NICOLAS TUCAT/AFP/PROFIMEDIA
ZABIO 25 U NIZU, PA...

Posljednji penal obranio mu je Subašić prije četiri godine, a sada je zvijezda Reala zapucala čak dva

‘Ostavio je savršenstvo za sobom, kada smo trebali kapetana on nije uspio... i to dva puta‘
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 17. studeni 2020. 08:52

Sergio Ramos je jedan od nogometaša koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ili ga vole ili, što je češći slučaj, ne podnose. No, jedno mu se mora priznati, premda je zagazio u 35. godinu Ramos je još uvijek jedan od najboljih obrambenih igrača na svijetu, bez njega je teško zamisliti početnu postavu Real Madrida i Španjolske.

Prekjučer je upisao 177. nastup za Furiju, postavši tako rekorder među Europljanima po utakmicama u reprezentativnom dresu. No, taj rekord pao je u sjenu dvaju promašenih kaznenih udaraca u Baselu, koji bi mogli koštati Furiju plasmana na završni turnir Lige nacija.

Prvog je promašio u 57. minuti, Sommer mu je sjajno skinuo dobro izvedeni udarac, a kod drugog Ramos je pokušao neku vrstu Panenke, ali je izgubio psihološku bitku protiv vratara Švicarske i Borussije M., koji je tu loptu uhvatio bez problema. Zanimljivo da mu je prije ove subotezadnji kazneni udarac u dresu Španjolske obranio Danijel Subašić u utakmici skupine Eura u Bordeauxu 21. lipnja 2016.

Premda je po vokaciji stoper, Ramos je često strijelac, kako u Realu tako i u reprezentaciji, uostalom za Kraljevski klub nedavno je stigao do 100. pogotka. Za Furiju je zabio 23 puta, a neki od njegovih golova bili su ključni za velike trofeje.

Pucao bi i treći

Dovoljno se samo sjetiti finala Lige prvaka protiv Atletica 2014. godine kada je u sudačkoj nadoknadi glavom sproveo Modrićev ubačaj iz kuta i tako odveo utakmicu u produžetak, u kojem je Real osvojio desetu titulu prvaka Europe. No, ova dva promašena kaznena udarca sigurno će se pamtiti.

image
FABRICE COFFRINI

Naime, prekinuo je seriju od 25 pogođenih jedanaesteraca u nizu, 23 u utakmicama, te dva u raspucavanjima za pobjednika. Komentari u španjolski medijima nisu ga štjedeli.

“Ostavio je savršenstvo za sobom, kada je Furija trebala kapetana on nije uspio... i to dva puta”, napisali su u Marci. AS pak donosi “dvostruka kazna, činilo se kako ga je Yann Sommer u drugom pokušaju jednostavno nadmudrio, Ramos ovu večer neće zaboraviti”. Ni švicarski mediji nisu bili bolji. “Hvala gospodine penal klaune Ramose”, ismijao je kapetana Furije Blick. A Yann Sommer je objasnio kako je pročitao oba pokušaja.

- Mi smo u skupini Lige prvaka s Realom i proučavao sam njegove udarce s bijele točke - kazao je vratar Borussije M.

Španjolski mediji pitaju se zašto je izbornik Luis Enrique nakon prvog promašenog penala ponovo predao odgovornost svom kapetanu, nije li netko drugi trebao dobiti prigodu, pogotovo što je Španjolska u tom trenutku još uvijek gubila 1:0.

Real mu daje novi ugovor?

- Do sada smo uvijek bili sretni kada bismo dobili prigodu pucati s bijele točke, zahvalili bismo se nebesima jer imamo Sergia koji je to radio perfektno - objasnio je Luis Enrique i onda dodao: - Da smo imali i treću priliku opet bih mu je dao. On je naš izvođač

image
FABRICE COFFRINI
.

Enrique ima podlogu za ove izjave, Ramos je posljednji put promašio jedanaesterac 9. svibnja 2018. protiv Seville na Sanchez Pizjuanu, stadionu na kojem je napravio prve korake. No, i stadionu na kojem je uvijek neprijateljski dočekivan, jer navijači Seville nikada mu nisu oprostili odlazak u Real, premda se on zbio prije više od 14 godina. Ramos se često znao žaliti na takav odnos, uspoređujući kako navijači Seville dočekuju Ivana Rakitića dok je nosio dres Barcelone. Bivšeg hrvatskog reprezentativca uvijek bi, naime, toplo pozdravili.

Sljedeću utakmicu Ramos igra baš u Sevilli, suparnik je Njemačka u utorak, no ovog puta neće biti gledatelja, pa će mu biti lakše.

- Nismo definirani našim pogreškama, nego načinom kako ćemo ostvariti nove ciljeve - poslao je poruku Ramos.

Danas bi po nekim najavama Real Madrid trebao objaviti produžetak suradnje sa svojim kapetanom. Aktualni ugovor ga s Kraljevskim klubom veže do sljedećeg ljeta, kada bi Ramos mogao postati i svjetski rekorder po nastupima za reprezentaciju, još ga sedam dijeli od Egipćanina Hassana.

Linker
21. travanj 2024 18:08