Screenshot: Gabala
BIVŠI DINAMOVAC

NEKADA JE BIO NA KORAK DA ZAIGRA ZA VATRENE, A DANAS BI MOGAO OBUĆI DRES HRVATSKOG PROTIVNIKA 'Ako ispunim sve uvjete, prihvatit ću poziv...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. siječanj 2019. 09:18

Iako je odmor kratak, Filip Ozobić našao je vremena da se zaleti do Splita na turnir Četiri kafića. Koji je osvojio s Kaurijem. Iz Azerbajdžana se vratio kao drugi na tablici s Karabahom, a nije čest slučaj da taj klub, dominantan u ligi, ne bude na prvom mjestu.

- Imali smo puno europskih utakmica, više smo se trošili na međunarodnom planu, trener je dosta rotirao. No prošlo je tek pola prvenstva, nadamo se da ćemo na kraju osvojiti naslov. Neftči, koji je prvi, veliki je klub, pojačali su se, imaju tri boda više. U njemu igraju dvojica Hrvata, Goran Paracki i Slavko Bralić - kaže Ozobić, koji je do ljeta igrao za Gabalu.

- Žao im je što sam ih napustio, ali to je nogomet. Malo me zadirkuju, ne previše. Šale se, pitaju što sam otišao, ali sada je Karabah moj klub.

S Ozobićem smo se našli u Zagrebu, u restoranu Obrok u centru grada. Azerbajdžan stiže krajem ožujka, može li nam zapapriti na startu kvalifikacija za Euro?

- Hrvatska je bolja, to je jasno, i doista veliki favorit.

Vrbovec, 200509.
Stadion U Vrbovcu.
Nogometna utakmica U-20 Alpe - Adria Mirop Cup, Hrvatska - Slovacka.
Na slici: Filip Ozobic.
Foto: Nenad Dugi / CROPIX
Nenad Dugi / CROPIX / CROPIX
Ozobić

Mandatov obećava

Dosta ste blagonakloni prema Azerbajdžanu. Bez kritika.

- Hahaha... Poznajem igrače, Karabah čini okosnicu ekipe, pa su mi mnogi od njih suigrači u klubu, imaju i europskih utakmica. Ako bih trebao izdvojiti nekog pojedinca, to je možda mladi Mahir Madatov. On je rođen 1997. godine, igra u Karabahu. Najveći je potencijal, radi se o brzonogom lijevom krilu. Zanimljiv je. Karabah mu je dobra odskočna daska na proba nešto napraviti i u inozemstvu. No Hrvatska će sigurno proći kao prva u skupini.

Vodio ih je trener Karabaha Gurban Gurbanov, ali on više nije izbornik.

- Otišao je, ne znam što se točno dogodilo. Pokazao je u Karabahu da je dobar trener. Stručnjak je koji voli da njegova ekipa ima loptu i kontrolira igru. Neće reći igračima da napucavaju.

Ozobić je već javno kazao da bi prihvatio ponudu Azerbajdžana i zaigrao za tu reprezentaciju kad bi imao uvjete. Tamo je dvije i pol godine, morao bi biti još toliko da dobije papire od FIFA-e.

- Ako ispunim uvjete, i ako bi me zvali, prihvatio bih njihov poziv. S Karabahom sam potpisao prije pola godine na dvije plus jednu. Odlično mi je tamo.

Pomirili ste se da vas hrvatski izbornik neće staviti na popis?

- Hrvatska ima kvalitetne igrače u velikim klubovima i teško je iz Azerbajdžana igrati u reprezentaciji.

Tri ste godine bili u mladoj vrsti kad je Dražen Ladić bio izbornik, a Zlatko Dalić pomoćnik.

- I tada su radili odličan posao, a potom su zamijenili uloge. To što su napravili za Hrvatsku stvarno je fantastično. Čudo.

Faktor sreće

Ozobić je 1991. godište, iz ekipe koja je igrala u polufinalu Eura U-19 u Francuskoj 2010. danas su u A vrsti Andrej Kramarić i Šime Vrsaljko. Tada su u njoj bili i Ademi, Andrijašević, Zvonko Pamić, Punčec, Vukušić, Maglica, Tičinović, Rugašević, Delač, Glumac, Kelić... Koliko ste zadovoljni svojom generacijom?

- Moraš imati faktor sreće, da nemaš ozljeda. Bitna je i kvaliteta, puno se toga mora poklopiti da dođeš na najveću scenu. Vrsaljko i Kramarić najviše su napravili, drago mi je zbog njih. Nije bilo ni realno da će nas desetorica igrati u A reprezentaciji.

Četiri kafića i druženje

Jeste li zadovoljni svojom karijerom?

- Jedino mi je žao što sam u Hajduku bio ozlijeđen i nisam mogao pokazati sve što znam. Nikad ne znaš bi li se što promijenilo u karijeri da je bilo drugačije. No zadovoljan sam, uživam u Karabahu.

Ozobić je bio Dinamov kadet, no poziv Spartaka odveo ga je u Moskvu. Uslijedili su Hajduk, Slaven Belupo i Azerbajdžan.

- Nisam se htio zapustiti, dobro mu je došao na nastup na Četiri kafića. I očekivao sam da ćemo biti jaki. Eto, konačno da sam i ja osvojio trofej, haha... To je više druženje, iako uvijek želiš biti najbolji.

Linker
24. travanj 2024 00:25