GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
REAKCIJE NA ODLAZAK LEGENDE

Olić slomljen nakon Cicine smrti, evo kako su se od velikana oprostili Zoran Milanović i Andrej Plenković

Sportska je javnost ostala šokirana novom tužnom viješću. Otišao je jedan od najvećih...
Piše: Sportske novosti/Jutarnji listObjavljeno: 01. ožujak 2021. 11:42

U Zagrebu je u ponedjeljak u 65. godini nakon dugotrajne borbe s bolešću preminuo Zlatko Cico Kranjčar, bivši nogometaš Dinama i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije.

Stižu i reakcije sportskog svijeta koji je ovoga ponedjeljka ostao šokiran viješću da nas je napustio jedan od simbola hrvatskog nogometa.

Posebno dirljiv bio je oproštaj Dinama, njegovog kluba u kojem je trag ostavio i kao igrač i kao trener:

- Bolna srca i u velikoj tuzi javljamo da nas je naš dragi prijatelj, naš proslavljeni „plavi devet“ i sjajan trener, jedan od simbola našeg kluba, Zlatko Kranjčar, zauvijek napustio u noći s nedjelje na ponedjeljak. Šokantna vijest uz nevjericu i suze ovoga je jutra dočekala kompletan plavi navijački puk koji se teško miri s odlaskom omiljenoga člana naše plave obitelji, našega dragog i voljenog Cice. Dragi Cico, od srca Ti hvala na svemu, hvala na sjećanjima, na trofejima, hvala na stvaranju velike Dinamove povijesti, hvala na nogometnoj romantici i nadasve na prijateljstvu i dobrom duhu i toplini kakvu si širio među svima nama. Neka Ti je vječna slava i hvala - stoji u objavi Dinama.

Javio nam se i Ivica Olić:

Užasno me pogodila ova smrt. Ne mogu to opisati! Zajedno smo došli u NK Zagreb, osvojili moj prvi trofej u karijeri. Bio sam mladi igrač koji je tek počinjao svoju karijeru pa mi je Cico bio i više od trenera. Imali smo sjajan odnos, a ja osobno veliko poštovanje prema njemu. Njega kao igraca se sjećam na kraju njegove karijere, ali zato s kim god sam poslije pričao o njemu svi su su govorili da je bio Igračina.. Sjajan nogometni stručnjak,koji je imao nogomet u malom prstu, a prije svega pravi gospodin, kako na terenu tako i izvan njega. Otišao je prerano... - rekao je Olić.

U emisiji Sportski mikrofon Hrvatskog radija jedva je smogao snage govoriti Marko Mlinarić, još jedna Dinamova legenda...

- Otišao je najveći hrvatski igrač svih vremena. Ja sam ostao bez dvojice najboljih prijatelja, nakon Duška Popovskog otišao je i Cico kojeg poznajem cijeli svoj život. Cico je sve što je radio pretvarao u dobro... - rekao je Mlinka.

Cicin suigrač iz legendarne '82, Štef Deverić također se teško mirio s preranom smrti Cice Kranjčara.

- Strašno sam ovo doživio i strašno me pogodilo. Ne znam kaj bi rekel uopće, šok i veliki udarac za sve nas koji smo ga poznavali i koji smo se družili s njim. Znao sam da je u bolnici i da je narušenog zdravlja, ali nisam smatrao da je toliko loše. Doista veliki šok, istaknuo je Deverić kroz suze, pa potom podvukao:

- Pamtit ću ga po svemu najboljem – od igrača do trenera na kraju i prijatelja jer odmalena sam bio s njim, dodao je Deverić.

Dario Šimić davno je isprepleo niti sa Zlatkom Kranjčarom. Od najmanjih nogu.

- S tatom sam ga gledao na Maksimiru, bio mi je idol, kao i svima nama klincima. Njegova figurica, stil, golovi, osmijeh. A onda je uz Ćiru najzaslužniji što sam prerastao u Dinamova prvotimca, gdje me prepoznao i dao mi priliku. Konačno, radili smo poslije i u reprezentaciji i nerijetko se susretali u gradu. I sada kad sve to govorim, baš osjećam silnu tugu. Cijela mi obitelj tuguje za čovjekom koji je bio oličenje dobrote, gospoštine, purgerštine i dinamovštine. Poseban, poseban frajer... - u dahu je rekao Šimić.

- Spada u red najvećih dinamovaca, ali i trenera koji su mijenjali igru. Bio je moderan trener, gajio je ofenzivni nogomet, a igrači su ga slijedili jer je kao bivši igrač savršeno čitao igrača, ali i momčad u cjelini. Iako se za svakoga kaže da je prerano otišao, Cico nas je doista napustio debelo prerano. I dani, mjeseci i godine pred nama tek će otkriti rupu koja je jučer nastala.

Veliku je objavu napisao i drugi klub u kojem je Cico Kranjčar ostavio ogroman trag, bečki Rapid. Podsjećaju na cijelu njegovu karijeru, kao i na vrijeme koje je proveo u klubu. Od odlaska iz Dinama 1983., u Beču je igrao do 1990. Zabio je 106 pogodaka u 201 nastupu za klub.

Na svojoj se Facebook-stranici oglasio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović:

- Umro je Cico Kranjčar. Odlazi još jedan izbornik velike hrvatske nogometne reprezentacije. Nije na nama da sudimo kada je pravo vrijeme, odnosno kada je prerano, ali Cico je imao samo 65 godina. Sjećam se trenutka kada je jedan moj prijatelj prvi puta spomenuo ime nekog tada malo poznatoga Cice Kranjčara, daleke ‘ 74., na našem školskom igralištu, pokrivenom crvenim ciglenim lešom. Što nesrećom, što nepravdom, taj rođeni strijelac nije ostvario veću reprezentativnu karijeru za bivše države. Radi njega i Zeke Zajeca odlazio sam u Maksimir. Ne kao navijač Dinama, već kao ljubitelj nogometa. I u Kutiju šibica, na tada veličanstveni malonogometni turnir, kada je, te 1981., Cico predvodio legendarnu ‘Contru’. Prije desetak godina znali smo se mimoići u dubini Maksimirske šume, za nedjeljnog prijepodnevnog trčanja. Bio je tada u vrlo zrelim godinama i djelovao mi je i dalje sportski. Iskreno mi je žao. Izražavam sućut obitelji.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji Zlatka Kranjčara u povodu njegove smrti.

"Poštovana obitelji Kranjčar, s tugom sam primio vijest o iznenadnoj i preranoj smrti gospodina Zlatka Kranjčara, jednog od istinskih velikana hrvatskoga nogometa.

Omiljen i na travnjaku i na tribinama, kao proslavljeni igrač zagrebačkog Dinama, ali i kao vrsni nogometni trener, ostat će upamćen po brojnim uspjesima. Prvi kapetan tek nastale hrvatske nogometne reprezentacije 1990. godine, a kasnije i njezin izbornik, u bogatoj je karijeri vodio niz drugih klubova i reprezentacija te ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom i svjetskom nogometnom leksikonu. Odlaskom gospodina Kranjčara, hrvatska sportska obitelj izgubila je istinsku nogometnu ikonu.

U ovim tužnim i bolnim trenucima za obitelj gospodina Kranjčara, ali i sve one koji su ga poznavali i pratili kao ljubitelji nogometa, molim Vas primite izraze iskrene sućuti i suosjećanja u ime Vlade Republike Hrvatske i moje osobno," stoji u brzojavu sućuti predsjednika Vlade.

Oglasio se i Hrvatski nogometni savez (HNS).

"Prvi kapetan Vatrenih, bivši izbornik hrvatske reprezentacije te igračka i trenerska legenda, Zlatko Kranjčar preminuo je u Zagrebu nakon kratke i teške bolesti. HNS izražava duboku sućut njegovoj obitelji zbog ovog nenadoknadivog gubitka. Počivao u miru," objavio je HNS na svojim stranicama.

Kranjčar je bio izbornik A reprezentacije Hrvatske u razdoblju od 2004. do 2006. godine, tijekom kojega je Vatrene odveo na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006. godine.

Pod njegoviom vodstvom reprezentacija je u 25 nastupa upisala 11 pobjeda, osam remija i šest poraza. Kormilo hrvatske reprezentacije napustio je 2006. godine i postao trener Croatije iz Sesveta.

Od 2010. do 2011. godine vodio je i reprezentaciju Crne Gore. U 13 utakmica pod njegovim vodstvom "Sokoli" su upisali šest pobjeda, četiri poraza i tri remija i zauzimali 16. mjesto na FIFA rang listi, što je najbolja pozicija crnogorske reprezentacije od samostalnosti.

Ivan Katalinić:

- Žao mi je…Sjećam se Cice, vodili smo borbu kao treneri, on na klupi Dinama, ja ovoj hajdukovoj. Bio je jako korektan čovjek. Nas dvoje smo debitirali za reprezentaciju Jugoslavije, bilo je to na turneji u Južnoj Americi 1977., prvi naš nastup protiv Kolumbije i pobjeda s 1-0, pa protiv Meksika, opet s 1-0 za nas.

Nikica Cukrov:

- Cico, izvanredan igrač, tehničar, imao je balun, kako se to kaže, u malom prstu. Igrali smo zajedno neke utakmica za reprezentaciju bivše države. Bio je bolji igrač nego bi se to dalo zaključiti po broju nastupa… To je bilo doba kada je igrao onaj koji je bio bliži oltaru…

Linker
21. travanj 2024 19:36