ZDRAV RAZUM

Cjepivo protiv covida raspodijelit će se po pravdi, a ne po dubini džepa

Svaka članica Europske unije dobit će isti postotak cjepiva u odnosu na broj stanovnika!
 South_agency/Getty images
Objavljeno: 13. studeni 2020. 20:40

Euforija nastala objavom Pfizera i BioTecha da njihovo cjepivo od korone štiti devet od deset cijepljenih 'primila' se globalno bolje od ambrozije. U ovoj depresivnoj 2020. sve su dobre vijesti uglavnom brutalno pregažene onima o povećanom broju zaraženih i umrlih od covida-19. No, da bi moglo uskoro biti i učinkovitog 'protuotrova' za neprijatelja broj 1 zvuči gotovo nadrealno, ali i dragocjeno za podizanje optimizma izgubljenog početkom godine u pandemijskom labirintu.

I ne samo jedna, već se napaćenom narodu kugle zemaljske smiješe barem još tri ili četiri slične vijesti koje bi udruženim snagama mogle s kičme skinuti lockdown, policijske satove, rad od kuće, online nastavu, zabranu druženja svake vrste...

Valja se još strpjeti da nadležni daju zeleno svjetlo i da krenu 'ubodi' spasa koji će omogućiti normalno bez novog. No, u svijetu kojem otimačina jačih, bogatijih, 'snalažljivijih', pokvarenijih uvijek nađe način za realizaciju valja se nadati da će ovoga puta barem dijelom biti po pravdi, a ne po pravu kad je riječ o podjeli najvećeg blaga u ovom trenutku. Ne bi li barem dijelom spriječila moguću nečasnu rabotu, Europska je komisija mudro, prije nekoliko mjeseci, najprije poredala za stol sve svoje 'učenike', ali i potencijalne proizvođače cjepiva i napravila 'deal' - mi vama pare unaprijed, a vi nama cjepivo kad bude gotovo.

Nakon što je stigao i taj dan, stigla su i jasna pravila EK pa će se cjepivo podijeliti pod istim uvjetima svim članicama. Svaka će dobiti isti postotak u odnosu na broj stanovnika! I ne samo to, već postoji i plan prioriteta, a to znači da će stari i oni teško bolesni prvi 'zasukati' rukav i primiti spasonosnu zaštitu, što u prevladavajućem svijetu 'mladih, lijepih i bogatih' nije pravilo. Također, sve su članice dobile i domaću zadaću - ušutkati antivaksere jer ankete govore da trećina onih koji trenutno ne žele 'brnjicu' ne žele ni cjepivo. Dakako, nitko od tih istih ne bi se odrekao kreveta i liječenja u bolnici u koju je došao zahvaljujući svojoj bahatosti, a kamoli platio skupo liječenje.

Ova je pandemija otvorila u EU još neka pitanja vezana uz budućnost zdravstva u toj zajednici zemalja. Nije da će EK biti odgovoran za zdravstveni sustav svake pojedine zemlje, ali za neke važne stvari pokušat će se izgraditi europska zdravstvena unija. To bi, kažu, primjerice, tražilo proglašenje kriznih situacija istodobno u cijeloj Uniji, snažniji nadzor nad širenjem zaraze, ujednačene kriterije praćenja pandemije te brže prikupljanje i razmjenu podataka, kao i sprečavanje nestašice lijekova...

Naime, da postoji popriličan nesklad u orkestru EU pokazao je početak pandemije jer je svatko svirao po svom. Zato EU traži više reda u svojoj kući pa će možda isti efekt pokrenuti i u hrvatskom, dijelom uspavanom, zdravstvenom sustavu u kojem neki drže da ih se čak i epidemija 'ne tiče'. Više bi palili i gasili struju nego radili za boljitak pacijenata ili pak pričali o pravima, a manje o obvezama. Čini se da u toj kakofoniji nije loše imati 'mamu' Ursulu jer netko mora urazumiti nerijetko raspuštenu djecu EU. Na žalost, Hrvatska nerijetko nema sama snage provesti ono što je evidentno nužno pa moguće europski 'poguranac' bude plodonosan i za zdravstveni sustav.

U pandemiji, unatoč svim nevoljama, moglo bi se reći - baš smo srećkovići! Korona nam se dogodila kad smo se već udomaćili u Europskoj uniji, što nam jamči da ćemo baš kao i ostatak elitnog europskog društva dobiti cjepivo po 'pravednosti', a ne po babi i po stricu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 01:21