BEN STANSALL
KAKO ĆE SE PRIMJENJIVATI?

Pravilo koje je promijenilo nogomet unosi veliki razdor, UEFA, bivši igrači i neki premierligaši negoduju

Je li igračima i sljedeće sezone potrebno više odmora? Na to pitanje svi imaju drugačiji odgovor.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 16. srpanj 2020. 15:23

IFAB, svjetsko nogometno tijelo koje se brine o pravilima najvažnije sporedne stvari na svijetu, kao i o njihovoj primjeni izvjestilo je ove srijede sveukupnu nogometnu javnost o tome da će i sljedeće sezone biti dopušteno izvršiti pet izmjena za vrijeme jedne utakmice. Na tu vijest, iako olakšava život i natjecanje, svi klubovi nisu pojednako reagirali pa ima i onih koji se tome protive i traže unisoni povratak na staro, odnosno na tri izmjene.

Svjetski nogometni zakonodavac ipak nije tih pet zamjena učinio nužnim pravilom, već je dao na ruku izabrati svakom natjecanju da u svoje propozicije uvrsti pravilo o broju izmjena po želji. Može ih biti pet, može tri, ljudima iz IFAB-a tu je svejedno.

Međutim, već i samo spominjanje broja izmjena unjelo je određene razdore među klubovima-sudionicima jednog natjecanja. Tako primjerice engleski mediji javljaju da svi učesnici Premier lige nisu unisono ni za pet ni za tri izmjene, te da ima dosta podjela po tom pitanju. Naravno, stvari će se rješavati preglasavanjem onda kad se budu usvajale propozicije za sljedeću sezonu, ali ne očekuje se da će sve proteći tako glatko.

IFAB je kod prvotnog donošenja pravila o pet zamjena to ograničio na vrijeme do kraja ove kalendarske godine, a sad je ono samo produženo do 31. srpnja sljedeće godine, odnosno vrijedit će i za reprezentativni nogomet u kolovozu 2021.

Bivši nogometaši Jamie Carragher i Gary Neville već su na Twitteru izrazili nezadovoljstvo produživanjem pravila o pet zamjena, a premierligaški klubovi o ovome bi problemu trebali raspravljati na vijeću zakazanom za 24. srpnja kada će se donijeti odluka što napraviti po tom pitanju u sljedećoj sezoni.

Na strani koja se zalaže za povratak na tri izmjene je i UEFA. Navodno, krovna europska nogometna federacija u svojim eurokupovima i na EURU sljedeće godine ide s tri izmjene, ali tu bi pritisak mogla izvršiti Europska organizacija klubova (ECA) koja se zalaže za ostanak kod pet izmjena...

Linker
17. travanj 2024 13:20