ŠIRENJE ZARAZE

Korona u HNK: Državno odvjetništvo provjerit će optužbe protiv intendantice Dubravke Vrgoč

‘Nakon što se zaraza proširila, uprava je mailom zahtijevala od zaposlenika da od liječnika zatraže antidatirane dokumente o bolovanju‘
Dubravka Vrgoč
 Bruno Konjević/Cropix

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu provjerit će sve navode iz kaznene prijave koju je Sindikat djelatnika u kulturi 16. studenog podnio protiv intendantice Hrvatskog narodnog kazališta Dubravke Vrgoč, piše Telegram.

Intendanticu se optužuje za širenje zaraznih bolesti, a sumnja se da je prekršila Članak 180. Kaznenog zakona za što zakon predviđa do tri godine zatvora.

U prijavi se, između ostalog, tvrdi da intendantica nije obavijestila ansamble o zaraženom statistu od kojeg se zaraza, navodno, počela širiti.

No, stvar je postala još ozbiljnija nakon smrti dugogodišnjeg člana Zbora, Ante Topića, koji je preminuo od posljedica bolesti covid-19. Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi protiv Vrgoč je nakon tragičnog događaja nadopunio prijavu tvrdeći da je do zaraze došlo zbog nepoštivanja epidemioloških mjera.

image
HNK, Zagreb
Boris Kovačev/Cropix

Nadalje, tvrdi se da je uprava HNK, nakon što je postalo jasno da se zaraza proširila, mailom zahtijevala od zaposlenika da od liječnika zatraže antidatirane dokumente o bolovanju, kako bi ispalo da su od 4. do 13. studenoga bili u samoizolaciji, iako su u tom razdoblju najnormalnije radili u kazalištu.

Kako je objavljeno u medijima, sve je počelo nakon predstave ‘Seviljski brijač’ 29. listopada 2020., kada je jedan statist obolio od korone što je javio Upravi koja je nakon toga navodno privatno obavijestila samo dvoje djelatnika, iako je u predstavi sudjelovalo 30-ak ljudi. Oboljeli je, navodi se u prijavi, dijelio garderobu s kolegama koji su kasnije zaraženi.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu sada bi trebalo naložiti policiji da ispita sve koji su u vrijeme kada se počela širiti zaraza bili u HNK. Rekonstruirat će se još jednom i potezi intendantice kako bi se utvrdilo je li u njima bilo elemenata kaznenog djela za koje je prijavljena, piše Telegram.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:45