ZAOKRET U POSLOVANJU

Luksuz samo na struju: Bentley za 10 godina postaje potpuno električna marka!

Do 2025. godine svi modeli dobivaju plug-in hibridne pogone, a od 2030. godine nudit će se isključivo pogon na struju
Bentley EXP 100 GT Concept

I dok smo jučer pisali o tome kako u Ferrariju struju ne vide kao pogon budućnosti svojih modela, danas nam iz Bentleya dolazi sasvim obrnuta strategija. Štoviše, britanski proizvođač luksuznih modela sve karte stavlja upravo na - struju! Naime, u sklopu svog "Beyond 100" događanja najavili su budućnost marke. Cilj? Postati lider u segmentu luksuzne i održive mobilnosti! U prijevodu to znači sljedeće: do 2026. godine svi Bentley modeli imat će plug-in hibridne pogone. Drastičan potez očekuje se 4 godine kasnije, pa tako prema ovom planu od 2030. godine svaki model postaje električar! Da, od 2030. godine svaki će Bentley imati potpuno električni pogon. Tako marka koja je poznata po 12-cilindarskim motorima i masivnim prednjim maskama hladnjaka korača u potpuno novo razdoblje, a samo vrijeme će pokazati koliko je ovo dobar (i opravdan) potez čelnih ljudi.

image
Bentley 6.75

Jasno, Bentley će kao dio VW grupa imati pristup najnovijim tehnologijama, te je stoga odluka o električnim modelima sasvim normalna. Ipak, okretanje isključivo električnim modelima po mnogima je rizičan potez. Naime, prvi potpuno električni model marka bi trebala predstaviti tek 2025. godine, a samo 5 godina nakon toga očekuju svu proizvodnju bazirati na električarima, što je po mnogima previše ekstremna zamisao. Uz to, Bentley je dosad, osim na luksuzu, imidž i prepoznatljivost gradio na velikim motorima i masivnim hladnjacima, dok kod električnih modela obje stavke nestaju.

image
Bentley W12
Bentley

Pred dizajnerima i inženjerima tako je prilično zahtjevan posao ako žele ostvariti ovaj cilj.

A "zelen" neće biti samo pogon, već će u svrhu održivog razvoja Bentley koristiti i zelene materijale prilikom izrade, a ostaje za vidjeti kako će na to reagirati kupci koji u ovoj klasi zahjtevaju samo najbolje, budući da keširaju stotine tisuća eura za svoje limene ljubimce. Što vi mislite o ovakvom potezu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:08