KALKULACIJE

Sve veća gužva na lokalnim izborima: Na Bandića ide najmanje 6 kandidata, gusto i u drugim gradovima

Ako je suditi po broju kandidata, u nekim gradovima bi mogle biti gužve na lokalnim izborima za pet mjeseci
Milanu Bandić
 Goran Mehkek/Cropix

Iako je do lokalnih izbora još pet mjeseci, pripreme su u punom jeku, a ako je suditi po broju kandidata koji ciljaju na gradonačelničku fotelju, u pojedinim gradovima moglo bi biti velike gužve. Što se tiče Zagreba, za sada se spominje najmanje sedam kandidata koji bi mogli u utrku. Tako u bitku, iako je mnogo onih koji mu predviđaju politički kraj, ponovno ide aktualni gradonačelnik Milan Bandić. Glavni protukandidat bit će mu Tomislav Tomašević iz političke platforme Možemo!, no još nije poznato hoće li to biti uz podršku SDP-a ili će ta stranka ipak imati svog kandidata. Želju za tim iskazao je Gordan Maras, a spekulira se i s imenom Joška Klisovića.

Spekulacije

Konačnu odluku o kandidatu nije donio niti HDZ. U kuloarima se spominjala mogućnost da ta stranka u utrku ide s Damirom Vanđelićem, šefom Fonda za obnovu Zagreba, ali je moguće da to bude i novi šef zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman, koji je i sam izjavio da je spreman za tu ulogu, ako tako odluči stranka. Zvonimir Troskot, pak, najavio je prije tri dana da će biti Mostov kandidat za gradonačelnika Zagreba. Inače, Mostova kandidata u Zagrebu, dok se spekuliralo da će to biti Nino Raspudić, trebao je podržati i Domovinski pokret, ali je sada došlo do promjene. Miroslav Škoro, naime, novinarima je, komentirajući Troskota, rekao kako u Mostu postoje i kvalitetniji kandidati te da smatra "kako bi se Raspudić kvalitetnije suprotstavio aktualnom gradonačelniku i onome što se sprema oko njega". Osim toga, Škoro je rekao da je spreman i sam se kandidirati za gradonačelnika Zagreba.

Prema neslužbenim informacijama, kandidaturu za Zagreb uskoro bi mogao najaviti i Davor Nađi, bivši dogradonačelnik Svete Nedelje. U prilog tome govori i to što je Nađi prije par mjeseci promijenio mjesto prebivališta i preselio se u Zagreb, a nedavno je ušao i u Sabor kao zamjena za Darija Zurovca, što neki tumače prvim koracima prema kandidaturi. Ambicije za zagrebačku utrku iskazali su i Vesna Škare Ožbolt te arhitekt Otto Barić.

S kandidatom za Zagreb planira izaći i HSLS, a iako se za sada ne spominje ime, navodno je riječ o osobi koja je dobra poznata u poslovnom svijetu. Velik broj kandidata očekuje se i u Splitu. Tako bi HDZ-ov gradonačelnički kandidat trebao biti novi šef splitskog HDZ-a Vice Mihanović, dok se, kad je riječ o SDP-u, najviše spominju dva kandidata - šef splitskog ogranka stranke Goran Kotur te liječnik Tonći Stipić.

Navodno se razmatra još nekoliko imena poput Davora Matijevića, Danijela Kukoča i liječnika Joška Markića. Za konačnu odluku navodno se čeka i kakav će biti dogovor SDP-a s platformom Možemo! i hoće li SDP podržati Tomaševića u Zagrebu, kako bi do sličnog dogovora došlo i u Splitu gdje bi Možemo! dao potporu njihovu kandidatu.

U utrku će, kako sada stvari stoje, i bivši gradonačelnik Željko Kerum, a kandidaturu je na Facebooku najavila i jedna žena, profesorica na Ekonomskom fakultetu i bivša predsjednica NO-a Hajduka Branka Ramljak, za koju neki u Splitu navode da je rezervni igrač HDZ-a. Ivica Puljak trebao bi biti kandidat Centra, a najveći oporbeni klub u Gradskom vijeću, koji je nastao nakon raskola u stranci Pametno, također bi mogao imati svog kandidata, a neki spominju da je riječ o Anti Reniću. Ginekolog Zdeslav Benzon bit će HSLS-ov kandidat za gradonačelnika Splita, dok se o imenima kandidata Mosta i Domovinskog pokreta za sada malo govori. Neko vrijeme se spominjalo da bi Domovinski pokret u utrku išao s Robertom Pauletićem, ali to nije sasvim sigurno.

Obersnelu zadnji mandat

Velik je interes zavladao i kada se radi o prvom čovjeku Rijeke, pogotovo nakon što je dugogodišnji gradonačelnik Vojko Obersnel najavio da mu je ovo zadnji mandat. SDP u tu utrku ide sa šefom riječkog ogranka stranke Markom Filipovićem, dok će Mostov kandidat biti Marin Miletić. Kandidaturu je najavila i Katarina Peović iz Radničke fronte. HDZ još nije službeno izašao s imenom kandidata, ali neki spominju da bi to mogli biti ili Josip Ostrogović, novi šef riječkog HDZ-a, ili Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka. Neki spominju i Davora Štimca, bivšeg ravnatelja bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 05:44