AFP
VELIKA REFORMA

Platinijeva ‘nova pravednost’: Od 2016. Liga prvaka mogla bi imati 64 kluba!

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 12. travanj 2012. 15:42

Nakon što je 2007. godine temeljito raskopao i restaurirao Kup Uefa, Michel Platini spreman je za sljedeći potez velikog reformatora.

Do kraja svog drugog mandata Uefin predsjednik namjerava nacrtati konture nove, znatno proširene Lige prvaka. Imala bi 64 kluba i u povijest bi ispratila Europsku ligu, koja se u međuvremenu profilirala kao “liga prvaka za siromašne”.

Vijest su kao probni balon pustili njemački tabloid Bild i nekoliko većih nogometnih portala, a servirana je u vidu zakasnjelog deserta s margina Platinijeva sastanka s Karl-Heinzom Rummeniggeom, predsjednikom Europske klupske asocijacije.

Šest mjesta za Engleze

Na tom su sastanku krajem ožujka vodeći nogometni dužnosnici potpisali Memorandum o razumijevanju, kojim se Platini obvezao ustanoviti neku vrsta fonda solidarnosti za klubove koji igračima hrane nacionalne momčadi.

U ovu je kasicu Platini zasad pospremio 100 milijuna eura, ali je zauzvrat tražio podršku za opsežnu reformu koja bi mogla započeti 2016. godine, kada na red dolazi i potpisivanje novog ugovora o prodaji tv prava.

Malo je detalja iz projektne dokumentacije ove mamut-lige dosad iscurilo u javnost. Spekulira se da bi format 64 privilegiranim nacijama donio još malo povlastica. Recimo, Engleska, Španjolska i Njemačka dobile bi pravo na još dva mjesta; umjesto dosadašnja četiri davale bi šest klubova u Ligu prvaka, ali bi peti i šesti klub morali igrati kvalifikacije. Na drugoj strani, prvaci patuljastih nogometnih nacija dobili bi pravo zaviriti u ovaj elitni klub, dobiti porciju od Barcelone ili Manchester Uniteda i u paketu s njom nekoliko utješnih milijuna eura.

Jedna Europa, jedan kup

Platinijev nacrt izrastao je na logici da ujedinjena Europa treba imati i jedinstveno kontinentalno natjecanje, a istovremeno je alat za uvođenje financijskog fair playa o kojem predsjednik Uefe govori od početka predsjedničkog mandata. Na ovaj će način Platini barem privremeno stišati i gunđanje europskih divova, koji su svojedobno osnovali G-14 skupinu i počeli maštati o nekoj vrsti europske Superlige.

Real Madrid, Bayern, Arsenal i društvo su, doduše, maštali o zatvorenoj ligi po uzoru na NBA, koja bi dodatno povećala njihove prihode od marketinga i tv prodaje, dok Platinijeva politika “nove pravednosti” daje zadovoljštinu i malim nacijama koje su ga, uostalom, i dovele na vlast.

- Ovo je način kojim Michel Platini vraća dug malim zemljama. One u zbroju nemaju više od 100 milijuna stanovnika, ali imaju glasačku moć - komentirao je donedavni predsjednik njemačkog saveza Theo Zwanziger.

Linker
23. rujan 2024 05:16