OLIVER BUNIC
BITKA ZA TV PRAVA

Kako je Vučić s 200 milijuna eura omogućio i jednoj TV u Hrvatskoj da dobije prijenose najboljih liga

U pozadini sportskih nadmetanja u regiji vodila se jednako zanimljiva bitka jakih konkurenata
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 22. lipanj 2020. 20:30

Uefina Liga prvaka, Europska liga i Konferencijska liga (Europska liga 2), Serie A, zatim La Liga, portugalska Primeira i NBA, kao bombon za laku noć. Ali kao u reklami za set noževa, to nije sve što ubuduće dobivate pretplatom na kanale Arena Sporta, jer u pripremi su tenderi za Bundesligu, a onda i onaj za majku svih nogometnih bitaka: Premiership bi, naime, na ljeto 2022. godine također lako mogao sletjeti u ovo raskošno društvo.

Scena televizijskih sportskih paketa upravo se naočigled mijenja, jedna je kuća na dobrom putu da postane regionalni monopolist, ako želiš pogledati iole ozbiljnu utakmicu, potražit ćeš je na Arena Sportu, a insajderi iz te industrije s kojima smo razgovarali u pripremi teme, tvrde da se sve događa s pomalo banalnom pozadinom, kao posljedica političkog sukoba i voljom - Aleksandra Vučića.

Srpski predsjednik nije u ovoj priči toliko zainteresiran da preuzimanjem Messija ili Liverpoola pokaže kako je Telekom Srbija, iz čije se blagajne financiraju te operacije, jedini "lider u regionu" na polju kontrole sportskih TV prava, koliko se zainatio da iz igre izgura Dragana Šolaka, medijskog tajkuna, široj javnosti poznatog kao vlasnika United Media, u čijem se portfelju nalazi kritički nastrojena N1 Televizija te SportKlub kao aktualni vlasnik prava za La Ligu i Premiership. Zbog neumjerene predanosti objektivnom novinarstvu njegove N1 Televizije, Šolak će, tako ispada, ubuduće najbolje sportske sadržaje pratiti na konkurentskoj televiziji.

image
LAURENCE GRIFFITHS

Priča o TV pravima na našim meridijanima nikad nije bila življa. Nije se pošteno slegla prašina otkako su Damir Mišković i suradnici u Hrvatskom nogometnom savezu izlicitirali bogatstvo za TV prava 1. HNL - čeka se potpis 103 milijuna eura teškog ugovora sa švedskom tvrtkom Pro Magine za razdoblje od deset godina - a scenu je nastavila ljuljati serija sličnih potresa. Ligu prvaka su konzumenti u Hrvatskoj do jučer mogli gledati na kanalima Planet Sporta na A1 platformi, a od ljeta 2021. ona se seli na Arena Sport. Tamo će se od sezone 2021/22 vrtjeti i "el clasico" i sve utakmice španjolske lige (trenutačno na SportKlubu), a u nastavku priče, kako očekuju obaviješteni, po inerciji će u krilo ambicioznom igraču pasti Bundesliga (danas na Eurosportu) i Premiership (Sportklub), kao dvije ligaške nogometne perjanice. Sljedeća meta? Navodno, teniski Grand Slam.

- Produžili smo ugovor do 2024. i uzeli kompletna prava za Ligu prvaka i Europsku ligu, za gledatelje iz Hrvatske tu smo osigurali najjači paket. Od sredine 2021. postajemo ekskluzivni emiteri utakmica španjolske lige za sve zemlje bivše SFRJ. Planiramo značajno ojačati Arenu Sport u regiji - tako je nove akvizicije prije tjedan dana predstavio Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju "Telekom Srbija Grupe".

A kako je to telekom u vlasništvu države Srbije izboksao taj spektakularno dobar posao? Nije tajna: tako što je agresivnim nastupom na licitaciji u startu ubio tržišnu utakmicu. Figurativno, u tom nadmetanju ostali suparnici nisu imali snage niti za prvo poluvrijeme. "Riječ je bila o 150 posto višim iznosima nego prije, uz napomenu da dosad važeće cijene nisu bile male", otkriva naš izvor. Za višegodišnje pakete Lige prvaka, Europske lige, La Lige i onoga što tek treba uslijediti, kupac je, doznajemo, morao izbrojati astronomski novac. Spekulira se o iznosu čija se donja granica ne spušta ispod 150 milijuna eura, a gornja se može rastegnuti i do 200 milijuna eura. U najkraćem - cjenovna revolucija. Pa još u vrijeme pandemije koronavirusa, kada cijeli svijet strepi od lančanog urušavanja ekonomije...

Kako će u toj priči proći hrvatski ljubitelji top nogometa? Pretplatnici MaxTV platforme, u vlasništvu Hrvatskog Telekoma, mogu računati na još dvije godine 1. HNL na kanalima Arena Sporta, a eventualni bijeg hrvatskog nogometa s ekrana lakše će preboljeti uz dolazak Lige prvaka i La Lige. Naravno da niti konkurencija neće sjediti prekriženih ruku, iz A1 Hrvatska doznajemo da kompanija s vlasnikom Arena Sporta kao nositeljem prava već pregovara o emitiranju ovih sadržaja na svojim platformama...

Linker
05. travanj 2024 02:46