JOE KLAMAR Afp
GLIHA JE SVE POGODIO

‘Odmah potpisujem - Hrvatska prva, Slovenija druga! Ali osim njega, mi nemamo toliko svjetskih klasa‘

Pogled iz Slovenije na prve tri runde kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo 2022.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. travanj 2021. 23:28

S njim smo najavili start kvalfikacija iz slovenskog kuta, pa je red da upravo Primož Gliha i podvuče crtu. Zapravo, sve je nekako dobro i prognozirao kad su Slovenija i Hrvatska u pitanju.

- Kao što smo i zaključili u zadnjem razgovoru, u jednoj utakmici Sloveniji može dobiti Hrvatsku, ali mi kao reprezentacija nemamo kontinuitet. Zapravo, nemamo tu širinu da u tri utakmice u tjedan dan možemo zaredati pobjedama. Upravo se to i pokazalo, nakon te pobjede protiv Hrvatske, Slovenija je izgubila od Cipra i Rusije - priča bivši slovenski reprezentativac, sad trener.

Sjećam se Italije

Za Hrvatsku svejedno ima riječi hvale, bez obzira na kritike koje je zaslužila Dalićeva reprezentacija na startu ciklusa.

- Prošli put kad smo pričali vi ste sami rekli da Hrvatska često ne briljira u kvalifikacijama, a ja sam onda dodao: “Da, ali kad je najvažnije, Hrvatska pobjeđuje”. I to je ta razlika. Hrvatska možda nije briljirala, izgubila je od Slovenije, ali je onda pobijedila Cipar i Maltu, dok smo mi izgubili od Cipra. U redu, možda to nije bila neka velika igra kad je Hrvatska u pitanju, ali sjećam se ja Italije u prošlosti, one stare Italije iz 1982., koja isto nije briljirala prije Svjetskog prvenstva, pa je na kraju ipak osvojila naslov. Tako je sad s Hrvatskom, koja je i dalje velika reprezentacija, možda se i muči, ali pobijedi kad treba.

Gliha slovenski problem vidi u širini kadra.

- Da, to je razlika, jednostavno, osim Oblaka mi nemamo toliko svjetskih klasa, imamo Iličića koji je već u godinama i zato imamo problem igrati tri utakmice u sedam dana. Nemamo dovoljno igrača koji mogu biti prevaga u takvim utakmicama. I, kao što smo već naviknuli, mi nikad nemamo problema s jakim reprezentacijama poput Hrvatske, mi imamo problem s momčadima našeg ranga i slabijima. Mi, kad trebamo pobijediti, to ne znamo.

Objasnio je što je bio najveći pokretač momčadi protiv Hrvatske.

- Nije to samo dodatan motiv, već strah! Znamo da je strah najbolji motor, tako je i nama kad igramo protiv najboljih, tada smo i mi najbolji. Ali, čim dođu utakmice protiv Cipra ili Rusije, tu nastaje problem, uz tu nedovoljnu širinu momčadi, dolazi i taj psihološki moment i onda to završi kako je već završilo.

Je li Matjaž Kek imao problem s obuzdavanjem euforije nakon pobjede nad Hrvatskom?

- Često je najteži trenerski i izbornički posao smiriti emocije, spustiti momčad na zemlju. Teško je mlade igrače uvjeriti da trebaju ostati jednako fokusirani, nije jednostavno držati koncentraciju, opet ću reći, tri utakmice u tjedan dana su jako puno. I koliko god puta ponovio kako svi igraju nogomet, kako se treba jednako usredotočiti na Cipar kao i na Hrvatsku, nije lako to od igrača i dobiti. Ne znam kakve će poteze povući Kek, hoće li što promijeniti, ali siguran sam da je psihologija u ovakvim situacijama najvažnija, mentalna snaga na kraju igra i presudnu ulogu u kvalifikacijama.

Sve je još moguće

Ipak, Glihu nije napustio optimizam.

- Sve je još uvijek moguće, svi su još u igri za prolaz, ali Slovenija sad više nema pravo na kiks. Treba pobijediti Rusiju kući i, po meni, dvaput Slovačku da se potpuno vrati u utrku. Treba osvajati bodove u gostima, oni rade prednost, da smo barem u Rusiji izvukli bod, to bi već bila druga priča... To će biti presudne utakmice za nas, a što se Hrvatske tiče, mislim da ćete ipak biti prvi u skupini. Odmah potpisujem scenarij, Hrvatska prva, Slovenija druga - zaključio je Gliha.

Linker
20. travanj 2024 03:13