoba u Dinamu otkrila: ‘Velikani su nam svima radili iza leđa, nismo ništa znali...‘

‘Osnivanje lige nije se moglo dogoditi preko noći, to je sigurno proces koji je trajao neko vrijeme‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. travanj 2021. 22:11

Amra Peternel, članica Uprave Dinama je i članica Izvršnog odbora ECA-e, europskog udruženja klubova koja je osnovana 2008. godine od strane 16 klubova među kojima je bio i Dinamo. Uz Zagrepčane, među osnivačima bili su Barcelona, Real Madrid, Chelsea, Juventus, Manchester United, Bayern, Milan, Ajax...

Amra Peternel tek je druga žena u povijesti koja je izabrana u izvršni odbor u kojem sjede sami velikani europskog nogometa. Tako nam je Amra bila idealan sugovornik kad se radi o ovoj priči s osnivanjem Superlige.

- Želja velikih klubova za osnivanje Super lige poznata je svima već dulje vrijeme. Ali nikad nije bila tema razgovora u ECA-i. Dapače, radilo se o tome da se potpiše novi Sporazum o suradnji između ECA-e i UEFA-e (Memorandum of Understanding) prema kojem bi klubovi dobili više utjecaja i ovlasti u upravljanju budućim natjecanjima i financijama koje bi ona donosila. Također se intenzivno radilo na 'brušenju' prijedloga UEFE za novi format sva tri natjecanja (UCL, UEL i UECL) na način da bi se zadovoljilo i velike i male klubove. Formirano je nekoliko radnih grupa za pregovore s UEFA-om kao i ona za novo unutarnje ustrojstvo udruženja. U svim tim grupama sudjelovali su predstavnici i velikih i srednjih i malih klubova. Andrea Agnelli je kao predsjednik ECA-e isticao da udruženje tj. njegov Izvršni odbor mora donositi jednoglasne odluke, te je uvijek cilj bio postići dogovor, a ne glasati. Posljednje pregovaranje događalo se prošli tjedan kad je ECA trebala zauzeti stav spram UEFA-inog prijedloga o formatu natjecanja nakon 2024. gdje se najviše rasprave vodilo o tome da li će jedno od 4 dodatna mjesta u UCL pripasti prvaku s najvišim koeficijentom ili prvaku iz kvalifikacija. Međutim, jučer ujutro sve nas je šokirala vijest da je nekoliko velikih klubova potpisalo za novi projekt Superlige Iako je to bila nepotvrđena informacija, bez pisanog traga, indikativno je bilo to da gospodin. Agnelli nije nikom bio dostupan. Jučer navečer svi članovi Izvršnog odbora udruženja pozvani su na izvanredni sastanak, na koji se nisu odazvali upravo predstavnici 'odmetnutih' klubova. Nisu s nama komunicirali, samo su oko ponoći na svojim stranicama objavili vijest da su potpisali nastup za Super ligu - kazal nam je u uvocu članica Izvršnog odbora ECA-e
Znači, klubovi osnivači Superlige nisu vas izvijestili?

- Nismo znali ništa o tome. Osnivanje nove lige nije se moglo dogoditi preko noći, to je zasigurno proces koji je trajao neko vrijeme svima nama iza leđa, paralelno uz proces kreiranja novih UEFA natjecanja, kojim smo svi bili zaokupljeni. Nismo dobili nikakvu pismenu niti usmenu obavijest, niti od predsjednika udruženja niti od ostalih kolega, sve smo saznali iz medija.

Kakav je stav ostalih klubova?
- ECA kao i drugi dionici (UEFA, FIFA, La liga, Premier liga, savezi) nije podržala osnivanje jedne takve lige, koja ne može donijeti dobrobit budućnosti nogometa. Stvaranje skupine prebogatih klubova prouzročit će veliki jaz u odnosu na druge. Osobito sad, u vremenima krize uzrokovane pandemijom, kad su nogometni klubovi pogođeni financijskim gubicima i kad je potrebno više solidarnosti nego ikada. Ovaj događaj ostavit će sigurno posljedice i na buduću komercijalnu vrijednost UCL i ostalih natjecanja, ali srećom sudjelovat će tu još jakih klubova i vidjet ćemo što će budućnost donijeti. Jučer na online sastanku udruženja, predstavnici Bayerna, Borussije Dortmund i PSG-a izjavili su da se ne namjeravaju pridružiti novoosnovanom natjecanju, iako se kroz medije najavljuje i njihovo sudjelovanje.

Što ECA konkretno može napraviti?
- ECA ne može utjecati na stvaranje Superlige, može ga samo ne podržati, što je i učinila. Kao udruga klubova može u svojim okvirima isključiti sudjelovanje odmetnutih klubova iz svog daljnjeg djelovanja tj. isključiti ih iz članstva. Za ostale klubove najvažnije je da se sad ECA interno presloži i nastavi svoj rad sa UEFA-om na organizaciji budućih natjecanja.

Jesu li u ECA-i jako razočarani, te jesu li klubovi osinivači Superlige imali svoje predstavnike u udruženju?
- Naravno, osobito načinom kako je sve odrađeno. Činjenica da su predsjednik udruženja i neki članovi Izvršnog odbora vodili proces kreiranja nove lige paralelno s našim intenzivnim zajedničkim radom na kreiranju boljih UEFA natjecanja za sve nas, sve nas je šokirala. Činilo se da imamo dobru atmosferu i dobre profesionalne, pa i prijateljske odnose te nas je osobito razočaralo to što nikom od nas nije upućena niti jedna riječ. Značajan broj predstavnika klubova osnivača Superlige bili su članovi Izvršnog odbora ECA-e. Predsjednik Juventusa bio je predsjednik ECA-e, a svoje mjesto u Izvršnom odboru imali su i predstavnik Milana, Intera, Real Madrida, Atletico de Madrida, Manchester Uniteda i Arsenala - zaključila je Peternel.

Linker
16. travanj 2024 08:09