Vodeći ljudi Superlige: Florentino Perez, Andrea Agnelli i Josep Maria Bartomeu

 GERARD JULIEN Afp
FARMA TROLOVA

Osnivači Superlige manipulirali društvenim mrežama: Ova je rečenica objavljena 3.600 puta u par sati

Lažni nalozi na društvenim mrežama objavili su lažni sadržaj, uglavnom su se nalazili u Španjolskoj
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. studeni 2021. 18:18

Stotine botova i tisuće lažnih računa koje vode "farme trolova" pokušale su manipulirati različitim debatama na društvenim mrežama u korist Superlige, nakon što je projekt najavljen u travnju ove godine. Studija Pandemia Digital, koju je prvi objavio španjolski tiskovni list El Confidencial, tvrdi da je nekoliko lažnih Twitter računa pojačalo sadržaj koji je išao u Korist Superlige, a kontra UEFA-e u 72 sata nakon objave projekta.

Studija kaže da je u ta 72 sata objavljeno više od dva milijuna tweetova s ​​272.000 adresa, a velika je većina bila protiv Superlige. Međutim, lažni nalozi na društvenim mrežama objavili su lažni sadržaj, a uglavnom su se nalazili u Španjolskoj te arapskim zemljama, navodi se u studiji. Studija kaže da je u nekoliko sati objavljeno 3.600 tweetova s ​​istom rečenicom: "Superliga je dobra ideja i revolucionizirat će nogomet."

"Farma trolova" je koordinirana akcija u kojoj se manipulira javnim mrežama koristeći se lažnim računima. "Bot" je softverski program koji na mrežama izvodi automatizirane, unaprijed definirane zadatke. Oni rade puno brže od ljudskih korisnika i često se koriste za kontrolu određenih priča na društvenim medijima, stvarajući lažne trendovske teme.

Linker
19. travanj 2024 21:52