POSLJEDICE POTRESA

Velike štete i u Zaprešiću, iseljena 81 obitelj: ‘Jedan gospodin ne želi van, danas ćemo ga iseliti‘

Velik problem je oštećenje na školi. Radovi na sanaciji su započeli, a škola bi trebala biti osposobljena za tri tjedna
Napuknute zgrade u Zaprešiću
 Zeljko Puhovski/Cropix

Osim Sisačko-moslavačke županije koja je jako oštećena u potresima, velike štete zbrajaju se i u Zaprešiću.

Stradala je zgrada suda, županije, matični ured i zgrada škole, ali i stambene zgrade. Štete se još uvijek zbrajaju, a iseljena je 81 obitelj. Neki su smješteni u pansionima, a neki su se snašli i otišli kod članova obitelji.

image
U samom centru Zaprešića iz nekoliko zgrada su evakuirani stanovnici zbog napuknuća koja su posljedica potresa u Petrinji.
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix

- Brojke su velike, ali čekamo statičare. Neki javni objekti su za rušiti, imamo 80-ak oštećenih stanova, a neke zgrade su strukturalno oštećene, to će biti veliki novci. Za tri sata su nam građani smješteni u jednom pansionu kraj Zaprešića, 40-ak ih je tamo, rekao je za N1 dogradonačelnik Zaprešića Damir Benčević.

Ipak, nisu iselili svi koji su trebali. U tri stambene zgrade koje su oštećene i opasne, sada nitko ne bi trebao stanovati, no jedan stanar nikako ne želi van.

- Ima jedan gospodin koji se ne da, koji ne želi iseliti, no danas ćemo ga morati iseliti jer je doista opasno, dodaje Benčević.

Građani Zaprešića dobili su jednokratnu pomoć.

- Riješili smo preko 100 oštećenja na privatnim kućama, ljudima za sanaciju krovišta i dimnjaka dodijeljeno je 2.000 kn i jednokratna pomoć od 5.000 kn svima koji su iseljeni. Sad radimo na subvenciji privremenog smještaja, kaže dogradonačelnik Zaprešića i dodaje da je najveći problem oštećenje na školi. Radovi na sanaciji su započeli, a Benčević se nada da će škola biti ponovno osposobljena za tri tjedna, javlja N1.

image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zeljko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 01:19