Sergio Aguero i Lionel Messi
 JAIME REINA
ZIMA BESPLATNIH TRANSFERA

Messi, Ramos, Ibrahimović i Aguero samo su neki od igrača koje klubovi mogu dovesti za ‘nula kuna‘

S obzirom na korona-krizu, ovog bi prijelaznog roka moglo biti puno transfera bez odštete.
Piše: Goran Čičin - MašanskerObjavljeno: 09. siječanj 2021. 15:15

S obzirom na promjene koje je u nogometnom svijetu donijela koronakriza, jasno je da tijekom zimskog prijelaznog roka ne treba očekivati (pre)velike transfere. I inače se u zimi popunjava tek pokoja pozicija u momčadi, dok se veliki poslovi ostavljaju za ljeto.

A ove je godine situacija na tržištu posebno zanimljiva, jer je mnogo igrača s početkom siječnja ušlo u posljednjih šest mjeseci ugovora s aktualnim klubovima te su dobili pravo pregovora s potencijalnim poslodavcima koji ih na ljeto mogu dovesti bez plaćanja odštete.

Sve opcije otvorene

Naravno, angažman nekih od njih mogao bi biti iznimno skup i bez plaćanja odštetnih klauzula. Prije svega to vrijedi za ikonu Barcelone Lionela Messija, koji je već prošlog ljeta htio napustiti klub u kojem je proveo cijelu seniorsku karijeru. Teško da će Argentinac promijeniti mišljenje i ostati u Kataloniji, iako ni tu opciju ne treba isključiti u ova čudna vremena.

Dva su se kluba isprofilirali kao najvjerojatnija Messijeva odredišta. To su Manchester City, u kojem je menadžer Messijev bivši šef iz Barcelone Pep Guardiola, te Paris Saint-Germain, gdje igra njegov dobri prijatelj Neymar. Ni City ni PSG ne bi imali prevelikih problema s visinom Messijeva ugovora.

Messi je po TM-u vrijedan 100 milijuna eura, te je najskuplji eksponat u tom izlogu, no uz njega postoji još niz vrlo kvalitetnih igrača kojima ugovori istječu za nekoliko mjeseci. Nekih se klubovi žele riješiti kao Arsenal Mesuta Özila, druge pak zadržati pod svaku cijenu, kao Milan Zlatana Ibrahimovića. Neki su transferi mogući već u zimi, uz odštete koje će biti znatno manje nego inače.

image
SN

Uz Messija, pozornost trenera jakih klubova privlači i Sergio Agüero, 32-godišnji napadač Manchester Cityja vrijedan 35 milijuna eura. Ovog ljeta navršit će se deset godina otkako je stigao na Etihad i isporučivao pogotke u serijama, no u posljednje vrijeme imao je i dosta problema s ozljedama. Njega bi navodno u svojoj novoj momčadi rado vidio trener Paris SG-a Mauricio Pochettino.

Ugovor istječe i pouzdanom braniču Bayerna Davidu Alabi (65 milijuna eura). Austrijanac je u posljednje vrijeme pokrivao stopersku poziciju, a i njega bi rado bez odštete doveo Real. Kapetan Madriđana Sergio Ramos također bi mogao napustiti aktualni klub, kao moguće novo odredište spominje se PSG, u kojem bi zajedno s Messijem predstavljao veliko pojačanje. Međutim, dogodi li se da Ramos na ljeto doista napusti Madrid, jasno je da bi se u igru mogli uključiti i drugi veliki ‘igrači’.

Pitanje plaće

Krilni napadač Lyona Memphis Depay bio je na meti Barcelone u ljetnom prijelaznom roku. Njegova je vrijednost 45 milijuna eura, a na ljeto bi mogao doći bez odštete. Pisalo se da bi Barcelona rado dovela i Georginija Wijnalduma, nizozemskog veznjaka koji je pred istekom ugovora s Liverpoolom. Redsi su mu navodno ponudili produljenje, odgovora još nema.

Ugovor još nije produljio ni Milanov neuništivi napadač Zlatan Ibrahimović, koji je poveo Rossonere prema vrhu ljestvice talijanskog prvenstva. Neizvjestan je i status turskog veznjaka Hakana Calhanoglua, čija je vrijednost 35 milijuna eura, a nezadovoljan je ponuđenom plaćom od tri i pol milijuna eura, te zahtijeva dvostruki iznos.

Ugovor s Milanom još nije produljio Gianluigi Donnarumma (21), talijanski reprezentativni vratar vrijedan 60 milijuna eura. Njegov agent Mino Raiola je tvrd i težak pregovarač, a Real Madrid je ranije bio jako zainteresiran. Zanimanje su pokazali i Chelsea, PSG te Inter, no čini se da se Donnarummi još ne ide iz Milana.

Ne bi bilo iznenađenje da na kraju sezone sredinu promijeni i krilni napadač Paris SG-a Angel di Maria. Mesut Özil odavno je prekrižen u redovima Arsenala, no procijenio je da mu je bolje pronaći klub u kojem će imati povjerenje i minutažu. Sve ukazuje na to da će njemački ofenzivni veznjak karijeru nastaviti u Fenerbahčeu.

Zanimljiva imena

Osim Lionela Messija i Sergia Ramosa, još nekoliko jakih imena iz La Lige na ljeto ostaje bez ugovora. Među njima je i kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić, ali on se već dogovorio s Madriđanima oko produženja suradnje. Upitno je što će biti s njegovim suigračem Lucasom Vazquezom, a novi klub mogu tražiti i iskusnici poput Kevina Gameira, Jesusa Navasa, Joaquina i Nacha Monreala. Naravno, ukoliko ne produlje vjernost svojim aktualnim klubovima.

Zanimljiva se imena mogu pronaći i u Juventusu (Khedira, Chiellini, Buffon), Interu (Kolarov, Young), Napoliju (Milik), Fiorentini (Ribery), Bayernu (Boateng, Martinez), Marseilleu (Thauvin), Chelseaju (Giroud)...

Linker
25. travanj 2024 12:54