Josip Juranović
 Celtic FC
NOVI POČETAK

Od Dubrave do Celtica! Juranović otkrio pozadinu velikog transfera i za SN objasnio ‘riskantan potez‘

‘Hvala i Damiru Buriću, on mi je rekao da ću napraviti veliku karijeru na desnom beku‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. kolovoz 2021. 10:12

Hrvatski reprezentativac Josip Juranović (26) prije neki dan potpisao je petogodišnji ugovor sa škotskim velikanom Celticom. Velika je to stvar za njegovu karijeru, ali i dokaz kako se poštenim i predanim radom mogu dostići sami vrhovi nogometne karijere. U utorak nam se javio iz Glasgowa...

- Prvi dan po dolasku u Glasgow trenirao sam individualno s pomoćnim i kondicijskim trenerom, a danas sam prvi put trenirao s momčadi. Prvi dojmovi su odlični, eto čak je u Glasgowu zasjalo i sunce. Tako da sam malo prošetao gradom. Kad se radi o klubu, sve je super, teren vrhunski, stadion još bolji. Još sam smješten u hotelu, a do kraja tjedna ću razgledati stanove - kazao nam je Josip za uvod.



Kako je išla s priča sa Celticom, kad je saznao da seli u slavni škotski klub?

- Za zanimanje Celtica sam čuo prije dva-tri tjedna. Ali onda sam nakon tjedan čuo da je moj transfer - propao. Međutim, nakon dva dana se opet aktivirala priča, ali da je sve gotovo saznao sam dva dana prije utakmice Legije i Slavije, to je bila prva utakmica play-offa kvalifikacija za Europsku ligu.

Otišao sa stilom

I tu se saznala ona sjajna priča koja je pokazala kakav je čovjek hrvatski reprezentativac. Iako je znao da seli u Celtic, odlučio je igrati za Legiju. Bio je to ogroman rizik. Zamislite da se ozlijedio u svojoj posljednjoj utakmici za poljskog prvaka? Pa stvarno se igrao s karijerom, životom...

- Istina, bio je to riskantan potez. Ali objasnit ću... Svuda sam došao na pošten način, htio sam vratiti Legiji za sve ono što su uložili u mene. Uopće nisam razmišljao da ne igram tu utakmicu. Htio sam je odigrati na najbolji mogući način, otići u stilu! Nisam htio da netko pomisli da se štedim, da izbjegavam utakmicu zbog transfera. Želio sam dati maksimum od sebe u Legiji, do zadnje sekunde boravka u Varšavi, zahvaliti se klubu na svemu.

I na kraju je stigla nagrada za poštenje i sjajan stav, baš na toj utakmici postogao je fenomenalan pogodak.

- Da, baš tako... Nisam mogao zamisliti ljepši oproštaj od Legije. Dolazak u Legiju za mene je bio vrhunski potez. Došao sam do reprezentacije, u Legiji sam odigrao jako dobru sezonu, jako dobro sam počeo i drugu. Od prvog trenutka su me u Legiji prihvatili kao da sam njihov, za taj klub mogu kazati samo riječi hvale, svaka im čast.



Nada se naravno da će tako biti i u Celticu...

- Da, idem opet od početka. Lagano kopačke na noge, pa u borbu.

Je li se čuo s našim dečkima koji igraju u suparničkom Rangersu, svojim reprezentativnim kolegom Bornom Barišićem i Nikolom Katićem?

- Čuo sam se odmah kad sam došao, a sutra ćemo otići na kavicu, da se ispričamo o svemu. Inače, već sam se prije dolaska u Glasgow raspitivao o životu u tom gradu i Celticu kod svog bivšeg kolege iz Legije Artura Boruca. Baš nakon te posljednje utakmice sa Slavijom. Rekao mi je kako je Celtic nevjerojatan klub, a Glasgow prekrasan grad. Dodao je da sam napravio sjajan potez dolaskom u Celtic.

Nego, zna li da mora biti oprezan kad se sastane s Barišićem i Katićem, navijači Celtica i Rangersa baš ne vole kad se igrači dva najveća suparnika skupa druže?

- Znam za tu priču. Ali razlika je između prijateljstva između nas i prijateljstva na terenu. Na terenu prijateljstva nema. Ovo je van terena...

Bivši igrač Rangersa i bivši hrvatski reprezentativac Nikica Jelavić kazao nam je kako su dva škotska velikana sjajna odskočna daska za Premiership. Nikica je iz Rangersa otišao u Everton.

- To je meni kazao Artur Boruc. Igranje za škotske velikane zaista je velika odskočna daska za igranje Premiershipa. Mnogo sportskih direktora i skauta iz Premiershipa dolaze gledati utakmice Celtica i Rangersa. Celtic je jako veliko ime u Europi. Ali ne brinem ja oko Premiershipa, na meni je da samo igram kako treba, a najbitnije mi je da sam zdrav.

image
STUART FRANKLIN Afp


Je li one 2015. godine kad je iz trećeligaša Dubrave odlazio u Hajduk mogao zamisliit da će za šest godina biti hrvatski reprezentativac i igrač velikog Celtica?

- Malo tko je vjerovao u to... Stvarno su mi se poklopile neke stvari. Tu moram izdvojiti jedno ime. Damir Burić. Kad je došao u Hajduk rekao mi je: ‘mislim da ćeš napraviti veliku karijeru na desnom beku’! Moram mu se zahvaliti. Isto tako, ja sam vam u svakom treningu maksimalan, kako se to voli kazati, na sto posto. Uvijek želim pobijediti, mislim da mi se sve to na kraju vratilo. Inače, kad smo već kod Damira Burića, vidjeli smo se na ljeto. Totalno slučajno. Krenuo sam na Šoltu, a u jednom restoranu vidio sam Burića. Otišao sam do njega, zahvalio mu se na svemu, jedan drugom smo poželjeli sreću.

Uz Luku idemo u Katar

Kad smo već kod Damira Burića i Hajduka, i vaš nekdašnji klub će zaraditi, od vašeg transfera u Celtic 700.000 eura odlazi na Poljud.

- Drago mi je da će i Hajduk imati koristi od mog transfera...

Pred Vatrenima, naravno i pred vama kao hrvatskog reprezentativca je novo okupljanje, utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru, na programu su Rusija, Slovačka, Slovenija...

- Iskreno mislim da se svi jedva čekamo vratiti u naš najdraži dres. Kako bismo pokazali tko smo i što smo, da vratimo vjeru u nacionalnu vrstu. Idemo uzimati bodove u ovom ciklusu. Svaka utakmica je će biti zahtjevna. Hrvatska se nikoga ne treba plašiti, trebamo gledati samo na sebe. Opet ne želim iskakati pred rudo, ali uz Luku Modrića mislim da nam je zagarantirano Svjetsko prvenstvo - zaključio je Juranović.

Prva HNL ove sezone bit će napeta do samog kraja


Hajduk je na prvom mjestu HNL-a. U Splitu je euforija. Može li Hajduk tu ostati, konačno se dokopati toliko željenog naslova?

- Gledam utakmice Hajduka. Igraju jako dobro. Vidi se da je Livaja jedna sasvim druga razina. Stipe Biuk je pak izvanredan talent. Filip Krovinović je pojačanje, Lovrencsics također. Mogu li do naslova? Nikad nisam bio od onih koji će trčati pred rudo. Uvijek sam gledao utakmicu po utakmicu. Međutim, ako Hajduk nastavi tako dobro igrati u kontinuitetu, bit će hrvatsko prvenstvo zanimljivo do samoga kraja.

Linker
25. travanj 2024 06:20