REUTERS/Agustin Marcarian
TEŽAK OPORAVAK

NAJTEŽI DANI SLAVNOGA KLUBA: NAKON POTOPA U NAJVAŽNIJOJ UTAKMICI SVE JE KRENULO NIZBRDO 'Igrači izbjegavaju dolazak ovdje, traže svakakve izlike'

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 29. srpanj 2019. 20:06

Turistički vodič savjetuje grupi stranih turista da se pripaze kada uđu ondje. La Boca, četvrt na jugu Buenos Airesa, i dalje je na glasu kao mjesto razbojstava i nasilja. Pročelja nastambi gdje desetljećima žive siromašni ljudi obojana su žarkim bojama, na štandovima se prodaju nogometni suveniri, a na ulici pleše tango. Ukrašeno šetalište unosi živost i privlači posjetitelje.

Odmah iza ugla nalazi se La Bombonera, dom nogometaša Boca Juniorsa. Ulice oko stadiona neuredne su, a zidovi išarani. Na jednome od njih piše: “Lomi se mit, ostaje samo najveći”. I oslikan grb Boca Juniorsa kako izlazi iz napuklog grba River Platea, najvećeg rivala. No, atmosfera je ondje otužna već mjesecima.

Od kada je Boca prije osam mjeseci izgubila u finalu Copa Libertadoresa upravo od River Platea sve je krenulo nizbrdo. Klub je ostao bez potrebnog novca, glavni igrači ga žele napustiti, a uprava ima problema s dovođenjem pojačanja.

Igrači ne žele doći

- Danas obući dres Boce je kao da na sebe navučeš vatru - kaže 35-godišnji napadač Carlos Tevez.

- Od kada nas je napustio trener Guillermo (Barros Schelotto), četiri ili pet trenera je odbilo preuzeti klupu - dodao je gostujući u televizijskom programu El Show de Boca. Guillermo je bio otpušten zbog poraza od Rivera premda je prethodno osvojio dva ligaška trofeja. U siječnju je na klupu sjeo Gustavo Alfaro, koji je tijekom karijere vodio razne argentinske klubove. Sada u Boci ima problem s igračkim kadrom.

- Nekada smo bili spremni umrijeti samo da zaigramo za Bocu. Molili smo da igramo za ovaj klub. No, danas to više nije tako. Sada moramo tražiti igrače da dođu. Oni, međutim, ne žele doći, traže svakakve izlike i izbjegavaju dolazak ovdje - rekao je Tevez.

Rođen u najopasnijoj četvrti Fuerte Apache Tevez je izašao iz podmlatka Boca Juniorsa, pa se nakon igranja u Europi i Kini vratio u siječnju 2018. Dovoljno je iskusan, pa osjeća kako će se klub teško oporaviti nakon poraza u finalu Copa Libertadores. Pred svojom su publikom bili odigrali 2:2, a uoči uzvrata kod gradskog susjeda Rivera njihov su autobus u blizini stadiona napali protivnički navijači, pa je utakmica bila suspendirana, a zatim i premještena na madridski stadion Santiago Bernabeu. Ondje je River slavio sa 3:1 i podigao pehar prvaka Južne Amerike.

- Nakon poraza u finalu teško se ponovno vratiti i pokušati ponovo osvojiti to natjecanje. Puno je lakše odmah u startu odustati - kaže Tevez.

Trenera Gustava Alfara boli kada vidi situaciju u klubu.

- Boca i sada osjeća posljedice poraza od Rivera u najvažnijoj utakmici. No, boli me što neki igrači ljube grb kada zabiju gol, a onda zbog novca odlaze iz Boce. U redu je da odu u Europu, to je njihov posao, ali neka onda ne ljube grb prilikom svake proslave - rekao je gostujući na tamošnjem radiju.

Napadač Dario Benedetto, koji je lani u 6 utakmica Cope Libertadores zabio 3 gola, na korak je do prelaska u Olympique Marseille, vezni Nahitan Nandez pred potpisom je za Cagliari.

Kako bi ublažila štetu ili bar stvorila privid kod navijača, Boca je pokrenula sudski postupak protiv Rivera na Sportskom arbitražnom sudu (CAS) sa sjedištem u švicarskom gradu Lausanni, zaduženom za sporove u svijetu sporta. Boca Juniorsi tvrde da im pripada naslov pobjednika Cope Libertadores jer je uzvratna utakmica trebala automatski biti registrirana njihovom pobjedom zbog brutalnog napada na igrače. Zahtijevaju i novčanu naknadu, i to ne samo zbog izravne štete, nego i zbog propuštene zarade gubitkom naslova. Da su pobijedili igrali bi i na Svjetskom klupskom prvenstvu. Traženi novčani iznos mogao bi premašiti 10 milijuna američkih dolara, procjena je argentinskih novina Clarin.

Napad na autobus

River Plate, pak, tvrdi da nije bio odgovoran za sigurnost oko svog stadiona, već da je to bio zadatak policije, odnosno ministarstva unutarnjih poslova. Napominje i kako je već kažnjen time što uzvrat nije igrao pred svojom publikom, nego u Madridu. Dodaju i kako je organizator natjecanja CONMEBOL, odnosno njegov disciplinski i žalbeni sud već presudio u korist Rivera, pa da se o pobjedniku odlučivalo na travnjaku Santiago Bernabeua.

CAS je, međutim, zakazao ročište u Madridu, jer su obje strane angažirale španjolske odvjetnike. Tijekom dva dana ondje su saslušani svjedoci. Daniel Angelici, predsjednik Boce, prvi dan se dovezao na ročište u madridskom taksiju čiji su automobili bijele boje s crvenom ukošenom prugom, baš poput dresova Rivera. To je izazvalo zgražanje i podsmijeh. Drugi dan se dovezao u privatnom automobilu. Presuda bi mogla biti poznata za dva do tri mjeseca.

Pa ipak, nedavno je sunce ipak izašlo nad La Bocom. Sportski direktor Nicolas Burdisso uspio je nagovoriti svog negdašnjeg suigrača iz Rome, veznog Danielea de Rossija, da dođe u četvrt pročelja i izloga ukrašenih likom Diega Maradone. Nekada najbolji nogometaš svijeta igrao je ondje od 1981. do 1982., pa od 1995. do 1997. godine kada se umirovio. Dogovor je pao na De Rossijev 36. rođendan, pa će donedavni kapetan Rimljana prvi put u karijeri promijeniti klub, a možda se također ondje umiroviti. I to u trenutku kada je kao slobodan igrač razmišljao što dalje. Baš kao i Maradona.

- Kada sam bio mali gledao sam Bocu zbog Maradone i stadiona. Zaljubio sam se u stadion i te strastvene navijače - rekao je De Rossi u svibnju 2018. kada nije ni znao što ga čeka.

De Rossi ohrabrenje

Osvajač naslova svjetskog prvaka s Italijom iz 2006. godine dolazi tako na stadion Alberto Armando, poznatiji kao La Bombonera, gdje su upravo talijanski emigranti donijeli nogomet iz Europe. Stadion je projektirao 1940. godine slovenski arhitekt Viktor Sulčič rođen pored Trsta. Svojedobno je dobio bombonijeru sličnog oblika. Skoro 80 godina kasnije Boca kreće odande u novi pokušaj osvajanja Cope Libertadores.

- Sada je najvažnije ne odustati - napominje Tevez, najpoznatiji igrač aktualne momčadi Boca Juniorsa. - Razumijem što u ovom trenutku osjećaju navijači, jer sam ja prvo navijač ovog kluba, a tek zatim njegov igrač - dodaje.

Prošli tjedna je Boca u brazilskom gradu Curitibi pobijedila sa 1:0 tamošnji Athletico Paranaense u prvoj utakmici osmine finala Cope Libertadores, uzvrat je na rasporedu ovog tjedna. Publika je spremna dati vjetar u leđa jedanaestorici na travnjaku. Štoviše, smatra se jednime od igrača.

Na zidu nasuprot La Bombonere plavo-žutim slovima piše: “Dvanaest ujedinjenih nikada neće biti poraženo“.

Klub se poziva na - svoju kaznu

Boca se na arbitražnom sudu (CAS) u postupku protiv Rivera, od kojeg traži naslov i odštetu zbog napada njegovih navijača, poziva na sličan slučaj od prije četiri godine. Južnoamerički nogometni savez CONMEBOL, sa sjedištem u Paragvaju, izbacio je 2015. godine Boca Juniorse iz osmine finala Cope Libertadores nakon napada njenih navijača na igrače Rivera. Napad se tada dogodio u tunelu Bocina stadiona uoči drugog poluvremena pri rezultatu 0:0.

Tada je utakmica bila suspendirana. Boca je uz to bila kažnjena s četiri međunarodne utakmice pred praznim tribinama svoje La Bombonere, te novčanim iznosom od 200.000 dolara. River, koji je bio slavio u prvom susretu s 1:0, plasirao se tada u četvrtfinale. Dva mjeseca kasnije osvojio je natjecanje.

Linker
24. travanj 2024 16:43