MAIRO CINQUETTI Nurphoto Via Afp
BIVŠI AZZURRI

Legenda Rome u novoj ulozi: Nekad je haklao sa Tottijem i Batistutom, a sada je postao gradonačelnik

Nekad sjajni igrač čudesnih manira otvorio novo poglavlje u svom životu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 27. lipanj 2022. 19:08

Damiano Tommasi (48) bio je odličan igrač. Defenzivni vezni, koji je znao i zabiti i asistirati, reprezentativac Italije 25 puta, ali prije svega igrač koji je ime i prezime stekao igrajući u Romi za koju je odigrao 349 službenih utakmica. Bio je igrač s pobjedničkim karakterom, samo takvi u Rimu mogu trajati više od deset godina. S Romom je 2001. osvojio Scudetto, a kasnije i talijanski Superkup.

Damiano Tommasi u nedjelju je upisao još jednu veliku pobjedu. Ovaj put ne na nogometom terenu, nego u političkoj utakmici. Postao je gradonačelnik Verone. Iskoristio je podjele u desnom centru koji je tradicionalno dominantan u Veroni, te uz pomoć koalicije ljevice i centra dobio 53 posto glasova. Punih 15 godina je prošlo od zadnjeg poraza desnice u Veroni.

Šestero djece

Nogomet, Roma, broj 17, vjera, supruga Chiara i šestero djece. To je život Damiana Tommasija sažet u nekoliko riječi. mogao bi proći kroz te trenutke. "Anima candida", ili "Iskrena duša", nadimak je koji je dobio kao igrač. I koji sve govori o tome kakvog je gradonačelnika dobila Verona. Rođen je u Negraru 17. svibnja 1974. u srcu Valpolicelle, ali je odrastao u Vaggimalu, zaseoku Sant'Anna d'Alfaedo. Pričamo o selu sa 75 obitelji, 30 kilometara udaljenom od Verone. Smještenom na 700 metara nadmorske visine.

Više od 30 godina života proveo je nabijajući loptu. Prvo u dvorištu, pa na pravim terenima. Tommasi je debitirao za Negrar s jedanaest godina 1985. Potom je prešao u San Zeno, gdje je iz veznog igrača prešao u središnjeg braniča. Debi kao profesionalac dočekao je u Serie B s Veronom (zamijenio je Pessotta) u sezoni 1993./1994, s 20 godina. Već 1996. prešao je u Romu, u kojoj je godinama bio jedan od ključnih igrača.

image
ANDREAS SOLARO Afp

Fabio Capello ga je šampionske 2001. definirao kao najvažnijeg igrača momčadi. Važnijeg od Tottija i Montelle, važnijeg od Batistute. "Deset godina smo suigrači i pobijedili smo pregršt utakmica, zajedno smo se suočavali s beskonačnim brojem izazova. Poznajem ga jako dobro i jedan je od najjasnijih i najnesebičnijih ljudi koje sam upoznao u svijetu nogometa", napisao je o njemu Francesco Totti.

Nastupio je Tommasi na Svjetskom prvenstvu 2002. Za reprezentaciju je ukupno upisao 25 ​​nastupa, a zabio je i jedan gol. Nakon što je bio žrtva teške ozljede koljena 22. srpnja 2004., tijekom prijateljske utakmice s engleskim Stoke Cityjem, vratio se nakon 15 mjeseci rehabilitacije i zatražio da mu se stavi minimalna plaća. Ozljeda. Igrao je godinu dana s plaćom od 1500 eura ili tek nešto više. Dijagnoza ozljede izgleda je kao ratni bilten: ruptura unutarnjeg i vanjskog meniskusa, ruptura prednjeg i stražnjeg križnog križa, ruptura medijalnog kolaterala, ruptura koljena.

Donacije na sve strane

27. studenog 2005. igrala se utakmica Roma - Fiorentina. Na terenu je bio od prve minute i zabio već nakon 120 sekundi. Utakmica je završila 1:1, ali za Damiana je to bio kraj noćne more. Opisao je to kao najsretniji trenutak u svojoj karijeri.

Godine 2001., nakon što je osvojio Scudetto s Romom, kupio je cijelo brdo u Valpolicelli, s vilom iz 19. stoljeća, crkvom iz 15. stoljeća, plus 100 hektara šume i 12 vinograda. Dao je sve na upravljanje lokalnim mještanima. Dao je izgraditi nogometno igralište na Kosovu, aktivan je zagovornik bitke za donaciju koštane srži, a također je uključen u Unicef.

Njegova omiljena knjiga je 'Alkemičar' Paula Coelha. Među filmovima koje voli posebno se ističe "Život je lijep". Još 2011. imenovan je predsjednikom Udruge talijanskih nogometaša, a već te godine u kolovozu uslijedila je prijetnja štrajkom igrača, natezanje s ligom i potpisivanje kolektivnog ugovora u zadnji čas. To je Tommasi.

Nije tako čudno što se na svom Twitter profilu opisuje ovom rečenicom: "Ako netko sanja sam to je samo san, ako mnogi sanjaju zajedno, to je početak nove stvarnosti".

Verona je dobila jedinstvenog gradonačelnika. Kao što je i Roma u svoje vrijeme imala jedinstvenog igrača. Totti je bio najbolji, ali Damiano Tommasi bio je najvažniji igrač momčadi. U Veroni mnogi vjeruju da će takav biti i kao gradonačelnik...

Linker
19. travanj 2024 21:51