IMPOZANTNA ZDANJA

KINA KREĆE U ČUDESNU IZGRADNJU, A SAMO JEDAN 'SVEMIRSKI BROD' KOŠTAT ĆE 1,7 MILIJARDI EURA Zemlja iz koje je krenula neviđena pošast kreće u akciju

Piše: HinaObjavljeno: 25. travanj 2020. 20:44

Kina ulaže milijarde eura u izgradnju nogometnih stadiona, s ambicijom da postane nogometna sila i domaćin svjetskog prvenstva najranije 2030. godine.

Prošlog tjedna nogometni klub Guangzhou Evergrande počeo je izgradnju atraktivnog stadiona sa 100.000 mjesta koji bi trebao postati najveći stadion na svijetu.

Dizajniran u obliku cvijeta lotosa stajat će oko 1.7 milijarde eura, a izgrađen do kraja 2022.

Radovi su počeli prošlog tjedna i cilj je da stadion bude nova znamenitost u svijetu, rekao je predsjednik konglomerata za nekretnine Evergrande Xia Haijun.

Kapacitet od 100.000 mjesta nadmašio bi kapaciteta Barseloninog Camp Noua, trenutačno najvećeg stadiona u nogometnom svijetu.

Kompanija Evergrande, čiji je osnivač jedan od najbogatijih Kineza, planira izgradnju još dva stadiona u toj zemlji kapaciteta oko 80 tisuća mjesta.

Kina bi u naredne dvije godine trebala dobiti najmanje 12 novih nogometnih arena. Većina postojećih stadiona u Kini su multifunkcionalni, pa se na njima održavaju i drugi događaji. Novi stadioni služit će isključivo za nogomet, koji je postao prioritetni sport u Kini.

"Želja Kina je dobivanje organizacije Svjetskog prvenstva," rekao je novinar lista "Oriental Sports Daily" Ji Yuyang.

"Nije pitanje hoće li se država kandidirati, već kada," dodao je.

Linker
23. travanj 2024 21:19