TEŠKE REAKCIJE

Sindikati HNK zgroženi izjavama ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek

Tvrde da poluinformacije i manipulacije u javnost plasira uprava te da je situacija u HNK-u neodrživa
Nina Obuljen Koržinek
 Bruno Konjevic/Cropix

Sindikalni povjerenici zagrebačkog HNK poručili su u četvrtak da su zgroženi izjavom ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek koja je ranije danas ocijenila zlonamjernima tvrdnje da je intendantica HNK-a u Zagrebu Dubravka Vrgoč nehajem skrivila smrt tenora Ante Topića.

"Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek se, nažalost, informira isključivo od intendantice Dubravke Vrgoč koja neistinito informira javnost, a ne od zaposlenika HNK koji imaju posve drugačija iskustva", priopćili su sindikalni povjerenici HNK u Zagrebu.

'To su poluinformacije i manipulacije'

Napominju pritom da su o tome već obavijestili javnost u nizu demantija na intervju intendantice Vrgoč te im je neshvatljivo da čelna osoba u resoru u kojem djeluju duže vrijeme ignorira informacije od umjetnika izloženih zarazi.

Tvrde da poluinformacije i manipulacije u javnost plasira uprava te da je situacija u HNK-u neodrživa sve dok mu je na čelu Dubravka Vrgoč koja sa sebe skida svaku odgovornost za krive odluke i nestručne metode upravljanja.

Poručuju da nisu očekivali izjavu ministrice na račun onih koji su na svom radnom mjestu bili izloženi zarazi jer bi ona sukladno svojoj nadležnosti morala biti ministrica svih umjetnika i djelatnika u resoru, ne samo onih izabranih koji su, tvrde sindikalni povjerenici "odbijali zaštititi djelatnike - svjesno ih izlažući riziku zaraze".

Tvrde da su odbijali obavijestiti ansamble o ulasku covida-19 u Hrvatsko narodno kazalište i prisiljavali ih da rade u nepropisnim uvjetima, bez poštivanja propisane distance i bez maski, bez osigurane dezinfekcije i bez stanki za provjetravanje, a potom i tražili da antedatiraju bolovanje.

Za dio izjave u kojoj ministrica kaže da se radi o malom broju „stalno istih ljudi“ koji se i inače javljaju u medije s objedama protiv čelnice središnjeg hrvatskog kazališta, sindikalni povjerenici kažu da u medije već danima argumentirano istupaju sindikalni i umjetnički predstavnici te da ih je krajnje uvredljivo nazivati „šačicom“ koja plasira poluinformacije.

Sindikalni povjerenici zaključuju kako se jedino s ministricom mogu složiti u tome da je situacija „ozbiljna i tako joj treba pristupati“.

'Tužna situacija'

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenila je u četvrtak zlonamjernima tvrdnje da je intendantica HNK-a u Zagrebu Dubravka Vrgoč nehajem skrivila smrt tenora Ante Topića, te apelirala da se prestanu u javnost plasirati poluinformacije i da se sjedne za stol.

"Ovo je jedna jako tužna situacija i tragični odlazak i smrt jednog pjevača iz zbora se na jedan vrlo ružan način zloupotrebljava", izjavila je Obuljen Koržinek za televiziju N1. "Nažalost, virus je svugdje oko nas, svatko od nas se može zaraziti, sve je više ljudi koji ne znaju gdje su se zarazili, i podizati kaznenu prijavu protiv bilo koga tko je poduzeo sve mjere koje je trebao za mene je zaista neshvatljivo", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:05