ANDREW YATES REUTERS
POSLJEDICE SANKCIJA

MASAKR NA VALENTINOVO Englezi tvrde: Već se zna koji će klub Guardiola preuzeti od ljeta, a najbolji igrači će otići u klubove koji mrze City!

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 16. veljača 2020. 11:28

Plavo Valentinovo od petka imat će i svoje značenje u engleskom nogometu, ali ne tako romantično kao što ga kod nas ima za navijače zagrebačkog Dinama. Barem neće biti romantičan fanovima Manchester Cityja. Prije je to, kao što stoji na naslovnoj stranici Mirrora, “Masakr na Valentinovo”.

Odnosi se to na zabranu igranja Manchester Cityja u Uefinim kupovima sljedeće dvije sezone i novčanoj kazni od 30 milijuna eura zbog kršenja Financijskog fair-playa (FFP). Dvogodišnje neigranje u Ligi prvaka (Europskoj ligi, Konferencijskoj ligi) bio bi baš masakr za ambicije i način života kojim se diči klub iz plavog dijela Manchestera.

Prepolavljanje kazne?

Klub je već najavio žalbu Sportskom arbitražnom sudu u Lausannei (CAS) čija će odluka biti konačna. Nakon što se formalno uputi žalba Uefina kazna će “mirovati” što znači da će Manchester City, ako se proces očekivano oduži, sljedeće sezone imati pravo igrati u Ligi prvaka. U ovome trenutku teško je predvidjeti odluku CAS-a, ali nikakvog iznenađenja ne bi trebalo biti ako se ona prepolovi kao i, primjerice, Milanu, koji ju odrađuje ove sezone, ali i pretvori samo u novčanu kaznu.

Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola gestures during the English Premier League football match between Manchester City and Crystal Palace at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on January 18, 2020. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
OLI SCARFF AFP

U postupku pred CAS-om odlučivat će tri nezavisna suca. Jednog arbitra izabrat će klub, drugog Uefa, a trećeg sam CAS. City je odbio surađivati s Uefom tvrdeći da nije objektivna (“kadija ti tuži, kadija ti sudi”) i da je još prije završetka istrage odlučila ih brutalno kazniti. Glavni razlog kažnjavanja je, pojednostavljeno rečeno, precjenjivanje sponzorskih prihoda na svojim računima kako bi brojke u financijskim izvješćima odgovarale FFP-u.

Napuhani ugovori

Iako su napuhani ugovori s tvrtkama povezanim s obitelji vladara Abu Dhabija čiji je šeik Mansur vlasnik nogometnog kluba Manchester City vrlo vjerojatno točni, to još ne mora značiti da će CAS potvrditi Uefinu odluku. PSG koji je u vlasništvu vladara Katara na vrlo sličan način dolazi do novca kojim plaća masne odštete za Neymara i Mbappéa, ali se u procesu pred CAS-om izvukao na proceduralnu pogrešku. U tom slučaju još je zanimljivije da neki opravdano sumnjaju da je sama Uefa potaknula tu proceduralnu pogrešku.

MANCHESTER, ENGLAND - APRIL 17: Kevin De Bruyne and Raheem Sterling of Manchester City show their disappointment during the UEFA Champions League Quarter Final second leg match between Manchester City and Tottenham Hotspur at at Etihad Stadium on April 17, 2019 in Manchester, England. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Laurence Griffiths Getty Images

No, već sama neizvjesnost oko europske (i novčane) sudbine Cityja trebala bi uzdrmati njegove temelje. Guardiolin ugovor istječe 2021. godine, a u subotu se samo pričalo o tome kako će već na ljeto postati novi trener Juventusa. I mnogi bi igrači također mogli napustiti klub i završiti u nekom od “elitnih klubova koji su se ovakvom odlukom osvetili klubu kojeg mrze”, o čemu u svojoj kolumni u Mailu piše Martin Samuel. On se i pita čemu sustav koji kažnjava klub bez dugova (City), a podržava onog koji je u debelim dugovima (United, 384.5 milijuna funta duga).

Linker
19. travanj 2024 01:55