Ugo Klingor

 Privatna arhiva
JAVIO SE ZA SN

Prvi Hrvat napustio ruski nogomet: ‘Nudila mi se velika prilika! Ostali su samo jedan Srbin...‘

‘Sa mnom je trebao letjeti i Vicko Ševelj, bivši Hajdukov junior, ali sad niti od toga neće biti ništa‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. ožujak 2022. 10:45

Svi su stranci otišli iz ruskog Krasnodara, kluba koji je lani bio Dinamov suparnik u Europskoj ligi, prije toga igrao je i Ligu prvaka. Otišli su i neki treneri, igrači mnogih ruskih premierligaša, a prema informacijama ruskih medija, zadnjih je dana iz klubova prvog i drugog ranga natjecanja otišlo više od 100 stranaca. I dok čekamo što će biit s hrvatskim nogometašima, posebno onima koji su već zagolicali maštu nogometnih navijača u Hrvatskoj (Moro, Lovren, Jedvaj, Uremović, Nižić...), jedan je hrvatski trener odlučio napustiti Rusiji i zapravo je prvi Hrvat koji je otišao iz ruskog kluba nakon početka invazije na Ukrajinu.

Kratko trajalo

On je Ugo Klingor, nekad trener u Dinamovoj omladinskoj školi, potom i u Rudešu, a do neki dan bio je pomoćni trener u Akronu iz Toljatija, ruskom drugoligašu. No, ta epizoda, koja mu je široko otvarala mnoga vrata, nije dugo trajala, Klingor je prošlog tjedna došao u Zagreb i tu ostao.

- Samo rusko iskustvo, zapravo, trajalo je vrlo kratko. U prosincu sam došao u Toljati, na preporuku Ivana Kepčije, trebao sam postati tehnički direktor Akronove nogometne akademije. Sve smo se dogovorili, došla je zimska stanka i okupili smo se opet u Moskvi sredinom siječnja, te potom otišli na pripreme u Tursku, koje su trajale, eto, do neki dan - priča Klingor, koji je u međuvremenu postao pomoćni trener prve momčadi.

- Kad sam došao u Toljati, trener prve momčadi Španjolac nije još imao radnu dozvolu, pa su me pitali bih li ja mogao odraditi nekoliko treinga kao prvi trener. Pristao sam, Španjolac je u međuvremenu došao, ali kako mu je pomoćnik, također Španjolac, otkazao u zadnji trenutak, ponudili su mi da budem pomoćni trener prve momčadi, naravno, prihvatio sam. Brzo sam kliknuo sa šefom, krenuli smo dobro surađivati i sve je izgledalo odlično, u Turskoj smo se pripremali za nastavak sezonu u kojemu smo se nadali da možemo dohvatiti play-off za ulazak u najviši rang. Uvjeti odlični, u Toljatiju je sjajan kamp, zamislite, klub ima čak i svoju osnovnu i srednju školu, u kojoj je sve podređeno mladim igračima, nogometna akademija kakvom se malo klubova može pohvaliti.

No, ubrzo su priče o ratu zamijenile one o nogometu.

- Bili smo u Turskoj šest-sedam tjedana, pratili smo, naravno, što se događa oko Rusije i Ukrajine, ali nikome ni na kraj pameti nije bilo u što će se to izroditi. Recimo, jednom sam, onako usput, pitao sportskog direktora, Škota, što se može dogoditi ako krene nekakav rat, kakav će biti naš status, kakva je situacija s ugovorom. Odgovorio mi je da se ne trebam brinuti, da je sve pod kontrolom, da je sve normalno, nogomet se igra i nema razloga niti pričati o takvim stvarima. Bio nam je u posjetu i gazda kluba, Rus, također ponovio kako je sve normalno i kako se ništa nepredviđeno ne bi trebalo dogoditi. Doista, nitko nije očekivao da će početi rat.

image

Ugo Klingor

Privatna arhiva

Niti Španjolac se nije vratio

S priprema su svi otišli svojim kućama, a ovaj tjedan trebali su se naći u Toljatiju. No, stvari su krenule drugim putem.

- Imao sam avionsku kartu za 1. ožujka, međutim, ostao sam u Zagrebu, nisam otišao u Rusiju. Trener Španjolac je poslao poruku da se ne vraća, tada su čak meni i ponudili da budem glavni trener prve momčadi, što je doista velika prilika u karijeri za jednog mladog trenera poput mene, koji nemam igračko zaleđe, bio bi to veliki iskorak. Međutim, zbog sigurnosti, zbog obitelji koja me zamolila da ne idem, ipak sam odbio tu ponudu.

U klubu su, kaže, bili korektni.

- Da, kad sam javio da se neću vratiti, vrlo brzo smo dogovorili raskid ugovora. Imali smo svi u ugovorima otkupne klauzule, moja je bila 500 tisuća eura, to su odmah obrisali, riješili smo sve. Nisam jedini, otišli su svi stranci iz kluba, pa i sportski direktor, ostali su, zapravo, samo jedan Srbin i jedan igrač iz Obale Bjelokosti. Inače, sa mnom je trebao u Toljati letjeti i Vicko Ševelj, bivši Hajdukov junior, koji je trebao doći k nama iz Sarajeva na posudbu do ljeta. No, sada niti od toga neće biti ništa.

Liga se nastavlja

Ipak, nogomet u Rusiji nastavlja prema rasporedu.

- Kako sad stvari stoje, lige će se igrati po planu. Koliko čujem, neće se igrati u nekoliko gradova koji su bliži Ukrajini, jer su tamo i zatvoreni neki aerodromi, no sve ostalo nije upitno. U Rusiji, zasad, nema problema, živi se normalno.

Što je s ostalim Hrvatima u Rusiji, kakvi su im planovi, čuje li se s njima?

- Nisam razgovarao s našim igračima, nisam predugo bio tamo pa se i nisam stigao s njima povezati, ne znam kakvi su im planovi. Kažem, zasad liga ide normalno, ovog vikenda igra se kolo, svima nam je želja da rat što prije završi, da ljudi ne ginu - zaključio je Ugo Klingor.

Ne mogu do svog novca u ruskoj banci

Trenutačno su dva velika problema vezana za Rusiju. Prvi je zračni promet, teško je do tamo i doći, pogotovo otići iz Rusije.

- Zadnje što sam gledao, opciju za odlazak u Rusiju 3. ožujka, dok je još postojala šansa da se vratim bila je iz Zagreba samo jedna mogućnost; preko Dohe, skroz uokolo! A tko zna koliko će se moći i tim putem.

Drugi problem je novac. Naime, rublja ‘divlja’, vrijednost joj pada, tako niti ugovori nisu više isti kao što su bili.

- Što se toga tiče, tu je klub isto bio korektan, sve što piše u ugovoru isplatio bi i isplatio je u rubljima po aktualnom tečaju. Međutim, ako želite odnijeti novac iz Rusije, morate ga promijeniti u eure, onda gubite gotovo 25 posto vrijednosti! Ja sam otvorio račun u ruskoj banci i trenutačno ne mogu do njega, pokušao sam ga prebaciti, ali nisam uspio, transakcija je odbijena.

Linker
29. travanj 2024 22:55