AFP
BIVŠI PREDSJEDNIK FSJ-A

Poruka iz Manausa: ‘Nemojte zastrašivati igrače, u džungli neće biti opasnosti’

'Reprezentacija Jugoslavije odigrala je tamo sedamdesetih godina čak dvije utakmice u tri dana' - dodaje bivši predsjednik Nogometnog saveza Jugoslavije
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 18. svibanj 2014. 18:38

“Molim vas, prestanite plašiti narod opasnostima koje vrebaju u Manausu i brazilskoj džungli. Reprezentacija Jugoslavije odigrala je tamo sedamdesetih godina čak dvije utakmice u tri dana."

Usprkos tim navodno nemogućim uvjetima, bez cijepljenja ili bilo kakve posebne zaštite, apelira Luka Bajakić, blago alergičan na famu o komarcima koji će hrvatskim nogometašima ovog lipnja na obalama Amazone uklizavati s obje noge.

Osam utakmica u 28 dana

Bajakić je vitalni 90-godišnjak, bivši predsjednik Nogometnog saveza Jugoslavije, koji želi s publikom podijeliti vlastita iskustva s putovanja u Brazil. Tamo je 1972. godine vodio reprezentaciju bivše države i vratio se s divnim uspomenama.

- Otputovali smo dolje na “Mini Copa de Brasil”, turnir upriličen povodom proslave 150 godina brazilske nezavisnosti. Na putu smo bili 28 dana i odigrali osam utakmica. Sve čuvam u arhivi. Dana 23. i 25. lipnja igrali smo u Manausu, tamo smo pobijedili Peru i Paragvaj. Prethodno smo u kvalifikacijama dobili Venezuelu pa Boliviju. Onda smo produžili prema Belo Horizonteu...

Kako je sve to izgledalo?

- U Manaus smo se spustili iz gorskih područja, ali nije bilo nikakvih problema s prilagodbom. Sjajni Vujadin Boškov bio je izbornik te momčadi sastavljene uglavnom od igrača iz BiH. Sjajan je bio Bajević, igrao je Jurica Jerković, sjećam se svađe s Džajićem koji je na jednoj utakmici bio potpuno indisponiran... Zapamtio sam Manaus kao egzotičan, vrlo zanimljiv grad, ali kao grad u kojem se odvija sasvim normalan život. Nismo trebali posebne psihološke pripreme, bez problema smo putovali na izlete u džunglu itd.

Premija od 300 dolara

Jugoslavija je taj turnir završila kao treća. U polufinalu je izgubila od Brazila (0-3), u dvoboju za treće mjesto pobijedila Argentinu sa 4-2.

- Pitali su me igrači kolika je premija u slučaju da osvoje treće mjesto. Rekao sam im 300 dolara svakom. Argentinci su dobili svaki po 3000. Usporedite to s današnjim iznosima - zaključuje Bajakić.

Linker
19. travanj 2024 21:00