EGZODUS

Razbuktava se ratni sukob: Tisuće izbjeglica iz Etiopije bježe u Sudan, uključujući i vojnike

Etiopska vojska objavila je da je bombardirala skladišta oružja i goriva u Tigrayu gdje vlada već tjedan dana provodi vojnu akciju
Debretsion Gebremichael
 Eduardo Soteras/Afp/Profimedia

Tisuće izbjeglica u bijegu pred sukobom u Tigrayau uputile su se preko granice u susjedni Sudan koji je već primio oko 11.000 izbjeglih iz te sjeverne etiopske pokrajine u kojoj etiopska vojska bombardira skladišta oružja i goriva, prenose agencije u srijedu.

Etiopska vojska objavila je u srijedu da je bombardirala skladišta oružja i goriva u Tigrayu gdje vlada već tjedan dana provodi vojnu akciju zbog koje je više od 8000 ljudi odlučilo potražiti utočište u Sudanu.

Front za oslobođenje naroda Tigraya, koji vodi tu regiju, osporava zadnjih nekoliko mjeseci autoritet federalne vlade.

„Primili smo tisuće etiopskih izbjeglica, obitelji sa ženama i djecom i niz naoružanih vojnika”, rekao je državni tajnik države Kassale, Fateh al-Rahman al-Amin, za dpa.

Potvrdio je da su njegova država i država Gedaref odlučile zatvoriti granice jer se boje širenja sukoba na svoj teritorij.

Izvor iz sudanskih oružanih snaga, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da je u Sudan prebjeglo i predalo se oko 500 boraca iz Etiopije, većinom pripadnici etiopske savezne vojske.

„Do današnjeg dana, broj Etiopljana koji su stigli u Sudan popeo se na 11.000”, rekao je u srijedu za AFP Alsir Khaled, direktor sudanske agencije za izbjeglice u pograničnom gradu Kassali.

Suočeni s krizom, poljoprivrednici u državi Gedadef počeli su prikupljati hranu i nuditi smještaj pridošlicama, rekao je vladin izvor iz Sune, koji očekuje da bi u Sudan moglo stići do 200.000 Etiopljana.

Tigray je disidentska regija na sjeveru Etiopije u kojoj središnja etiopska vlada od 4. studenoga provodi veliku vojnu akciju.

Etiopski premijer Abiy Ahmed, dobitnik Nobelove nagrade za mir 2019., pokrenuo je akciju protiv vlasti te regije optužujući ih da su napale dvije baze savezne vojske na njihovu teritoriju, što one niječu.

UN i međunarodna zajednica izrazili su zabrinutost da bi sukob mogao prerasti u otvoreni građanski rat nakon što je Abiy prošli tjedan uveo policijski sat i poslao vojnike da uguše navodnu pobunu Fronta za oslobođenje naroda Tigraya, vladajuće stranke u toj regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:35